Het wonder op sandalen

Omar El Messaoudi

Categorie: Romans
  • (10)

€ 20,49
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Een half gescheurde teenslipper maakt contact met de dorre aarde. De andere voet volgt. Een hand leunt op de metalen deur. Merkwaardig dat de zengende hitte op deze deur niet gevoeld wordt. Een man komt tevoorschijn en werpt kort een moeilijke blik richting de zon. Hij mompelt wat en sjokt vervolgens richting de waterval. Hij neemt een bad, loopt weer terug en gooit de deur dicht. Dagen gaan voorbij als de deur plotseling opnieuw wordt opengeduwd. Nu met iets meer kracht. De man staat weer buiten en kijkt wat geschrokken. Het geluid van de waterval is dit keer anders. Een mysterieus gevoel bestrijkt het lichaam. Het hart begint sneller te kloppen. Vandaag is anders. Vandaag loopt de man de waterval voorbij.

Uit het boek

In het noordoosten van Marokko ligt de stad Chefchaouen. In het Berbers betekent dit ‘Horens’, wat afgeleid is van de twee hoge bergen die de stad lijken te beschermen. De huizen in deze stad zijn hemelsblauw geverfd, wat een magisch effect geeft. Naast de gezellige pleintjes en fonteinen bevindt zich ten oosten van deze stad een prachtig waterval. Achter deze waterval bevinden zich de ruïnes van een oude moskee. Achter deze ruïnes bevindt zich het huisje van een bijzondere bewoner. Een huisje kan je het amper noemen. De ruïnes van de oude moskee zien er nog levendiger uit dan dit huisje. Middels eigenhandig vervaardigde cement (modder, koeienmest en riet) en elqazdir (Marokkaanse benaming voor metalen platen) is er geprobeerd een onderkomen van te maken. Het huisje is iets groter dan een bushokje en bevat geen ramen. De metalen platen op het dak verraden de gierende hitte van de zon en de deur van het huisje staat er levenloos tegenaan. Zowel het huisje als de bewoner ervan lijken zich af te willen zonderen van de rest. Er heerst een merkwaardige stilte. Slechts het aangename geluid van de waterval is van een verre afstand te horen. Geen vogels of andere dieren die je even doen vergeten dat je alleen bent. De dagen worden opgeslokt. Plotseling is er leven. Met een krakend geluid gaat de metalen deur van het huisje langzaam open en blijft halverwege hangen. Een grappige deur trouwens, versierd met oude sardienblikjes en groene doppen. Een half gescheurde teenslipper maakt contact met de dorre aarde. De andere voet volgt. Een hand leunt op de metalen deur. Merkwaardig dat de zengende hitte op deze deur niet gevoeld wordt. Een man komt geheel tevoorschijn en werpt kort een moeilijke blik richting de zon. Hij mompelt wat en sjokt vervolgens richting de waterval. Zijn magere postuur blijft niet onopgemerkt. Door zijn onverzorgde lichte baard en bos haar lijkt hij de tijd te zijn vergeten. Sterker nog, de tijd lijkt hem vergeten te zijn. Een gier blijft hem op de voet volgen. De man kijkt omhoog, mompelt weer wat, pakt een steen en wil net een gooiende beweging maken. Halverwege de beweging stopt hij, loopt door en stopt de steen in zijn zak. Je zag een moment van aarzeling bij deze man. 

Over de auteur

Omar El Messaoudi (1990) is een visionair. Hij denkt graag na over vragen die dieper en verder gaan dan het dagelijkse leven. Doordeweeks helpt hij bedrijven met de financiële rapportages en in het weekend is hij een ware voetbaldier. Op tienjarige leeftijd verhuisde Omar voor vier jaar naar Marokko om de Arabische taal te leren. Dit avontuur wakkerde bij hem een vlammetje aan waardoor hij sindsdien als een reiziger door het leven gaat.

Reviews

2018-09-05 17:17:05 | Door: Jim Beemsterboer | Waardering:
De auteur schrijft zo vrijelijk als water vloeit. Een verhaal met meerdere herkenningspunten en die net als de reis ergens naar toe gaat maar ook rijk van detail tot een servethouder aan toe is. Een veelbelovend debuut!

2018-04-25 01:35:23 | Door: MM | Waardering:
Wat een genot om te lezen. Je wordt volledig meegenomen in het verhaal alsof je er bij bent. De samenvatting geeft weinig weg over het boek, waardoor je niet goed weet wat je kan verwachten. Zeer positief verrast en een aanrader voor iemand die van lezen houdt.

2018-04-13 10:28:02 | Door: labondo | Waardering:
wow wat een verhaal, Ik ben net in marokko geweest zonder te reizen.. PRACHTIG

2018-04-04 19:46:13 | Door: Sjagilius | Waardering:
Machtige beschrijving van een observator. Beeldschoon en vol mededogen vertelt hij. Dit is het eerste boek dat ik van hem lees; wat een schrijver; wat een rijkdom!

2018-04-04 20:19:55 | Door: Freek | Waardering:
Dit is dus een boek die ECHT de moeite waard is om te lezen. Het verhaal is zoveel anders dan de meeste verhalen die je leest. Het verhaal neemt je mee en je zintuigen volgen. De details in dit boek zijn zo vreselijk fijn om te lezen!

2018-04-04 20:28:25 | Door: Abdel | Waardering:
Als debuterende auteur dit op de planken kunnen bewerkstelligen is geweldig! Bijzonder verhaal!

2018-04-04 20:40:24 | Door: Amin | Waardering:
Wat een enerverend verhaal. Heel fijn om te lezen. voelde me voor eventjes weer in Marokko

2018-03-30 13:34:33 | Door: Kas | Waardering:
Een waar genot om te lezen

2018-03-30 15:17:29 | Door: Omar | Waardering:
Inspirerend

2018-03-30 21:46:37 | Door: Aicha | Waardering:
Door de schrijfstijl wend je je in het verhaal. Genoten van dit boek. Zeer inspirerend!Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Het wonder op sandalen

Auteur:

Omar El Messaoudi

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

180

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback A5

Verschijningsdatum:

30-03-2018

ISBN:

978-94-0224-424-3 / 9789402244243

Vaste prijs:

€ 20,49

Waardering:

  • (10)