Uit de zwartlederen koffer

Jeroen Rook

Category: Stories
  • (2)

€ 19,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Heeft u ook onverwezenlijkte dromen? Denkt u ook weleens buiten de lijntjes, van wat eigenlijk netjes zou zijn? Uit de zwartlederen koffer is een bundel met uiteenlopende verhalen van velerlei gading: diverse intriges en ambities wisselen elkaar af in dit verzamelde werk. Uit de zwartlederen koffer is de debuutbundel van Jeroen Dirk Rook, een bundel met verhalen van een man van middelbare leeftijd die inzag dat zijn ambities en zijn dagelijkse werk elkaar niet volledig ondersteunden. Zijn diepe passie riep en hij besloot zijn hart te volgen. In zijn verhalen komt dit thema duidelijk terug. Andere thema’s in dit werk zijn de liefde, verliefdheid, erkenningsdrang en schuldgevoel. Volg je je hart of doe je wat er van je verlangd wordt ... ?

From the book

Onder mijn voeten ontvouwde zich een wapengekletter, terwijl ik richting het mooie vrijstaande huis liep. Het knisperen van het grindpad kwam me bekend voor. Het deed me denken aan het bezoek als kind aan ‘De Huisarts’: de man die je in vijf minuten kon veranderen van een bijna stervende persoon in iemand die zich eigenlijk best wel goed voelde. Vaak waren de geruststellende woorden van dit dorpsicoon al genoeg om je beter te laten voelen. Je had pas echt pech als je je al goed voelde terwijl je het grindpad op bewoog richting het finale doktersoordeel. Dan kwam het gevoel van schuld dat dit bezoek misschien toch niet nodig was geweest.
Deze keer was het geen dokter die ik kwam bezoeken, maar het doel was in feite toch hetzelfde: me beter voelen dan voordat ik het grindpad had overwonnen. Bij de deur las ik het bordje: De Vries en Sanders Notarissen en partners. Het deurportaal was indrukwekkend te noemen, een groene verbrede deur met een gouden deurknop die ogenschijnlijk vanmorgen nog gepoetst was. Je kon wel zien waar het geld zat. Eigenlijk had ik hier eerder willen zitten, bedacht ik me, maar de gedachte vulde direct mijn wangen met schaamte.
‘Van Vleuten! Ik heb een afspraak om tien uur’, zei ik zo zelfverzekerd mogelijk, alsof ik dit dagelijks deed.
Een mooie klassieke vrouw keek me onder haar brillenglazen door streng en doordringend aan.
‘Voor?’
‘Voor de erven van Hans, ik bedoel van Frederik Du Ramonée.’
‘Frederik du Ramonée … Frederik. Ja, ik heb hem gevonden. Gaat u maar zitten. De heer De Vries komt zo bij u.’

About the author

Jeroen Dirk Rook genoot zijn jeugd in het onbezorgde rijke Baarn. Als tiener schreef hij vele gedichten en verhalen, iets waar hij in de rest van zijn leven nooit mee stopte. Hij ging studeren aan de TU in Delft, maar dat bleek geen succes. Na wat omzwervingen als hotelportier en hondenbelastinginspecteur werd hij rond zijn drieëntwintigste cameraman voor de televisie: een beroep dat een deel van zijn passies invulde. Er bleef echter dat ene stukje dat wilde dichten en schrijven. Nu, op middelbare leeftijd, vindt hij het tijd om zijn creatieve koffer te openen voor een breder publiek.

Reviews

2018-08-25 17:55:24 | By: Mieke Wijnants | Rating:
De cover laat een vergezicht van de zee zien; daarin drijft een koffer. Een verdwaalde bladzijde uit een notieblok is aangespoeld; ligt voor het oprapen. Deze bombastische auteur heeft koffer en bladzijde opgepakt en hiermee zijn droom waargemaakt.

De verhalenbundel bevat zeer uiteenlopende verhalen; merendeels fictie.
Drie verhalen zijn autobiografisch: Sigaartje in de nacht, Wintersport en Maanadoratie. Deze gaan over bezonken momenten in de herinnering van de auteur.

Uit de zwartlederen koffer is vernoemd naar het laatste en tevens langste verhaal in de bundel.

Aan al die onvervulde dromen en wensen, die in een poging te vliegen gevangen zijn in mijn hoofd. De tralies neergezet door gebrek aan vertrouwen, gebrek aan geloof dat ik meer kan, meer durf, dan ik nog durf te dromen ... Die tralies ... ze moeten open, niet om te bewijzen aan de wereld wat ik kan, maar om te bewijzen aan mezelf, dat de vleugels van mijn dromen mezelf kunnen dragen en kunnen vliegen naar een plek waar geen verbrande schepen zijn.

Bovenstaande woorden schreef de auteur op bladzijde zes en geven voortreffelijk weer waarom deze bundel er is gekomen en waar hij overgaat.

De auteur is een beeldend verteller; aan fantasie ontbreekt het hem niet. Diverse thema's komen aan bod; passie, erkenningsdrang, schuldgevoel, liefde, verliefdheid en passie. Passie, dromen waarmaken en je hart volgen komen meermaals terug in de verhalen. Ieder verhaal heeft een diepere betekenis; aan de lezer om te ontdekken welke boodschap erin schuilt.

De tijd dringt. De koffer moet open. De ooit glimmende sloten zitten onder de krassen. Het zwarte monster moet verwerkt worden, geschud, gedrild en bedwongen totdat de top bereikt is, of waren het juist de diepten der spelonken van de ziel?

De goed opgebouwde verhalen hebben een mooi ritme; bijna poëtisch. Jammer genoeg wordt dit onderbroken door clichématige verkleinwoorden en door het teveel in details treden.

De auteur zou met behulp van een redacteur deze bundel echt tot bloei kunnen laten komen. Samen de puntjes op de i zetten; het overbodige eruit halen, wijzigen en aanvullen.

De auteur heeft het zeker in zich om deze ongepolijste diamant te laten schitteren.

Knap debuut!

Volg jij je hart of doe je wat er van je verlangd wordt ... ?

Verhalen 4****

Schrijfstijl 3***

2018-06-05 20:27:38 | By: Annemiek | Rating:
Prachtige verhalen. Leest lekker weg. Een aanrader.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Uit de zwartlederen koffer

Author:

Jeroen Rook

Category:

Stories

Number of pages:

134

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

01-06-2018

ISBN:

978-94-022-4558-5 / 9789402245585

Price:

€ 19,50

Language

Dutch

Rating:

  • (2)