God in hedendaagse kunst

Marcel Barnard en Wessel Stoker (red.)

Category: Art, culture & music

€ 22,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

God in de kunst was lange tijd geen vanzelfsprekend thema. Vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw kwam er in Nederland een kentering zowel in de beeldende kunst als in de literatuur. Men raakte weer in de christelijke religie geïnteresseerd.
In dit boek willen de auteurs laten zien dat God in hedendaagse kunst aanwezig is, soms los van het kerkelijke christendom, maar steeds in samenhang met de Bijbel of de christelijke traditie. Voorbeelden uit beeldende kunst, literatuur, muziek, film, videogames en performancekunst worden gegeven. De hedendaagse cultuur blijkt een vindplaats van God te zijn, zo zal de lezer ontdekken.

Dit boek is verschenen onder het samenwerkingsimprint bc∙bs 
van Boekencentrum Uitgevers en uitgeverij Boekscout.From the book

De nauwgezette toewijding aan het binden van een oud boek en de gedetailleerde verfilming ervan door een monnik openen een wereld van stilte die alleen door het ritselen van papier, de steunende ademhaling van een monnik, het zoemen van een bij en het tjilpen van vogels wordt onderbroken. Of juist wordt ondersteund. En tenslotte, na bijna drie uur, door drie woorden, zacht maar hoorbaar gesproken door de monnik. Een stilte van drie uur baart drie woorden: ‘Dat is ‘t’ (‘That’s it’). Die drie woorden geven een groot gewicht aan de stilte die eraan voorafgaat en aan het werk dat erin is uitgevoerd. Ik kon niet helpen ze te horen als een moderne weergave van de laatste woorden van Jezus aan het kruis: ‘Het is volbracht.’

About the authors

Marcel Barnard is hoogleraar Praktische Theologie en Liturgiewetenschap aan de Protestantse Theologische Universiteit (Amsterdam), de Vrije Universiteit en de Universiteit van Stellenbosch. Hij publiceert over kunst en religie en redigeerde samen met Gerda van de Haar De Bijbel cultureel. De Bijbel in de kunsten van de twintigste eeuw (2009).

Wessel Stoker was als godsdienstfilosoof verbonden aan de Vrije Universiteit. Hij bekleedde de bijzondere leerstoel Esthetica aan de Vrije Universiteit (faculteit theologie, filosofie en letteren). Hij is thans emeritus en gasthoogleraar aan de Vrije Universiteit. Hij schreef o.a. Is vragen naar zin, vragen naar God? (1993), Is geloven redelijk? (2004) en Kunst van hemel en aarde (2011).

Met bijdragen van
Marcel Barnard, Stefan Belderbos, Sylvain De Bleeckere, Frank G. Bosman, Harald den Breejen, Jattie Enklaar, Gijs Frieling, Johan Goud, Willem Jan Otten, Oane Reitsma, Taede A. Smedes, Anne Marijke Spijkerboer, Gerrit Steunebrink, Wessel Stoker, Marjolein van Tooren en Wil Uitgeest.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

God in hedendaagse kunst

Authors:

Marcel Barnard en Wessel Stoker (red.)

Category:

Art, culture & music

Number of pages:

292

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

09-03-2018

ISBN:

978-94-022-4301-7 / 9789402243017

Price:

€ 22,99

Language

Dutch