IJdele hoop en ander ongemak - Korte verhalen over relaties

René Rockx

Category: Stories
  • (2)

€ 20,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De bundel IJdele hoop en ander ongemak voert je in zestien korte verhalen mee door het leven van personages die door verrassende wendingen aan het begin staan van een nieuw leven. In de verhalen zijn onervaren jongeren en onzekere volwassenen op zoek. Naar zichzelf en de ander, op weg naar contact en verbinding. Alle personages moeten daarbij wel ergens doorheen, ieder op zijn of haar eigen manier.

From the book

O Carol!

Het begint eng te worden als je weet wanneer het eindigt. Dat is de vrees voor het einde wat nadert. Dat einde ken je, daar kun je je iets bij voorstellen. Wat daarna komt, een nieuw begin, is moeilijker voor te stellen. Zoals alles heeft ook dit twee kanten, het is niet alleen eng om op weg te zijn naar het einde, het intensiveert je leven omdat je weet dat wat je nu doet de laatste keer kan zijn.
We proberen er nog wat van te maken dat half jaar. Dat valt niet mee, omdat Carol steeds minder kan. Het heeft geen half jaar geduurd en dat is maar goed ook, de ellende werd erger. We hebben veel met elkaar gepraat, meer dan voorheen en veel opener en eerlijker.

Het mountainbikemeisje

‘Ik ben ‘s avonds naar haar huis gewandeld en heb door de weinige openingen in de lappen voor het raam naar binnen gekeken om een glimp van haar op te kunnen vangen. Ik heb niets gezien. Misschien is ze niet thuis. Ik durf niet lang stil te staan voor haar raam. Ik wil niet opvallen. Liever niet. Ik loop rondjes en kom steeds weer in haar straat en kan weer even gluren.
Volgende dag hetzelfde liedje. Vergeefse pogingen, wat doe ik mezelf toch aan. Het wordt tijd dat ik werk vind en niet uit verveling en misschien wel louter om wat te doen te hebben me zo vreemd gedraag. Ik kan me beter kwetsbaar opstellen en het risico lopen dat ik afgewezen word, dan is het tenminste duidelijk. Zo lijkt het of ik achter een schim aanjaag. Deze jachtpartij is onnatuurlijk en voelt niet als echt. Ik moet stoppen met mezelf voor de gek te houden en niet langer denken dat deze exercities ergens toe leiden.

About the author

René Rockx debuteerde in 2018 met Op mijn woord, een bundel gedichten, minimaaltjes en doordenkertjes. Schrijven is een steeds terugkerende activiteit in zijn leven. Tot zijn pensioen in 2010 was hij werkzaam in het onderwijs en welzijnswerk.

Reviews

2018-12-17 18:42:34 | By: Veronique's Boekenhoekje | Rating:
De verhalen in ‘IJdele hoop en ander ongemak’ zijn heel divers en ze verschillen allemaal van elkaar. Sommige verhalen zijn beter dan andere verhalen. Het niveau van de verhalen is hierdoor wisselend. Het eerste verhaal begint goed en je bent benieuwd naar de rest van de verhalen. In sommige verhalen voelde ik me net zo verward als de hoofdpersonen. Sommige verhalen hebben een subtiel plot, maar laten je vol verbazing achter. De thema’s van de verhalen zijn mooi gekozen. Het spreekt tot de verbeelding. Het thema ‘relaties’ loopt als een mooie rode draad door de verhalen. De cover is mooi en past bij de sfeer van de verhalen. Het geeft een bepaalde rust.

2018-08-25 16:27:13 | By: Conny Schelvis | Rating:
De bundel “ijdele hoop en ander ongemak” bevat zestien korte verhalen over mensen die op zoek zijn naar iets… Naar een nieuwe begin, naar zekerheid, naar contact en een ieder moet dit op zijn of haar manier doen. Een beetje vage omschrijving op de site van de uitgeverij en daar moet je maar niet teveel op blijven hangen maar je moet de bundel gewoon gaan lezen. Kort door de bocht zijn het korte verhalen over relaties. Hoewel de problematiek en frustratie van de personages in de verhalen soms best wel triest is en de boventoon lijken te voeren, zonder frustratie en probleem ook geen ongemak, is het zeker geen zwaarmoedige bundel. Het is juist de humor en de vette knipoog die hier en daar opduikt waardoor je luchtige verhalen leest die weten te boeien en je af en toe met een glimlach uitleest. Verder zijn de situaties soms dichtbij huis zodat je ze wel voor je kunt zien en begrijpen hoe sommige mensen in sommige situaties terecht kunnen komen. Ook doordat de verhalen zeer verschillend zijn blijft de lezer scherp, benieuwd naar een volgend verhaal en hoe dat zal gaan lopen. De titel is goed gekozen. De personages hebben de hoop dat het gene wat ze zoeken gevonden zal worden maar komen van een koude kermis thuis. In een interview met de schrijver las ik ook dat deze ijdele hoop ook de rode draad is die door de verhalen heen loopt. Ook de cover is zeer apart en van de hand van de schrijver zelf. De voorstelling is de weg die een persoon wil gaan en dus zeer goed bij de inhoud van de verhalen past. De korte verhalen hebben mij aangenaam verrast en kan ik van harte aanbevelen. Het staat garant voor een paar uurtjes leesgenot.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

IJdele hoop en ander ongemak - Korte verhalen over relaties

Author:

René Rockx

Category:

Stories

Number of pages:

178

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

13-07-2018

ISBN:

978-94-022-4626-1 / 9789402246261

Price:

€ 20,00

Language

Dutch

Rating:

  • (2)