Zegenend wandelen met het Onze Vader vanuit de glas-in-loodramen van de Noorderkerk in Zaandam

Sjaak Visser

Category: Religion

€ 18,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De glas-in-loodramen die het Onze Vader uitbeelden zijn uniek in de Noorderkerk in Zaandam. Door die Onze Vader-ramen zie je de wereld om je heen. In deze studie laat dominee Sjaak Visser zien hoe deze ramen hem hebben geholpen om op een nieuwe manier naar de wijken in Zaandam te kijken. In zijn studie Geestelijke Begeleiding was hij in aanraking gekomen met Zegenend Wandelen. De betekenis van het Onze Vader en de verbeelding daarvan in de ramen heeft hij gebruikt om zegenend door de wijken te wandelen. Het Onze Vader is een gebed om de Heilige Geest. In het zegenend wandelen ging hij herkennen hoe deze Geest zichtbaar werd in het alledaagse leven.

From the book

De zegenbede ‘Onze Vader die in de hemelen zijt’ brengt mij in de sfeer van de omvorming in liefde. Het is niet ‘ieder voor zich en God voor ons allen’. Omdat God onze Vader is, ben ik met God en met anderen in liefde verbonden. Ik word hiermee in het binnenste van de liefde van God gebracht. Ik word opgenomen in en verbonden met de werkelijkheid van God als Vader. Die is in de hemel, dat is de goddelijke werkelijkheid die mij omgeeft en die vervuld is van liefde. Dat wordt alles bepalend. Waar je schat is daar zal ook je hart zijn. Zo groeit in mij het verlangen naar verbondenheid en eenheid. Ik wil God leren kennen zoals Hij mij kent. "Zo iemand is ‘Gods zoon, naar God en in God omgevormd’." Wanneer ik zo ondergedompeld ben in de liefde van God de Vader, dan hoop ik dat dat meer en meer het één en alles wordt. Eckhart zegt: "Nergens is God zo eigenlijk God als in de ziel. In al het geschapene is iets van God, maar pas in de ziel is God goddelijk, want zij is zijn rustplaats." Dat komt omdat de ziel de woonplaats is van de liefde en niets kan de ziel beter vullen dan Gods liefde. Dat is de plaats waar God thuiskomt. Dit heeft verwantschap met de uitspraak van Augustinus dat God mij meer nabij is dan mijn binnenste zelf. Wanneer ik bid ‘Onze Vader die in het hemelen zijt’, dan verbind ik mijn ziel met deze werkelijkheid van Gods liefde. Maar dat is niet iets wat automatisch gaat. Ik kan deze omvorming voorbereiden door innerlijke inkeer en stilte om open en ontvankelijk te worden. Ik kan er alleen intens naar verlangen, zoals ‘een bruid naar de kus van een bruidegom’. Wanneer dat gebeurt, vult Gods liefde de ziel en wordt God in de ziel weerspiegeld.

About the author

Ds. Sjaak Visser is predikant in Zaandam. Hij heeft de opleiding Geestelijke Begeleiding gevolgd bij de PTHU en het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen. Die studie heeft hem bewust gemaakt dat God op een geestelijke wijze aanwezig is. Het boek ‘Zegenend Wandelen met het Onze Vader’ is het slotwerkstuk dat hij voor deze studie geschreven heeft. Hij schrijft dagelijks enkele gedachten bij een doorgaande lezing uit de Bijbel. Men kan deze via de mail ontvangen.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Zegenend wandelen met het Onze Vader vanuit de glas-in-loodramen van de Noorderkerk in Zaandam

Author:

Sjaak Visser

Category:

Religion

Number of pages:

120

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

04-05-2018

ISBN:

978-94-022-4494-6 / 9789402244946

Price:

€ 18,99

Language

Dutch