Vluchten, het kan niet anders

Cor van Vuren

Categorie: Jeugdboeken

€ 19,00
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Twee kinderen, Alima en Anwer, vluchten met moeder Dema voor het geweld, de honger en dorst in hun vaderland. Er woedt een oorlog. De vlucht is een moeilijk en gevaarlijk avontuur, zoals het veel echte vluchtelingen kan en is vergaan. Ze worden gevangen genomen, slapen in de open lucht, hebben te maken met koude en hitte, maken een gevaarlijke boottocht, maar komen uiteindelijk veilig in Nederland aan. Tijdens de vlucht ontmoeten ze mensen die het drietal helpen en mensen die minder goede bedoelingen hebben.

Een tweede verhaallijn speelt zich in Nederland af. Het boek volgt twee kinderen, Janneke en Ivo. Janneke houdt een spreekbeurt op school over vluchtelingen. Dit levert positieve reacties op, maar ook negatieve ...

Uit het boek

Maar dan, zonder iets gezegd of gegild te hebben, duikt de jonge vrouw van de boot in de kolkende zee. Levensgevaarlijk. Zij kan ook zomaar verdrinken. De oude man zet de motor uit en pakt de roeispanen, zodat de boot in de buurt van de vrouw kan blijven. Zij is onder water verdwenen en iedereen vreest het ergste. Zo mag het toch niet aflopen. De mensen huilen, schreeuwen, gillen; de boot heeft het steeds moeilijker. Dan, na een tijdje, komt het hoofd van de vrouw boven water. Ze hoest en spuugt water uit. Vlak erna tilt zij het kind boven water. De oude man buigt zich over de rand om het kind aan te pakken. Bijna valt hij zelf in zee, maar Anwer heeft zijn armen om het middel van de man geslagen. Hij pakt het kind aan. Dema helpt de jonge vrouw aan boord. Zij is natuurlijk kletsnat, net als het kind. Zij kijkt naar het kind en begint het direct te helpen. Ze kijkt somber en begint de borst van het kind keer op keer in te drukken. Reanimeren noem je dat. Het betekent dat de situatie heel ernstig is. Dat het kind geen hartslag meer heeft. Na een paar minuten horen ze gerochel. Er komt wat water uit de mond van het kind en het begint te hoesten. De jonge vrouw glimlacht. "Hij haalt het wel. Doe zijn kleren uit en leg warme kleren over hem heen. Wrijf hem warm." Binnen een minuut ligt het kind op de schoot van zijn moeder onder een stapel kleren. 

Over de auteur

Cor van Vuren (1949) heeft als hobby’s lezen en schrijven. Voor zijn werk schreef hij artikelen en columns, in zijn vrije tijd gedichten. Na zijn pensionering is hij zich gaan richten op het schrijven voor kinderen. Zijn eerste kinderboek, “Ziek? Beter!” is door de lezers goed ontvangen. Cor van Vuren schrijft het liefst spannende, maar ook informatieve boeken met een boodschap.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Vluchten, het kan niet anders

Auteur:

Cor van Vuren

Categorie:

Jeugdboeken

Aantal pagina's:

128

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback A5

Verschijningsdatum:

23-03-2018

ISBN:

978-94-0224-402-1 / 9789402244021

Vaste prijs:

€ 19,00