Hassan Tanoeri - Een Perzisch sprookje

Zahra Karimi Golpaigani

Category: Youth books

€ 16,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Hassan is een verlegen jongen die het liefst alleen speelt. Daarvoor trekt hij zich thuis vaak terug in de tanoer (tuinoven) die zijn overleden vader heeft gemaakt. Hij verzint daarin verhaaltjes tot vreugde van zijn moeder. Zij begint zich zorgen te maken als ze vaststelt dat Hassan die kinderlijke gewoonte blijft volhouden. Met pijn in haar hart neemt ze een drastisch besluit: ze stuurt Hassan de wijde wereld in met de opdracht eindelijk eens volwassen te worden en zijn lot te zoeken. Na enig tegenstribbelen ziet Hassan in dat er niets anders op zit dan te gehoorzamen en hij trekt de wijde wereld in. Onderweg helpt hij verschillende mensen en zo leert hij zichzelf kennen. Hassan wordt volwassen, leert wat het je doet als je gewaardeerd wordt. Hij beleeft dan een sprookjesachtig avontuur waarin hij een reus ontmoet die een mooi meisje gevangen houdt. Nu kan Hassan laten zien dat hij een volwassen man is geworden. Dat avontuur leidt tot een onverwachte koninklijke beloning.

From the book

… in een land hier ver vandaan, in een klein dorp, verscholen achter zeven heuvels, woonde Hassan met zijn moeder. Hun huisje was heel eenvoudig ingericht. Toen zijn vader nog leefde, had die een extra kamertje achterin de tuin gebouwd. Daarin bereidde zijn moeder iedere dag hun maaltijd. Naast dat kamertje had vader een tanoer gemaakt, waarin zijn moeder jarenlang brood bakte. Een tanoer is niet meer dan een rond gat in de grond. Op de bodem wordt vuur gestookt, het deeg plakt men aan de ronde binnenwand en zo wordt het gebakken.
Wanneer de tanoer niet in gebruik was, speelde de kleine Hassan erin en trok dan vaak het deksel dicht. Hij verzon daar verhaaltjes, waarnaar zijn moeder soms luisterde als ze in de tuin kwam. Ze glimlachte dan en was zelfs een beetje trots op haar jonge verteller. Na verloop van tijd viel het haar op dat Hassan wel erg vaak in de tanoer zat. Ach, met de leeftijd zal die gewoonte wel overgaan, dacht ze.

 
Dat gebeurde echter niet

About the author

Zahra Karimi Golpaigani (1959 Arak, Iran) woont sinds 1990 in Nederland. Al op heel jonge leeftijd ontwikkelde ze een liefde voor taal, wat zich uitte in haar belangstelling voor lezen en schrijven. Later kreeg ze een passie voor geschiedenis en filosofie, gevolgd door kunstfotografie en kalligrafie.
Het sprookje ‘Hassan Tanoeri’ na ‘Pareltand’ en ‘Het Raadsel van de Koning’ is haar derde sprookje uit haar kinderjaren. Dit keer verteld door haar vader.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Hassan Tanoeri - Een Perzisch sprookje

Author:

Zahra Karimi Golpaigani

Category:

Youth books

Number of pages:

64

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

02-03-2018

ISBN:

978-94-0224-317-8 / 9789402243178

Price:

€ 16,00

Language

Dutch