Harde grond

Hubert Leeman

Categorie: Romans

€ 24,49
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Saint-Just-la Garrigue, een dorp diep weggedoken in het Zuid-franse platteland. Vlak onder de pittoreske oppervlakte gisten vetes en spanningen, terwijl het sluipenderwijs onder de invloed raakt van groot geld. Een bouwproject splijt de gemeenschap langs breuklijnen van natuur versus toerisme, van gemoedelijkheid versus hard zakendoen, van behoudzucht versus duurzaamheid. Een dorp waar een oude Hollander zijn vroegere leven in Nederland wil uitwissen, en waar een ontspoorde zoon een drama aanricht. Een dorp waar dromen worden nagejaagd en verkocht. Met alle gevolgen van dien.

Uit het boek

Met de windmolens is het begonnen. Acht gigantische windmolens in slagorde op de top van de Sentinelle; ongenaakbare, hagelwitte indringers in het oude landschap. Machines hadden het bovenop de heuvel maanden achtereen voor het zeggen gehad, voor de bouw van de betonnen funderingen was de rotsgrond over honderden meters afgegraven. Als hij bij zijn bijen is malen er reusachtige wieken in hun eeuwige hypnotiserende cadans onafgebroken boven zijn hoofd. Het sonore zoeven van de wieken omringt hem, om de paar seconden strijkt de slagschaduw ervan over hem heen.
De komst van het windmolenpark was aangekondigd als iets onafwendbaars. En bleek ook niet te stuiten. Er waren protestborden verschenen: non aux éoliennes monstrueuses, weg met die monsterlijke molens. Maar de kreet had iets plichtmatigs, en de protesten waren vruchteloos geweest. Ze kwamen vooral van mensen uit de stad. Mensen zoals hij, had Wieringa beseft, die uit drukke agglomeraties waren weggetrokken op zoek naar een bestaan met een lager tempo. De streekbevolking had er bijna unaniem de schouders over opgehaald, waardoor de overheid zijn voorgekookte procedures ongehinderd had kunnen uitrollen en de molenrij op de Sentinelle zich geruisloos had gevoegd in de keten van windmolenparken die zich over de vallei had uitgebreid. Elke nacht flitsen nu van heuveltop tot heuveltop hun fel witte en rode waarschuwingsbakens door het duister. De lichten gaan nooit meer uit.

Over de auteur

Hubert Leeman woont in Middelburg. Door de jaren heen schreef hij korte verhalen en een tweetal toneelteksten. Voor de verhalen vormden vakantiereizen vaak de inspiratie. Het idee voor de roman ‘Harde Grond’ ontstond al enige jaren geleden, en is een neerslag van vele reizen door Frankrijk, het land dat hij na Nederland het beste kent. Leeman houdt van een observerende stijl zonder opsmuk, die sfeer en stemming oproept en waarin aandacht is voor dialoog en detail.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Harde grond

Auteur:

Hubert Leeman

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

380

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

08-06-2018

ISBN:

978-94-0224-571-4 / 9789402245714

Vaste prijs:

€ 24,49