'14 - '18 De verlooren jaeren

Ann Pype

Category: Youth books

€ 19,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Dit boek is een verzameling van 4 kortverhalen over families in de eerste wereldoorlog. Welke impact het op hen heeft gehad. Dit boek is tot stand gekomen door te luisteren naar mensen die grootouders gehad hebben die de oorlog hebben meegemaakt. Voor mij ging er een andere wereld open, vooral omdat wij nu leven in luxe en welvaart en er nooit bij stilstaan hoe die mensen hebben moeten leven met ontberingen en armoede. ik heb een diep respect gekregen voor de mensen in oorlogstijd. Een periode die eigenlijk “verlooren jaeren” zijn geweest.

From the book

In de namiddag gaat vader het lof spelen in de kerk. Ondertussen is moeder alleen thuis. Plots wordt iedereen opgeschrikt door het geknal van geweerschoten. Twee Duitse verkenners worden in de St.-Jansstraat door Belgische soldaten aangevallen. Eén is gewond en de andere vlucht ijlings weg om zijn overste te verwittigen.
 
Moeder beeft van angst tot vader weer thuiskomt. Ze hoort de sleutel in het slot draaien en loopt vlug naar vader. Hij heeft de tijd niet om iets te zeggen.
"Ik ga hier weg, geen uur wil ik hier nog in huis blijven!", zegt ze resoluut. Ook nu heeft vader geen tijd om iets te zeggen, want moeder is al de trap opgerend. Ze trekt enkele lagen oude kleren aan boven elkaar en haar beste, zondagse kleren trekt ze er als laatste boven! Ze verzamelt haar juwelen en maakt zich reisklaar. Ze is nog maar pas beneden als er ineens weer dreunende geweerschoten gelost worden. Meteen zit de paniek er weer in!
 
De Duitsers zijn vooruitgekomen tot aan café ‘De Olifant’ en beschieten van daar de kerk. Als het gebulder ophoudt, waagt vader zich naar buiten om te zien hoeveel schade er is aangericht. Hij schrikt heel erg als hij ziet dat de hoge stenen kerktoren helemaal doorschoten is! Vader gaat naar huis en zegt: "Je hebt gelijk, Mathilde, we moeten hier weg. Ik heb geen zin om hier onder het puin van ons huis aan ons einde te komen. We zullen vragen of we mogen schuilen in de kelder van jouw broer."

About the author

Ann Pype (Ieper, 1962) heeft gestudeerd in Kortrijk voor kinderverzorgster. Ze is moeder van zeven kinderen en daarnaast ook oma van negen kleinkinderen. Ann is niet aan haar proefstuk toe, dit is reeds haar vierde boek die wordt uitgegeven. Ann wou vooral de andere kant van de oorlog in de schijnwerpers plaatsen. Het leven van de burgers in oorlogstijd, met hun verdriet en hun vreugde.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

'14 - '18 De verlooren jaeren

Author:

Ann Pype

Category:

Youth books

Number of pages:

138

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

02-02-2018

ISBN:

978-94-0224-245-4 / 9789402242454

Price:

€ 19,49

Language

Dutch