De lange mars van Jean Jacques Emanuël Bécue - De verweven levens van een Franse soldaat en een Hollandse patriot

Willem van der Velden-Bécue

Category: (Local) History

€ 22,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De een, Jean Jacques Emanuël Bécue, kwam uit Gravelines. De ander, Arie Johannes Knock, maakte deel uit van de patriotten in Papendrecht. De Fransman kwam dankzij Napoleon terecht in zijn leger en sneuvelde in Polen. Daarnaast werden ze familie. Knock trouwde met de zuster van Jean Jacques Emanuël. De Franse Revolutie en de echo daarvan verbonden beide mannen. Dit boek onthult het verborgen verleden van twee verweven levens.

From the book

In dit boek wordt nagegaan welke route hij heeft afgelegd, waar hij deelgenomen heeft aan veldslagen en waarom hij in Breslau terecht gekomen is, de plaats waar hij is overleden. Zijn vrouw, Cornelia van der Teen, ontving pas later zijn overlijdensbericht. Zij verhuisde weer vanuit Amsterdam naar Den Haag, waar zij is overleden. Had zij daar familie? Ze is daar hertrouwd. Het zal pure nood zijn geweest om haar gezin overeind te houden. De Bécue’tjes hebben het niet gemakkelijk gehad.
Na de mislukte veldtocht in Rusland heeft Napoleon dringend een nieuw leger nodig. Ook is er een groot tekort aan paarden voor de cavalerie. Daarom werd een beroep gedaan op de Nationale Garde. Het 88ste cohort daarvan moest zich in Amsterdam vormen. Zij moesten zich verzamelen op het stadhuis (van Amsterdam) en werden tussen 13 en 20 april in Den Haag verwacht (hier komt dus een koppeling te voorschijn met Jean Jacques Emanuël: hij heeft namelijk in het 88ste cohort gezeten). Bij de oprichting van de Nationale Garde was gesteld dat zij geen dienst hoefden te doen buiten de grenzen van het keizerrijk. Maar na een bulletin (het 29ste) vroegen de officieren van de Nationale Garde om in het "Groote Leger" (de Grande Armée) te mogen dienen, dit naar het voorbeeld van het 87ste cohort uit Groningen. Later bleek dat deze brief was georkestreerd en diende als legitimatie om een verplichting te kunnen vermijden dat zou maar onrust gegeven hebben.
Begin januari 1813 vertrok het korps, zonder opstootjes, naar Wesel (een garnizoensstad van Napoleon).

About the author

Willem van der Velden-Bécue is een nazaat van Jean Jacques Emanuël Bécue. Hij is van huis uit stedenbouwkundige en heeft tot voor kort gewerkt in de gemeente ’s-Hertogenbosch.
Op basis van de stamboom heeft hij vijf jaar gezocht naar het verhaal en het leven van zijn voorvader. Met dit boek geeft hij een gezicht aan Jean Jacques Emanuël Bécue en zijn familie. De naam Bécue krijgt zo een plaats in de geschiedenis.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De lange mars van Jean Jacques Emanuël Bécue - De verweven levens van een Franse soldaat en een Hollandse patriot

Author:

Willem van der Velden-Bécue

Category:

(Local) History

Number of pages:

188

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

04-05-2018

ISBN:

978-94-0224-470-0 / 9789402244700

Price:

€ 22,00

Language

Dutch