Gin-tonic en droge worst - Wanneer kunst en criminaliteit elkaar tegenkomen

Kris Flameng

Categorie: Romans
  • (10)

€ 21,49
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Een Oost-Europese schoonheid van rond de veertig vroeg me of nummer vier, aan de overkant, nog te huur was. Een paar dagen later brachten snelle mannen enkele spullen, maar de woning bleef gewoon leeg. De eigenaar maakte zich zorgen. De huur werd maandelijks correct betaald, maar het huis werd niet bewoond.
Tijdens een kunstproject werd een beeld gestolen. Na een periode van hevige regenval moest de kelder van nummer vier leeggemaakt worden. De ontdekking die ik deed zorgde voor wantrouwen, ongeloof en intrige.
Kadèr, een jonge Antwerpse moslima liep van huis weg omwille van haar radicaliserende broer. Ze belandde in een kleine galerij in hartje Amsterdam.
Werd zij ongewild meegesleurd in dit opwindend verhaal over leugens, diefstal, manipulatie en chantage… Welke was haar rol? Toen kunst en criminaliteit elkaar tegenkwamen.

Uit het boek

Aan het eind van de straat maakten mannen van de gemeente rioolputjes leeg. Ik vroeg me af waarom zeven uur ‘s morgens daarvoor een geschikt tijdstip was.
De grote groene ton met slijmerige darm perforeerde putje na putje en bengelde ten slotte ‘uitgeput’ aan de roestige haak die door een oranje jekker werd uitgeklapt. Een volgende straat werd leeggezogen.
Vroege lente flirtte met het ochtendgrijs.
 
Zich bijna misrekenend in de bocht, stoof een lichtblauwe bestelwagen met resten van reclame voor zonnebanken en polyester zwembaden rakelings langs mijn sloffen. Een of ander Russisch dialect onderbrak de vogels. Een donkergroene sofa, een bed, een drietal kastjes, wat planken, een computer, een kartonnen doos en drie stevige houten kisten werden door twee potige venten tot half op straat getast. Met één arm in de lucht en zwaaiend met een sleutel en een blad papier danste Max plomp de straat over. De stomp sigaar die aan zijn onderlip plakte zaaide een wansmakelijke hoeveelheid as over zijn kleren.
Na een Albanese of Oekraïense handtekening op een grauwe enveloppe werd de sleutel toevertrouwd.
Eerst de drie kisten, dan de computer en daarna in een ijltempo al de rest.
Geen drie minuten later was de deur op slot en iedereen, ook de bestelwagen, verdwenen.
Het duurde tot na de zomer tot de deur weer openging.
 
‘Onbetrouwbaar gezelschap’, merkte Eva, mijn vrouw, terecht op. ‘Jef en Jeeke draaien zich om in hun graf als ze zouden weten wat er met hun huis gebeurt waar ze hun leven lang voor gewerkt hebben, schande! Max moest toch beter weten. Allee, aan wie verhuur je het huis van je ouders, toch niet aan een bende Oostblokkers die God weet welke plannen hebben. Vroeger was het hier knap wonen en rustig, maar nu! Het zijn wellicht Roemenen of beter nog Bulgaren met hun louche zaakjes, of een huishouden met een kind of acht, ik kan ze al horen blèten. Ann denkt dat het Polen zijn. Ze hebben nog op het Bosend gewoond zegt ze, en ze zijn daar gewoon vertrokken… zonder reden. Vroeger was het hier rustig wonen, ja ja.’

Over de auteur

Muziekpedagoog en – therapeut, nascholingsdocent voor leerkrachten en medewerker bij de voortgezette lerarenopleiding aan twee Vlaamse hogescholen.
Schrijft muzisch-pedagogische werken voor de basisschool en verwezenlijkt tientallen cd’s ten dienste van het onderwijs.
Componeert muziek en teksten voor theater, musical en ballet. Schrijft en bewerkt kindermusicals. Is drijvende kracht achter verschillende kleinkunstinitiatieven in Vlaanderen. Geeft in 2012 zijn eerste dichtbundel uit: ‘Laat Licht’. In 2013 volgt: ‘Achter de vlinderstruik’, een theatermonoloog. Zijn voorlopig laatste gedichtenbundel: ‘Nieuwe Nevels’, verscheen in 2015. ‘Gin-tonic en droge worst’ is zijn eerste roman.

Reviews

2018-11-13 16:25:03 | Door: Lu Mandi | Waardering:
Goed boek. Ik vond het leuk omdat het over kunst en diefstal gaat. Ik kan het iedereen aanraden. Het is spannend en mooi geschreven.

2018-09-24 16:27:56 | Door: Gertjan Maesen | Waardering:
Leuk boek met een heel origineel onderwerp, al zet de titel je wel even op het verkeerde been. Goed geschreven met aandacht voor nauwkeurige beschrijvingen, herkenbare personages en levendige dialogen. De geleding van het verhaal is niet altijd eenvoudig, toch zet ze aan tot verder lezen. Het boek gaat over kunst, maar zal nooit belezend of vervelend worden. Uiteraard veel 'Vlaams' woordgebruik, soms even gissen maar wel sympathiek.

2018-08-22 09:27:37 | Door: Erica Van Loon | Waardering:
'Gin-tonic & droge worst' was buitengewoon goed gezelschap tijdens onze vakantie. Leuk geschreven, met een verhaal dat je vanaf de eerste bladzijde boeit. Een aanrader voor iedereen. Zelfs mijn man en mijn dochter vonden het prima.

2018-07-31 20:19:14 | Door: Marc Moorthamer
Beste Kris, Ik heb met veel plezier en grote bewondering je romandebuut gelezen. Zeer herkenbaar, zo levensecht en nog buitengewoon spannend ook. Ik wist dat je een 'Krak' was. Ik heb je altijd fantastisch gevonden als musicus en je vind je pedagogisch werk bijzonder knap maar....dit overtreft werkelijk alles. Een dikke proficiat! We kijken nu al uit naar het vervolg! ​

2018-07-09 16:54:44 | Door: Ilse De Voninck | Waardering:
Ik heb dit boek heel graag gelezen. Een pure roman zonder seks, en uitzonderlijk wapengeweld. Ook het onderwerp is zeer boeiend en origineel te noemen. De auteur heeft een uitstekende schrijfstijl en draait het verhaal zo in mekaar dat je je van meet afaan afvraagt waar het naartoe moet.

2018-07-09 16:54:44 | Door: Ilse De Voninck | Waardering:
Ik heb dit boek heel graag gelezen. Een pure roman zonder seks, en uitzonderlijk wapengeweld. Ook het onderwerp is zeer boeiend en origineel te noemen. De auteur heeft een uitstekende schrijfstijl en draait het verhaal zo in mekaar dat je je van meet afaan afvraagt waar het naartoe moet.

2018-06-10 16:36:29 | Door: Ann Keulen | Waardering:
Wat prettig om een boek van een ex-collega aangeboden te krijgen. We zijn allemaal fan van je muzische werken, maar een roman... een verrassing dus! Beste Kris, Met subliem gekozen woorden beschrijf je heel gewone dingen. Amusant en lief geef je jezelf een cruciale rol in het verhaal. Je speelt met zinnen die je draait en keert van poëtische beschrijving of simpele info naar spanning, verrassing en humor. De overige personages, waarvan je er slechts enkele uitdiept, worden de instrumenten in een verhaal dat zich regelmatig verplaatst. Niet altijd gemakkelijk om volgen maar eenvoudig en vanzelfsprekend laat je de deelverhalen in elkaar smelten tot het onverwachte. Goed geschreven boek, heel leuk om te lezen. Proficiat Kris, meer van dit! Tot ziens?

2018-05-28 10:12:18 | Door: Lieve | Waardering:
Goed boek. Boeiend verhaal. Prima geschreven.

2018-05-16 14:06:46 | Door: Jan De Bie | Waardering:
Ik heb ooit ongeveer hetzelfde meegemaakt. Een van mijn kunstwerken werd gestolen in de buurt van Breda. Dit werd nooit teruggevonden. Ik lees in dit leuke boek een hele boel dingen die ik wel vermoedde maar niet heb durven uitspreken. Eindelijk heeft iemand de moed om al deze vermoedens in een fictief verhaal te verzamelen. Het boek leest als een trein. Is goed geschreven en is nog spannend ook.

2018-05-10 11:00:58 | Door: Tine Hendrix | Waardering:
Prachtig geschreven boek. Zeer plastische beschrijvingen van situaties en personen. Heel boeiend verhaal waarin alle aspecten van de moderne samenleving aan bod komen. De schrijver geeft ons verrassende kijk op de kunstwereld en op de meestal onbekende relatie met de criminele wereld. Zeer goed boek!Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Gin-tonic en droge worst - Wanneer kunst en criminaliteit elkaar tegenkomen

Auteur:

Kris Flameng

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

236

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback A5

Verschijningsdatum:

26-04-2018

ISBN:

978-94-0224-492-2 / 9789402244922

Vaste prijs:

€ 21,49

Waardering:

  • (10)