KOKKELS & CALVADOS

Marcel Triesman

Categorie: Romans

€ 20,00
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Het Haagse echtpaar Rolf en Guusje Jonckhart reist in een dag per trein naar Manche, het zuidwestelijk deel van Normandië. Op de dag dat zij vertrekken, zijn ze op de kop af veertig jaar getrouwd. Om zich aan familiaire verplichtingen te onttrekken zullen zij hun eigen feestje vieren, en dan vooral niet thuis. Het moet een “tour de nostalgie” worden. Zij willen vooral goede herinneringen ophalen uit de tijd dat zij met hun twee kinderen en de twee flatcoats zo’n beetje elke zomer minstens drie weken in dit ruige oord doorbrachten. Helaas brengt hun verblijf op het schiereiland niet de zoete herinneringen aan betere tijden. De dood van hun schizofrene zoon laat hen niet los.

Uit het boek

Ze denkt aan David, haar overleden zoon. Dat doet pijn, het is een doffe, drukkende pijn die soms overgaat in een verkillende leegheid. Op die momenten heeft zij de neiging om zich te willen wreken op diegenen die haar het meest nabij zijn. Rolf is dan het meest voor de hand liggende slachtoffer. Zijn afwachtende houding, afstandelijkheid en vergeetachtigheid wekken bij Guusje vaak irritatie op. Soms is het net of zij hem verwijt dat hij de dood van hun zoon slechts als een tragisch en onvermijdelijk geval beschouwt, iets waarmee zij moeten leren leven. Zij ziet dat kleine onschuldige smoeltje weer voor zich met die grote enthousiaste ogen. Met z'n drieën, Guusje, David en hun dochterje Fien staan ze met een harkje in het natte zand te wroeten om de kokkels te vinden, de zogeheten 'coques blanches', een lekkernij volgens de Fransen. Zij hoort dat hoge stemmetje weer, het gilletje als kleine David er weer een gevonden heeft. Rolf filmt het tafereel. Zij ziet hem weer op de sterke schouders van vader Rolf zitten. Wat kan hem gebeuren? Samen met zijn zusje probeert hij vervolgens het steile duin te beklimmen, gevolgd door de honden. Even later zit het stel in het stekelige helmgras en kijkt uit over de zich terugtrekkende zee. De honden zitten met half gesloten ogen en met hun neus in de lucht. De wind blaast hun lange glimmende zwarte oren naar achteren.
"Kijk, zegt Rolf dat streepje daar, dat is Jersey. Lijkt dichtbij maar ligt misschien wel veertig kilometer hiervandaan. David zie je die rode en witte vlekjes op die groene streep? Dat zijn huizen. Hebben jullie zin om daar naar toe te gaan?

Over de auteur

Marcel Triesman werkte na zijn studie aan de Utrechtse kunstacademie als toegepast kunstenaar. Pas na zijn vervroegde pensioen nam hij de pen op. De beeldende kunst heeft zijn schrijfstijl behoorlijk beïnvloed. Hij past ‘kleur’ toe in zijn beschrijvingen van mensen in dagelijkse situaties en de ruimte waarin zij acteren. Hij speelt met taal, gebruikt ironie en kan het niet nalaten om de lezer zo nu en dan in verwarring achter te laten.

Eerder van zijn hand verschenen: Klaagzang van een loopvogel (2012), Drollenvangers en spijkerbroeken (2013) en Eric komt wat later (2017)

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

KOKKELS & CALVADOS

Auteur:

Marcel Triesman

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

160

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback A5

Verschijningsdatum:

11-05-2018

ISBN:

978-94-0224-507-3 / 9789402245073

Vaste prijs:

€ 20,00