Onderweg naar de sterren - Een pelgrimage naar Santiago de Compostela

Larissa Olkhovsky

Categorie: Biografieën

€ 20,49
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Als haar jongste dochter Michèle (32) ziek wordt en hoort dat ze niet meer zal genezen, wil ze op pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Haar moeder Larissa vergezelt haar samen met de draagezel Pierrot. Tot het fout gaat en ze moeten terugkeren naar Nederland, geholpen door een Franse ‘engel’, de verpleegster Gisèle.

Anderhalf jaar na de dood van Michèle hervat Larissa de tocht, vanaf het punt tot waar ze met haar dochter is gekomen. Michèle reist met haar mee in de gedaante van een duif. In León krijgt ze gezelschap van haar middelste dochter Marion, die de plaats van haar zusje inneemt en samen maken ze de tocht van Michèle af.

Uit het boek

Michèle, mijn jongste dochter, belde mij op een ochtend en zei: "Mama, ik lees net een artikel over een vrouw, die de tocht naar Santiago …", en ik vulde aan: "… de Compostela."
"Mama, ken je die tocht?"
"Ja," zei ik, "in Frankrijk heb ik er veel over gelezen en ik vroeg me steeds af hoe die mensen de weg konden vinden."
Michèle zei: "Mama, ik wil die tocht ook doen, ga je mee?"
"Nou nee," zei ik "je weet toch dat ik op huizenjacht ben!"
"Nou, het geeft niet" zei Michèle, en we legden de telefoon neer. Ik deed een paar stappen in de richting van de keuken, ging terug naar de kamer, pakte de telefoon en belde Michèle.
"Natuurlijk Michèle, ga ik met je mee die tocht maken naar Santiago de Compostela!"

Half mei 1995 was bij Michèle borstkanker ontdekt en kwam ze in de molen terecht van operatie, bestralingen en chemotherapie. Begin 1999 kreeg ze haar laatste chemotherapie, die was op basis van taxusbladeren. Deze therapie was nog niet wettelijk verantwoord, Michèle moest hiervoor tekenen, wat ze ook gedaan heeft. Ook deze therapie heeft haar niet geholpen. Ze zei tegen mij: "Mam, ik ben niet genezen, maar ik heb geen verplichtingen meer. Ik voel nu een soort bevrijding en ik wil iets leuks gaan doen, zoals die tocht naar Santiago de Compostela!"

Over de auteur

Larissa Olkhovksy (1933) is geboren in Marseille, in een Russisch vluchtelingengezin. Haar grootouders waren in 1917 naar Frankrijk gekomen om de revolutie te ontlopen. Larissa groeide op in armoede in een onafgebouwd huis bij Lyon, samen met haar zus en twee broers en een moeder die niet van haar hield. Eerder schreef zij daarover het boek ‘Het zwarte huis. Het verhaal over een bizarre jeugd’.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Onderweg naar de sterren - Een pelgrimage naar Santiago de Compostela

Auteur:

Larissa Olkhovsky

Categorie:

Biografieën

Aantal pagina's:

190

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

22-06-2018

ISBN:

978-94-0224-588-2 / 9789402245882

Vaste prijs:

€ 20,49

Taal

Nederlands