De kanteljaren - Volwassen worden in Antwerpen in de jaren '60

Lea Groffen

Category: Biographies
  • (3)

€ 20,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Wat doet het met een meisje wanneer zij de cruciale keuzes in haar leven niet zelf mag maken? Lea Groffen ondervond het toen zij als zestienjarige onverhoeds in het Antwerpen van de zestiger jaren terechtkwam. Haar belevenissen, die eveneens de tijdgeest weergeven, zijn gedocumenteerd in haar dagboek en haar briefwisseling met vriendinnen uit die tijd. Daarop baseerde ze zich in dit stukje van haar persoonlijke geschiedenis, haar coming of age  periode, die haar verdere leven heeft bepaald. Een halve eeuw later kijkt ze er filosofisch op terug en kan ze de gebeurtenissen in perspectief zetten, zodat het tegelijk een coming of old age story is geworden.

From the book

Naarmate de Mercedes van me vandaan reed, verder de Ijskelderstraat in, zag ik de achterlichten kleiner worden, stierf het geluid van de motor weg. Ondanks de kou bleef ik roerloos staan en voelde me helemaal warm van binnen, die gewaarwording vervulde mij zozeer dat ik bijna trilde van geluk. Een gelijkaardige sensatie heb ik in mijn verdere leven nooit meer ervaren. Op dat ogenblik dacht ik heel duidelijk: dit zal ik me voor eeuwig en altijd herinneren. Daar was ik me, toen, op dat moment, heel erg van bewust: die wegrijdende auto vergeet ik nooit meer. Ik prentte het beeld in mijn geheugen, alsof ik wist dat ik hem nooit meer weer zou zien, dat ik getuige was van zijn verdwijning in de mist der tijden. En toch kon ik dat toen niet weten want niets wees daarop. We hadden net een fantastische avond achter de rug en verguld – maar fel over tijd – kwam ik thuis. 

About the author

Na haar eerdere publicaties, de historische familieverhalen Figuranten in Antwerpen en Figuranten in het naoorlogse Antwerpen en een fictief verhaal Spoorloos in de Polder, geeft Lea Groffen nu een stukje van haar persoonlijke geschiedenis prijs. In de jaren 1964 tot 1967 werden belangrijke beslissingen genomen, door anderen, die haar leven deden kantelen. Daarover vertelt zij in haar meest recente werk, De Kanteljaren.

Reviews

2018-03-23 12:38:49 | By: Anita Struyven | Rating:
Een heel mooi en aangrijpend boek . Lea Grroffen ontpopt zich in De kanteljaren als een begaafde memoraliste, die met gepaste afstand naar haar leven en dat van haar tijdgenoten kijkt in de jaren zestig . Heerlijke anekdotiek en scherpe zelfanalyse wisselen elkaar af in dit fascinerende egodocument .

2018-03-20 12:46:57 | By: Rene Blech | Rating:
Het boek leest als een trein. Vermits we generatiegenoten zijn, herken ik veel van wat geschreven wordt, maar ook jongere mensen zullen veel herkennen. Het gaat immers ook onder meer over de gevoelens van een adolescent en die blijven steeds dezelfde. Het is dus vlot geschreven met een vleugje humor en ik hoop meer boeken te lezen van haar hand. Ik heb trouwens in het algemeen een voorkeur voor vrouwelijke schrijvers omdat die veel dieper gaan, zonder afbreuk te doen aan de capaciteiten van de mannelijke auteurs uiteraard. :-)

2018-03-20 17:28:06 | By: Esther Huysmans
Het boek in een ruk uitgelezen. Het is vlot geschreven en brengt je, als jong volwassene van toen, helemaal terug in de sfeer en het uitgangsleven in Antwerpen van de zestiger jaren. Hoe je van-voor deze tijd dan toch-een simpel gegeven een spannend, herkenbaar verhaal kunt schrijven. Voor de babyboomers onder ons een herkenning, voor de latere generatie een eye opener.... Zeker een aanrader!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De kanteljaren - Volwassen worden in Antwerpen in de jaren '60

Author:

Lea Groffen

Category:

Biographies

Number of pages:

172

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

09-03-2018

ISBN:

978-94-0224-353-6 / 9789402243536

Price:

€ 20,49

Language

Dutch

Rating:

  • (3)