Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Een dag in Uwe voorhoven
De Hervormde Gemeente Tilburg en Goirle: 1629 - 2004

Auteur

Pim van der Kuijlen en Erik Mentink

Uitvoering
Paperback
Prijs
22 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Begin 2010 werd de Tilburgse Pauluskerk verkocht aan de Indonesische protestantse kerk in Nederland. Dit moment markeerde na ruim 375 jaar het eindpunt van de kerkgang van de Hervormden in het centrum. Het werd ook het beginpunt om de geschiedenis van de Hervormde Gemeente van Tilburg en Goirle uitgebreid op schrift te stellen. Aan bod komen de ontstaansgeschiedenis van de Hervormde Gemeente in Tilburg, de ontwikkelingen in een katholieke stad en een beschrijving van de Pauluskerk, waarbij ook veel aandacht is voor het interieur en kerkschatten. Verder aandacht voor de geloofsbeleving in omliggende gemeenten en gelieerde genootschappen, de begraafplaatsen en een complete opsomming van de predikanten die de Gemeente gekend heeft.

Over de auteur

Pim van der Kuijlen (Utrecht, 1932) en Erik Mentink (Soest, 1973), beiden nu woonachtig in de stad Tilburg, bezitten allebei een gezonde dosis nieuwsgierigheid naar de geschiedenis. Pim legt zich vooral toe op trams en lokaalspoorwegen, terwijl Erik vooral geïnteresseerd is in de geschiedenis van de bebouwde omgeving, met een sterke voorkeur voor de religieuze geschiedenis van stad en streek. Daarvoor wordt het nodige zoekwerk uitgevoerd, door de een vaak in de papieren archieven, door de ander juist meestal online in de digitaal ontsloten archieven. Gezamenlijk vormt dit een mooie combinatie en vullen ze elkaar goed aan.

Productinformatie

ISBN
9789402247237 / 978-94-022-4723-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
07-09-2018
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
144
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

In mei 1631 werden door de Staten-Generaal plakkaten uitgevaardigd waarbij het verbod van de rooms-katholieke religie nog eens werd aangescherpt. Ook werd, na een aantal mislukte pogingen, in de zomer van 1633 op de grote kerkelijke vergadering in ’s-Hertogenbosch het besluit genomen om nu eindelijk in de Meierij van ’s-Hertogenbosch 13 predikanten te plaatsen, vooral in de grotere plaatsen zoals Vught, Tilburg, Helmond, Eindhoven, Oirschot en Oss. Daarbij werd ds. Paulus Arleboutius benoemd tot predikant in Tilburg. Zijn collega’s gingen naar hun nieuwe standplaatsen, maar uit hun verhalen bleek al spoedig dat zij het niet gemakkelijk hadden. Voor ds. Arleboutius was dit een waarschuwing dat hij het niet al te gemakkelijk zou krijgen. Ds. Arleboutius wachtte wekenlang totdat hij de beschikking had over tientallen ruiters onder leiding van de hoogschout.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek