Het uurtje na de regen

Rob Gijbels

Categorie: Romans

€ 24,00
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Anders en elders, verre uitkijkpunten, de natuur en de vogels. Voor de ik-figuur is dat de enige therapie tegen de verzengende pijn. De pijn van twee (of meer?) gebroken liefdes. Het Turkse meisje achteraan in de klas. Leraar en leerling. Het bloed vulkanisch rood in de aderen. Hun gevecht tegen de wereld. En uiteindelijk tegen elkaar.

Het Vietnamees meisje op het brommertje in de rijstvelden. Reiziger en gids. Het bloed vulkanisch rood in de aderen. Hun gevecht tegen de wereld. En uiteindelijk tegen elkaar.

De pijn ook van de zwerver die omcirkelt en verzamelt en nooit echt kan thuiskomen. Managua, Aleppo, Opoeteren, Darwin ... Helemaal van Dirbach tot in Vryheid.

"In een oogwenk komt de jungle tot leven.
Alle vogels schudden hun regenpakje uit en wagen zich
met zijn allen open en bloot in het nazonnetje. (...) Alle zintuigen
op scherp tijdens dat uurtje. De verfrissende geuren. Het unieke licht.
Het aards paradijs. Maar slechts even. Want de duisternis
valt abrupt en onverbiddelijk."


Stef Bos: "Wat een topboek! Alles ineen. Helemaal de wereld die ik zoek in al zijn gevarieerdheid."

Hebban recensie Jan Stoel 'Altijd op zoek naar anders en elders': Rob Gijbels weet prachtige, sfeervolle passages, observaties vol gevoel te schrijven. Hij koppelt dat knap aan film, muziek, literatuur, beeldende kunst en geschiedenis. Soms zijn de verwijzingen subtiel als hij in Paraguay per boot over een rivier vaart noemt hij het vaartuig ‘de boot der traagheid.’ Een literaire verwijzing naar Johan Daines boek ‘De trein der traagheid.’

Uit het boek

De vuurtoren. Voor een meisje van vier moet die gigantisch groot geweest zijn. Tot in de hemel reikend. Onbevreesd kon ze hier rondhuppelen in het donzige gras. Ver genoeg weg van de gevaarlijke kliffen. Maar volkomen veilig. Want papa is hier. Bij papa op de arm wijzend naar de vogeltjes.
Naar mama zwaaiend. Want mama durft niet zo dicht bij de afgrond te komen.
Mama. Bezorgd. Maar toch ook in de ban van dit sublieme uitkijkpunt. Haar ogen niet meer zo sprekend als voorheen. Niet meer die hemelse glimlach. Eerder een bezwaarde glimlach. Misschien nog steeds gelovend in ons avontuur. In onze drie-eenheid.
Maar toch al een onrust. Wanneer ze naar de man kijkt "voor wie ze alles heeft geriskeerd".
Tegenover wie ze die ingetogen woorden uitsprak: "Senden çocuklar istiyorum." Die magische woorden in een voor haar zo vertrouwde en toch vreemde taal. De man van wie ze verwacht dat hij haar en hun dochtertje een veilige ‘thuis’ zal bieden. Een vaste stek. Zonder elders en anders.
Maar ook de man, zo beseft ze vooral hier en nu, wiens ogen altijd weer weemoedig worden bij verre horizonten. Wiens verlangens te ver en te grenzeloos lijken. Die hier aan de verste vuurtoren alweer verdere plannen smeedt. De man die omcirkelt. Verzamelt.
Terwijl zij eigenlijk gewoon naar huis verlangt. Met uitzicht op haar eigen, vertrouwde wereld. Waar je het leven onder controle hebt. Waar je zelf de nestwarmte reguleert.
Papa draait met Yeliz rondjes in de lucht. Dit is een moment om te koesteren. Later zullen deze ingekaderde glimlachen pijn doen. Oneindig veel pijn. Ze zullen weggeborgen worden in een lade. Verborgen. Want zonder enige twijfel reikt de vuurtoren van Ardnamurchan bijna tot in de hemel. "Too close to heaven".

Over de auteur

Rob Gijbels groeide op in de schaduw van de mijn van Zwartberg. Hij ging Germaanse Talen studeren aan de KU Leuven en hij werkt al een kleine eeuwigheid als leraar in Genk. Zijn passies zijn reizen en vogels observeren. Hij noemt zich dan ook een “intrepid traveller & birder”. Het uurtje na de regen is zijn debuut, “omdat het verhaal dat ik wilde vertellen nu pas verteld kon worden.”

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Het uurtje na de regen

Auteur:

Rob Gijbels

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

356

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

09-03-2018

ISBN:

978-94-0224-351-2 / 9789402243512

Vaste prijs:

€ 24,00

Taal

Nederlands