Een psychiatrische verpleegkundige total loss - Schokkende ervaringen in de psychiatrie

Henk Jochems

Categorie: Gezondheid

€ 21,49
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

“Een psychiatrische verpleegkundige total loss” beschrijft de tocht die de hoofdpersoon maakt door maatschappelijke en sociale instanties, waarbij ontluikende seksualiteit, ervaringen op een rooms katholieke middelbare school, hilarische ervaringen in het bedrijfsleven enkele hoofdbestanddelen vormen. In het vervolg van deze autobiografie maakt de hoofdpersoon de switch naar de psychiatrie, de reclassering en als verpleegkundige van terminale patiënten. Hierbij wordt hij geconfronteerd met veel menselijk leed, agressie, escalaties. Hij begeleidt o.a. patiënten, die geshockt- of gesepareerd moeten worden.

Uit het boek

De afdeling was qua architectuur, inrichting, bestendigheid tegen allerlei stormen, die vanzelf de kop op zouden steken, het neusje van de zalm! Het was spiksplinternieuw. Het was zonneklaar, dat Atlantis het vlaggenschip van Bloemendaal was! Veel patiëntes met de diagnose Borderline- persoonlijkheidsstoornis, deden dan ook hun uiterste best om aan boord te gaan van dit majestueuze vaartuig!
Het was voorzien van camera s, zowel buiten als binnen, zwaar beveiligd met hoge muren, zodat patiëntes, die het hazenpad wilden kiezen, begaafde bergbeklimmers zouden moeten zijn om hun missie tot een goed einde te brengen! Er waren wachttorens! Ja, er was overal aan gedacht. Het had een paar centen mogen kosten!
Mijn eerste werkdag zal ik niet snel meer vergeten! Ik ging , onder begeleiding van degene die mij zou inwerken, kennis maken met de patiëntes. Bij de eerste patiënte, Monique, was het meteen raak! Ik stak mijn arm uit om haar te begroeten, waarop zij direct en met ogen als schoteltjes achteruit week en prevelde: "Hij is een dader!" Nou, dat begon leuk! Ik, een dader, waarvan dan? dacht ik. Ze zat in een hoekje. Ze gilde het uit. Mijn begeleider ging naar haar toe en trachtte haar te kalmeren. "Gerard moet komen!", was haar reactie. Gerard was de dramatherapeut, in wie zij kennelijk veel vertrouwen had. Hij werd opgetrommeld. Een aantal mijner collega’s had zich inmiddels ontfermd over Monique, waarvan ik later zou ervaren, dat zij de meest geslepen en uitgekookte tante was van de populatie!
Gerard arriveerde. Hij stapte op Monique af en wist haar direct op haar gemak te stellen. Hij stelde haar voor om naar de sportzaal te gaan. Aan mij vroeg hij of ik hem zou willen volgen. Ja, wat moest ik?
In de sportzaal aangekomen verzocht Gerard mij tegen een muur te gaan staan. Het had iets van een op handen zijnde executie! Dat was, in overdrachtelijke zin, ook wel zo! Gerard vroeg aan Monique of zij recht tegenover mij zou willen gaan staan. Eerst zei ze, dat zij dat niet durfde! Gerard wist haar gerust te stellen en even later stonden wij tegenover elkaar. "Nu wil ik dat je goed naar Henk kijkt!" "Van zijn kruin tot aan zijn voeten!" Ze volgde de aanwijzing van Gerard op. En zo stonden wij tegenover elkaar. Ik kon alleen maar denken: "Waar ben ik nu toch in Jezusnaam in terechtgekomen?"

Over de auteur

Uiteindelijk wordt hij, tijdens zijn werk, getroffen door een beroerte. Hij belandt in een mum van tijd in het aan gene zijde gelegen LUMC. Hij brengt het er zonder kleerscheuren vanaf! Een dozijn engelen staan aan zijn zijde!
De autobiografie wordt, Godzijdank, afgewisseld met ironie, humor en relativering! De schrijver is zich er ten volle van bewust, dat de lezer, na kennis te hebben genomen van zijn boek, recht heeft op een goede nachtrust!

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Een psychiatrische verpleegkundige total loss - Schokkende ervaringen in de psychiatrie

Auteur:

Henk Jochems

Categorie:

Gezondheid

Aantal pagina's:

246

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

18-05-2018

ISBN:

978-94-0224-533-2 / 9789402245332

Vaste prijs:

€ 21,49