Slingerend langs Lianen - Suriname 1965 - De start van een nieuw hoofdstuk in mijn leven

Joke Robles-Veringa

Category: Biographies
  • (4)

€ 23,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Het is 1965. Joke is 23 jaar oud als zij aan het grootste avontuur van haar leven begint. Zij vliegt met een ticket ‘enkele reis’ naar Suriname. Want daar wacht Gerhard op haar, de man voor wie zij gekozen heeft. Met wie zij zal trouwen. In deze autobiografie vertelt Joke boeiend over haar ervaringen in het Suriname van de zestiger jaren, land van diversiteit in rassen, godsdienstbeleving en cultuur. Op speelse wijze komen ook de jeugdverhalen van Gerhard in kleuren en geuren aan bod.

From the book

Inderdaad, na een minuut of vijftien te hebben geploeterd door diepe groeven over een spekgladde modderweg, waarbij je je adem inhoudt of we wel zullen kunnen doorrijden, stopt het busje en de chauffeur geeft aan dat we allemaal moeten uitstappen. Alle handbagage, dus ook de manden met kippen, moet men meenemen. Al glibberend en glijdend begeven we ons naar een wachtende korjaal.
Mijn open sandaaltjes met halfhoge hakken trek ik meteen maar uit. Mijn sportieve korte denim rokje is ook niet erg praktisch bij het in- en uitstappen, maar met behulp van Gerhards sterke armen lukt het zonder problemen. Het heeft heel wat voeten in de aarde voor alle passagiers mét hun hele hebben en houwen in het wankele bootje zitten. De bootsman kijkt lijdzaam toe en als iedereen een plaats heeft gevonden en de bagage goed verdeeld is, zodat de boot stabiel blijft, kunnen we eindelijk vertrekken onder een zacht, maar angstig gekakel van de kippenfamilie. Als ik om me heen kijk zie ik een uitgestrekt watergebied, omzoomd door lage begroeiing. Vogels in alle kleuren en schakeringen bevolken het gebied zowel in als boven het water.
"Dit gebied staat bekend als ‘bigi pan’, het is een groot natuurgebied, dat men tot reservaat wil benoemen vanwege de unieke flora en fauna."
Als ik een blik op de weg werp zie ik ons busje eerloos voortgesleept worden, maar het komt tenminste vooruit en zal ons straks weer verder brengen. Steeds dichter naderen we ons einddoel. De hete middagzon brandt ongenadig op mijn hoofd, mijn armen en in mijn nek. De hitte werkt versuffend, maakt me slaperig.
"Kan je je herinneren dat ik je schreef over mijn eerste rit met de bromfiets hierheen toen ik moest gaan solliciteren? Dat ik dichtbij Wageningen een verkoelende duik in het water had genomen om meteen ook het ergste stof van me af te spoelen?"
"Oh ja, dat is waar ook."
"Nou, dat was hier!"
Instinctief trek ik mijn hand van de bootrand af. Het water ziet er zo aanlokkelijk uit, diepblauw, bijna zwart met korte golfjes en lichte rimpelingen waar een briesje het oppervlak beroert. Kaaimannen? Hier? Niet voor te stellen, maar ik houd mijn handen toch maar binnenboord.
Dat betekent wel, dat we er nu bijna zijn.

About the author

Joke Robles-Veringa (1942) heeft haar hele leven al ‘iets’ met taal gehad; zij maakte er zelfs haar vak van en studeerde af voor docente Nederlands. Tijdens de 25 jaar dat zij in Suriname heeft gewoond, heeft ze menige pupil de liefde voor de taal bijgebracht. Haar man Gerhard was een rasechte ‘verteller’. Als zij gepensioneerd waren, zouden zij samen verhalen gaan schrijven over hun belevenissen. Na zijn vroegtijdige overlijden besloot Joke toch, alleen, de pen ter hand te nemen: de vele spannende, leuke, interessante en mooie verhalen móesten verteld worden. Het resultaat heeft u hier nu in handen.

Reviews

2018-05-13 13:49:39 | By: Daniella Robles | Rating:
Wat heb ik genoten van dit boek. De personages komen tot leven, de beschrijving van Suriname tot in de detailles. Het is een prachtig boek dat heerlijk wegleest. Een aanrader voor iedereen.

2018-04-23 15:21:47 | By: Eva Braams | Rating:
Ik heb dit boek gekocht omdat ik affiniteit heb met onze Surinaamse medemensen. Met heel veel plezier heb ik het snel uitgelezen. Verrassend hoe Joke van een “ogenschijnlijk” detail, een meeslepend stukje weet te schrijven. Ik sluit aan bij datgene wat Hermen heeft geschreven: Een vlot en beeldend geschreven boek. Chapeau!

2018-04-13 13:14:40 | By: Marianne van Aarnhem | Rating:
Het boek heeft mijn verwachtingen overtroffen. De inhoud is boeiend voor iedereen, die iets meer wil weten over het dagelijkse leven in Suriname. Het boek leest lekker weg door de vlotte schrijfstijl. Je leeft mee met de schrijfster, die haar weg maar moet zien te vinden in een voor haar vreemd land. Ik heb het met veel plezier gelezen.

2018-03-29 12:08:20 | By: Hermen
Een vlot en beeldend geschreven boek. in één adem uitgelezen!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Slingerend langs Lianen - Suriname 1965 - De start van een nieuw hoofdstuk in mijn leven

Author:

Joke Robles-Veringa

Category:

Biographies

Number of pages:

370

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

09-03-2018

ISBN:

978-94-022-4279-9 / 9789402242799

Price:

€ 23,49

Language

Dutch

Rating:

  • (4)