Aan de oever van de Maas - Een Rotterdamse tragikomedie

Gilbert Keyzer

Categorie: Romans

€ 20,49
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Deze roman vertelt het verhaal van Stan, die in Rotterdam een flat bewoont met een schitterend uitzicht over de Maas. Aan de hand van de auto’s die hij heeft gereden probeert hij zijn leven te recapituleren. Omdat hij zich ongerust maakt over hetgeen er na zijn overlijden met hem zal gebeuren, probeert hij de zeven werken van barmhartigheid op iedereen in zijn omgeving uit. Zijn drie kinderen wonen eveneens in Rotterdam. Zijn jongste zoon lijdt aan psychiatrische stoornissen en trekt vrijwel alle energie bij zijn vader vandaan. Stan komt een voormalig dienstmaatje tegen. Hierdoor komt hij achter schokkende geheimen.

Uit het boek

Stan bezocht de supermarkt niet meer. Maar hij maakte nog wel gebruik van de ondergelegen parkeergarage. Tweemaal per week liet hij daar zijn auto achter, om vervolgens een brug over te steken en een dalende weg te volgen naar een langgerekt plein, alwaar wekelijks markt gehouden werd. Met twee tassen vol brood, groente, fruit en overige levensmiddelen sjouwde hij vervolgens de helling op naar de parkeergarage. Zijn voeten brandden hierbij van de pijn.
Op zekere dag zag hij naast de ingang van de supermarkt de zwerver zitten, waar hij schoenen aan had gegeven. Diens voeten waren nog steeds onbedekt.
Hij droeg een zware wollen winterjas waaronder een ketelpak.
Tot zijn verbazing wenkte de man hem. Stan ging voor hem staan en zette de tassen naast zich neer.
‘Ik geef u niets meer. U ruilt alles om voor drank.’ De zwerver trok de kaken van elkaar voor hetgeen leek op een geluidloze lach.
‘Ik ken jou wel!’ riep hij met schorre stem.
‘En ik u niet. Goedemiddag.’ Hij nam de tassen en wilde doorlopen, maar de zwerver riep zijn naam. ‘Ik ken jou nog wel, jij bent Stan!’ De zwerver schoof zijn rug tegen de glazen pui, trok zijn voeten naar zich toe en begon zich moeizaam omhoog te brengen. Uiteindelijk leunde hij hijgend tegen de pui aan.
‘Ken je mij niet meer?’ Stan schudde het hoofd. ‘Ad! Negende regiment infanterie! Java, Sumatra!’
Stan zakte van schrik bijna door zijn knieën. Met tassen die hem aan zijn handen naar de grond dreigden te trekken hobbelde hij naar de parkeergarage. Ad scandeerde luidkeels zijn naam. Met trillende hand startte Stan zijn auto. Van schrik buiten adem geraakt, bleef hij na aankomst bij zijn flat ruim tien minuten achter het stuur van zijn auto wachten. 

Over de auteur

Gilbert Keyzer heeft een carrière in zorg en onderwijs achter de rug. In 2015 debuteerde hij met de roman Albert en de doden. Het vervolg, De kunst van het slapen, verscheen in 2016. Eveneens in dat jaar verschenen de romans De vloek van de zigeunerin en De ezels van Menousos. In 2017 publiceerde hij de roman Merelande, een epische roman over de gemeente Almere, en de novelle Rode schouders. In 2018 verscheen de roman Ondersteunende diensten. Daarnaast schrijft Gilbert Keyzer korte verhalen, Haiku’s en overige gedichten en is hij columnist geweest voor Almerebuiten.info. Gilbert Keyzer is eenenzestig.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Aan de oever van de Maas - Een Rotterdamse tragikomedie

Auteur:

Gilbert Keyzer

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

154

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

23-03-2018

ISBN:

978-94-0224-403-8 / 9789402244038

Vaste prijs:

€ 20,49