Reis naar het noorden van Joegoslavië - En wat de auto ervan vond!

Johan Moerman

Category: Travel

€ 17,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Een reis naar het Noorden van Joegoslavië geeft meer dan voldoende inspiratie om deze omgeving nog eens te gaan bezoeken. Dit hebben wij dan ook gedaan. Met name de tegenstellingen vallen ons onmiddellijk op. Behalve de stofwegen is de natuur heel mooi. Vooral het Plitvice meren gebied heeft een overweldigende kleurenpracht. Het land is echter nog steeds in opbouw en de bevolking is arm. Men heeft nog een hele weg te gaan om als vakantieland op de kaart te komen. En de communistische invloed heeft nog wel even de overhand. Maar in een paar jaar tijd kan echter veel veranderen!

From the book

Bij het lezen van dit verhaal, moet men zich realiseren, dat we dan leven in het jaar 1960 en dat er zeker nog geen welvaart is in dit land.
Maar men is goed op weg met de opbouw, mede door de hulp van de rijkere Europese landen.

In 2010 zijn we weer in Kroatië geweest.
Natuurlijk waren we nieuwsgierig hoe het er nu uitzag.
De verschrikkelijke wegen, die we ons nog herinnerden uit 1960, kwamen we niet meer tegen. En wat we nog wel tegen kwamen was, zeg maar, van een Europees niveau! We hoefden zeker geen stenen meer weg te sjouwen om verder te komen!
De veel kortere periode, vakantie 25/8 t/m 27/9, gaf ons ook niet veel gelegenheid om het land verder in te reizen.
Er was toerisme alom. Overal zagen we nu verkooppunten, waar petten, zonnebrillen en zonnebrand crème enzovoort te koop waren. Ook het ijs dat in vele kleuren en hoeveelheden beschikbaar is, was natuurlijk niet te versmaden. Kortom, ook hier is de wereld veranderd!
Op sommige kruispunten van wegen staan nu stalletjes met een open vuurtje, die voornamelijk vlees van het spit te koop aanbieden!
En hele varkens draaien rond in het vuur om de vele toeristen te verleiden een stukje vlees te kopen.

Nu kwam het nog wel voor, dat bijvoorbeeld een schitterende weg, die aan alle Europese normen voldoet, plotseling ophoudt en overgaat in een slecht onderhouden stof weg. Het rijtje lantaarnpalen houdt plotseling op en op de vaak prachtig gelegen parkeerplaatsen hangen zelfs geen lampen aan de palen! Het geld was even op. De subsidie vanuit Europa dus.
Het is toch wel een absurd gezicht! Wel palen, maar geen lampen!

Maar, nu we dit verhaal schrijven, zal er ongetwijfeld weer veel veranderd en verbeterd zijn. Het land zit in een stormachtige en opwaartse ontwikkeling!

About the author

Johan Moerman (1939) woont in Sint Pancras bij Alkmaar. Hij is een goed voorbeeld van een auteur, die op latere leeftijd ontdekt, dat er misschien wel een schrijverstalent aanwezig is. In zijn arbeidzaam leven was hij onderwijzer en leraar en wat later directeur van een school in Purmerend. Op latere leeftijd heeft hij een hersenbloeding gehad, waardoor hij nu beperkt is in zijn motoriek. Dit heeft hem echter niet beperkt in zijn creativiteit.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Reis naar het noorden van Joegoslavië - En wat de auto ervan vond!

Author:

Johan Moerman

Category:

Travel

Number of pages:

66

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

25-05-2018

ISBN:

978-94-0224-539-4 / 9789402245394

Price:

€ 17,00

Language

Dutch