Een dag in Uwe voorhoven - De Hervormde Gemeente Tilburg en Goirle: 1629 - 2004

Pim van der Kuijlen en Erik Mentink

Category: (Local) History

€ 22,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Begin 2010 werd de Tilburgse Pauluskerk verkocht aan de Indonesische protestantse kerk in Nederland. Dit moment markeerde na ruim 375 jaar het eindpunt van de kerkgang van de Hervormden in het centrum. Het werd ook het beginpunt om de geschiedenis van de Hervormde Gemeente van Tilburg en Goirle uitgebreid op schrift te stellen. Aan bod komen de ontstaansgeschiedenis van de Hervormde Gemeente in Tilburg, de ontwikkelingen in een katholieke stad en een beschrijving van de Pauluskerk, waarbij ook veel aandacht is voor het interieur en kerkschatten. Verder aandacht voor de geloofsbeleving in omliggende gemeenten en gelieerde genootschappen, de begraafplaatsen en een complete opsomming van de predikanten die de Gemeente gekend heeft.

From the book

In mei 1631 werden door de Staten-Generaal plakkaten uitgevaardigd waarbij het verbod van de rooms-katholieke religie nog eens werd aangescherpt. Ook werd, na een aantal mislukte pogingen, in de zomer van 1633 op de grote kerkelijke vergadering in ’s-Hertogenbosch het besluit genomen om nu eindelijk in de Meierij van ’s-Hertogenbosch 13 predikanten te plaatsen, vooral in de grotere plaatsen zoals Vught, Tilburg, Helmond, Eindhoven, Oirschot en Oss. Daarbij werd ds. Paulus Arleboutius benoemd tot predikant in Tilburg. Zijn collega’s gingen naar hun nieuwe standplaatsen, maar uit hun verhalen bleek al spoedig dat zij het niet gemakkelijk hadden. Voor ds. Arleboutius was dit een waarschuwing dat hij het niet al te gemakkelijk zou krijgen. Ds. Arleboutius wachtte wekenlang totdat hij de beschikking had over tientallen ruiters onder leiding van de hoogschout.

About the author

Pim van der Kuijlen (Utrecht, 1932) en Erik Mentink (Soest, 1973), beiden nu woonachtig in de stad Tilburg, bezitten allebei een gezonde dosis nieuwsgierigheid naar de geschiedenis. Pim legt zich vooral toe op trams en lokaalspoorwegen, terwijl Erik vooral geïnteresseerd is in de geschiedenis van de bebouwde omgeving, met een sterke voorkeur voor de religieuze geschiedenis van stad en streek. Daarvoor wordt het nodige zoekwerk uitgevoerd, door de een vaak in de papieren archieven, door de ander juist meestal online in de digitaal ontsloten archieven. Gezamenlijk vormt dit een mooie combinatie en vullen ze elkaar goed aan.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Een dag in Uwe voorhoven - De Hervormde Gemeente Tilburg en Goirle: 1629 - 2004

Author:

Pim van der Kuijlen en Erik Mentink

Category:

(Local) History

Number of pages:

144

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

07-09-2018

ISBN:

978-94-0224-723-7 / 9789402247237

Price:

€ 22,00

Language

Dutch