Dagen als witte nachten

Paul de Jong

Category: Stories
  • (1)

€ 22,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

'Dagen als witte nachten' is inmiddels de tweede verhalenbundel van Paul de Jong. Dit boek bevat vijf verhalen die de controverse niet schuwen: het titelverhaal speelt zich af in de schemerwereld van de daklozen. ‘Kamp Samos’ vertelt de tragische en spannende geschiedenis van een vrijwilliger en zijn vrouw in het vluchtelingenkamp. In ‘De Apenarend’ vertrekt een fanatieke vogelaar naar de Fillipijnen om die zeldzame vogel te kunnen spotten, maar het loopt heel anders af. ‘De reünie’ gaat over een onopgeloste moord op een jong meisje, lang geleden, en wat deze afschuwelijke gebeurtenis voor gevolgen heeft voor de hoofdpersoon. ‘Caje’, ten slotte, is het verhaal over een man met een opmerkelijk beroep, dat hem overal heen voert, maar dat hem uiteindelijk ten onder doet gaan.

From the book

Even later is Stef aan de beurt. Met lood in de schoenen loopt hij naar de ambtenaar en slaat zijn ogen ogenblikkelijk neer als de vrouw die zojuist wegloopt, hem aankijkt.
Het gesprek begint moeizaam. Stef is te gespannen. Hij onderdrukt zijn behoefte aan alcohol. Wat dan ook. Als het maar dempt. Als het maar verdooft. Hij voelt zich leeg en onzeker. De ambtenaar is al net zo aardig en empathisch als zijn maatschappelijk werkster.
"U hoeft zich nergens voor te schamen", zegt hij. De man heeft een tic aan zijn rechteroog. Het knippert zeker twee keer zo snel als het linker. Het lijkt of hij aan het knipogen is wat Stef in normale omstandigheden heel grappig zou hebben gevonden, maar hem nu alleen maar nóg nerveuzer maakt.
"De naam Centraal Onthaal suggereert wellicht een huggende mensenmassa, op z’n minst een warm welkom", zegt de man met een mat glimlachje. "En in feite is dat ook zo. We gaan uw opvang regelen. Als u zich aanmeldt voor gratis nachtopvang wordt uw uitkering hierop afgestemd. Als u de pas hebt, dan mag u gebruik maken van de nachtopvangplekken van onder andere het Leger des Heils. Zo’n pas geven we voor drie maanden uit. Voor een verlenging moet aangetoond worden dat u werkt aan uw … laten we zeggen … herstel."
Het gesprek neemt ongeveer een uur in beslag. De ambtenaar tikt verwoed met twee gekromde wijsvingers op het toetsenbord van zijn computer. Er zijn nog twee andere "cliënten" binnen gekomen, ziet Stef uit zijn ooghoeken. Ze zitten zover mogelijk van elkaar op de bank, alsof ze op straat zojuist een woordenwisseling hebben gehad. Als Stef het pand verlaat, is er op zijn voorhoofd een brandmerk verschenen met de tekst "ik ben dakloos". Hij zwerft een tijdje door de regenachtige straten van de binnenstad. Hij vermijdt de winkels. In zijn maag voelt hij de leegte van de honger.

About the author

Paul de Jong (1955) is, behalve schrijver, ook werkzaam als docent bij de hogeschool Inholland, afdeling Creative Business. Schrijven is sinds lange tijd een van zijn passies. Eerder verscheen van hem De dodenverzorger en andere verhalen.

Reviews

2018-06-10 14:09:51 | By: koos dubbelman | Rating:
Prachtige verhalen, Onderling zeer verschillend als zijn er kleinigheden die verbanden leggen (een dure vulpen bijvoorbeeld). De verhalen spelen zich af op zeer diverse plaatsen en er treden zeer diverse personages op. Elk verhaal geeft blijk van een sterk inlevingsvermogen. Aanbevolen!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Dagen als witte nachten

Author:

Paul de Jong

Category:

Stories

Number of pages:

254

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

01-06-2018

ISBN:

978-94-022-4554-7 / 9789402245547

Price:

€ 22,00

Language

Dutch

Rating:

  • (1)