Het meisje van beneden

Geert Depauw

Category: Novels
  • (1)

€ 20,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Een moord en een vernedering blijven in het hoofd van Charlie Klein kleven als kauwgom onder zijn schoenzolen. Hij compenseert het gebrek aan warmte en liefde die hij van zijn ouders zou moeten krijgen door de kleine zekerheden die de stad hem biedt. Vooral zijn vrienden en de wijsheid van oma Klein zijn veilige bakens. Zijn gebrek aan moederlijke affectie compenseert hij door Molly Melk gepast en ongepast te knuffelen. Zijn wereld stort volledig in als hij iedereen moet achterlaten. Hij moet verhuizen naar de andere kant van het land, waar hij niemand kent, waar zijn vader nog afstandelijker wordt en waar zijn moeder door een manische periode raast. Wie is het meisje van beneden dat hem onverwacht ter hulp komt?

From the book

Mijn vader was het soort man die op de verjaardag van mijn moeder voor haar een nieuwe wc-borstel kocht en veronderstelde dat ze daar uitermate gelukkig mee was. Maar ik had leren leven met hoe mijn vader in het leven stond en gelukkig had ik het deel dat hij niet invulde kunnen vervangen door een resem echte vrienden. Het voelde gewoon niet altijd aan dat hij echt mijn vader was. Hij was de man in huis, maar altijd ver weg in zijn eenzame volwassen buitensporige gedachten. Slim, dat was hij, en handig. Dat waren de enige twee eigenschappen die zijn leven beheersten. Had hij die maar ten goede gebruikt, maar kinderen opvoeden hoorde niet bij zijn doelen. Ik begrijp nog steeds niet waarom hij ooit aan ons begonnen is. We liepen toch maar in de weg.
‘Je vader had in een wereld moeten leven waarin kinderen pas geboren worden als ze al volwassen zijn,’ verklaarde oma Klein. ‘Triestig toch, zo’n papa? Ik weet nog, toen jij geboren werd Charlie, God wat was je klein! Je woog niet meer dan het gewicht van het geluk dat je toen in mijn hart pompte. Ik was helemaal vol van je. Maar je vader heeft dat nooit gehad, dat soort gevoel. Het was alsof hij Remy-stijfsel in zijn hersens goot. Hij is met niets ooit begaan, in niets soepel, laat staan in zijn gedachten.’

Leon noemde mijn moeder 'Doortje' als hij, vaak uit eigenbelang, iets van haar wou. Meestal was het gewoon ‘Dora’ en al zeker als hij ruzie met haar maakte. Ruzie met mijn moeder maken was een van de eenvoudigste dingen in zijn leven. Hij hoefde niet eens te weten waar de ruzie over ging of waarom ze begonnen was. Ze kwamen en gingen als de golven van de zee, eindeloos en zonder reden. Ruzies waren vlammend, hoog oplaaiend maar ook vlug opgebrand. Mijn moeder had een paar ernstige stoornissen die met schakelaars in haar hoofd in willekeurige volgorde aan en uit werden gezet. Het was niet te voorspellen welke switch op welk moment op ‘on’ werd gezet, en het kwam al helemaal niet goed als er een paar tegelijk naar boven werden geduwd. Normaal kon je haar in elk geval niet noemen, eerder gedeeltelijk gek. Toch had ze ook periodes en momenten waarop de normaliteit van haar afdroop, wat het voor mij nog moeilijker maakte. Ik moest altijd goed nadenken en observeren om te zien waar in dat lichaam en hoofd mijn echte moeder verborgen zat.

About the author

Geert Depauw (1956) werd geboren in Beernem in de schaduw van een grote psychiatrische voorziening. Zijn vader was elektricien en zijn moeder vertelde verhalen. Alsof het voorbestemd was speelde zijn hele actieve leven zich af in de zorg voor kwetsbare mensen, zowel jongeren als volwassenen met een verstandelijke beperking en een psychiatrische diagnose. Daarnaast is hij ook geïnteresseerd gebleven in allerlei technische zaken, vooral in die dingen die door buizen en leidingen kunnen lopen. Hij woont momenteel met zijn vrouw in Eeklo. Hij heeft drie kinderen en vier kleinkinderen.

Reviews

2019-01-09 20:59:52 | By: Wim Smessaert | Rating:
Heel mooi debuut, meeslepend en kleurrijk geschreven. In één ruk uitgelezen. Dit smaakt absoluut naar meer...Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Het meisje van beneden

Author:

Geert Depauw

Category:

Novels

Number of pages:

218

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

22-06-2018

ISBN:

978-94-022-4598-1 / 9789402245981

Price:

€ 20,49

Language

Dutch

Rating:

  • (1)