Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

He helium! Wat bizar

Auteur

Franklin Roos

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
20 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Dit populair-wetenschappelijk boek is het eerste en enige werk in Nederland dat zo gedetailleerd en volledig over helium gaat. Het is geschikt voor elke leek die zijn algemene ontwikkeling wil verruimen. Een paar paragrafen zijn wat ingewikkelder, maar juist daarom een leerzame uitdaging.

Het edelgas helium is volstrekt veilig om het bijvoorbeeld als stijggas voor ballonnen of zeppelins te gebruiken. Vloeibaar gemaakt helium is buitengewoon opzienbarend en weinig bij het grote publiek bekend. De ontdekking van heliumgas is buitenaards. Helium brengt ons in aanraking met quantumfysica. Bovendien introduceert de auteur een nieuw element: zeronium.

Over de auteur

Franklin Roos studeerde natuur-, wis- en sterrenkunde aan de RijksUniversiteit te Leiden. Tijdens zijn werkzame leven was hij eerstegraads leraar natuurkunde aan het Nienoordcollege te Leek. Vakdidactiek boeide hem en daaruit voortvloeiend ontwikkelde hij een liefde om populair-wetenschappelijk werk te schrijven. Hij ontwikkelde een ingrijpend nieuwe visie op warmteleer, kernfysica en elementaire deeltjes. Daarover kan de lezer nog werk verwachten. Vaak schreef hij artikelen in Archimedes en Pythagoras.

Productinformatie

ISBN
9789402243550 / 978-94-022-4355-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
09-03-2018
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
154
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Waarvoor iets anders?
Het twee-vloeistoffen-model heeft mij nooit echt kunnen overtuigen van zijn verdienste om de goede warmtegeleiding te verklaren. Evenmin werd het mij niet duidelijk, waarom helium, dankzij de Bose-Einstein-condensatie door superlekken heen kan dringen. Dat kan aan mijn intellectuele beperktheid liggen. Ik ben eerlijk genoeg om dat te willen toegeven. Een andere beschrijving van het helium met een totaal ander uitgangspunt, is mogelijk.
 
Dat was voor mij de aanleiding om een andere theorie te verzinnen. Dit model heb ik in mijn studententijd ontworpen. Het is een alternatieve manier om het gedrag van supervloeibaar helium te beschrijven. Eerst geef ik de theorie en daarna bespreek ik hem. Ik noem mijn theorie het zeronmodel. Door het volgende te lezen wordt het duidelijk waarom die naam is gekozen.
 
Toen ik mijn theorie in mijn studententijd lanceerde, geloofde niemand erin. Daardoor is hij ook nooit getoetst. Ik wil hem je niet onthouden en hij volgt hierna.

Ik ging ervan uit, dat bij de lambda-overgang (in de richting van de dalende temperatuur) al de aanwezige helium-4-atomen de atoomkern één van de K-elektronen vangt. Zo’n elektron ‘reageert’ met een proton in de kern, dat een neutron wordt: proton + elektron à neutron + neutrino.
De kern is dan veranderd in een waterstof-4-kern. Dit is een niet bekende waterstofisotoop.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door J. Tichelaar op 24-04-2018
Een intrigerend onderwerp en bijzonder boeiend geschreven. Vooral de onbekendheid met het element en het feit dat het zo'n belangrijke rol speelt bij de processen op de zon, maar ook de toepassingen en hopelijk toekomstige onderzoeken hier op deze planeet, maakt het tot een meer dan gewoon boek. Chapeau!