Een rondje spionage door Den Haag - Spionage, eindelijk helder uitgelegd

Willem Dekker

Category: (Local) History
  • (2)

€ 20,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Het boek is geschreven in de vorm van een rondleiding langs panden in Den Haag die iets van doen hebben met spionage. Bij ieder gebouw wordt verteld wat de relatie is van het betreffende pand met spionage. Dit leidt tot verrassende onthullingen, zelfs voor echte Hagenaars. Tijdens de toer passeer je panden waar coverfirma’s hebben gezeten. Daar wordt uitgelegd wat een pand aan de Nieuwe Uitleg te maken heeft met het beruchte Venlo incident uit november 1939. Iets verderop staat het woonhuis dat ooit door Mata Hari is gehuurd. Bij dit pand wordt het echte verhaal over haar leven onthuld, met als kernvraag: ”Was ze een goede of een slechte spion?” Ook wordt verteld waar de Nederlandse geheime diensten, de MIVD en de AIVD, hun oorsprong hebben, uiteraard met bijbehorende achtergrondverhalen. Naast de beschrijving van de panden worden bekende en minder bekende, maar in ieder geval toepasselijke en aansprekende, spionageverhalen beschreven.

From the book

Waarom wilde men eigenlijk spioneren vanuit Nederland en specifiek vanuit Den Haag? De Nederlandse neutraliteit was daarbij misschien wel het belangrijkste criterium. In een neutraal land heb je automatisch meer bewegingsvrijheid, eenvoudiger communicatie, geschikte faciliteiten en minder risico, dan in een land dat in oorlog verkeert. Daarnaast leende Den Haag, en in feite Nederland, zich in die tijd goed voor het bedrijven van spionage. Nederland lag in de strategische driehoek Engeland, Duitsland en Frankrijk. Nederland, een niet al te groot land, dat neutraal was en was gesitueerd tussen potentieel oorlogvoerende naties, ideaal. Nederlanders waren door hun koloniale verleden en eeuwenlange buitenlandse contacten gewend aan buitenlanders. Nederland was immers al honderden jaren een echte handelsnatie. Nederlanders waren daardoor gewend om te gaan met internationale contacten en spraken hun talen, wat het zaken doen op Nederlands grondgebied vereenvoudigde. Er was in Den Haag een grote expat community. Dat gaat altijd vergezeld met een doorgaans uitgebreid receptie- en borrelcircuit en waar mensen samen komen en praten, daar is informatie te halen. Den Haag beschikte toen al over een goede infrastructuur en vele faciliteiten. Als laatste, maar niet onbelangrijk, Nederland stond en staat nog steeds bekend als een laag risicoland. Het juridische systeem in Nederland is mild in vergelijking met dat in veel andere landen. Kortom, Den Haag leende zich bij uitstek voor het bedrijven van spionage.

Spionagesteden anno nu
Het is een mooi moment om een vraag te stellen aan het gezelschap dat altijd de theorie in het begin even moet verteren: "Wat zijn anno 2017 spionagesteden in Europa?" Opvallend vaak krijg ik Berlijn te horen, ook nu weer. Niet verwonderlijk, want op het hoogtepunt van de Koude Oorlog waren in Berlijn wel tachtig inlichtingendiensten actief. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland nam het belang van spionage in Berlijn af, maar de zweem van spionagestad is nog lang niet verdwenen. Natuurlijk wordt er nog steeds gespioneerd, maar niet meer op het niveau ten tijde van de Koude Oorlog.

About the author

Willem Dekker is een gepensioneerd landmacht kolonel en voormalig commandant van het Defensie Inlichtingen en Veiligheidsinstituut (DIVI). Hij is zeer geïnteresseerd in geschiedenis en spionage. Al meer dan zes jaar geeft hij rondleidingen door Den Haag, waarbij hij verhalen vertelt over spionage in de stad. Hij besloot zijn ervaringen in boekvorm vast te leggen.

Reviews

2018-06-25 15:58:52 | By: Smith | Rating:
Het boek is zeer prettig leesbaar. Al lezende komen de verhalen tot leven en krijg je 'beeld en geluid' bij de spionage perikelen. Als je het boek gelezen hebt moet je natuurlijk ook voor de rondleiding gaan, erg leuk en leerzaam. En natuurlijk nog meer beeld bij wat er beschreven staat. Goed boek voor een meer dan schappelijke prijs.

2018-05-14 13:47:22 | By: Govaarts | Rating:
Het boek is makkelijk te lezen en net als de interessante rondleiding makkelijk in een keer te volgen met humor. Na de rondleiding of lezen van het boek blijven de verhalen altijd achter in je hoofd hangen; zeker als je weer voor een andere gelegenheid in Den Haag moet zijn. Een bewustwordingsproces over onze geschiedenis met thema's die tot de dag van vandaag actueel zijn. Van harte aanbevolen en afsluiten met een heerlijke pint.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Een rondje spionage door Den Haag - Spionage, eindelijk helder uitgelegd

Author:

Willem Dekker

Category:

(Local) History

Number of pages:

226

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

06-04-2018

ISBN:

978-94-0224-444-1 / 9789402244441

Price:

€ 20,49

Language

Dutch

Rating:

  • (2)