Dienstplicht zo gek nog niet - Brieven en berichten van opgeroepen dienstplichtigen

Hans Oudendorp

Category: (Local) History

€ 18,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

NIEUW: genderneutraal, maatschappelijke diensttijd en Defensity College.

Een informatief boek vol wetenswaardigheden, kostelijke anekdotes en amusante mededelingen van en over dienstplichtigen.


Ruim twintig jaar was het stil rond de dienstplicht. De opkomst was opgeschort, jongens hoefden niet meer naar een kazerne te komen. Dan is er plotseling nieuws: Defensie-
minister Ank Bijleveld introduceert in 2018 een genderneutrale dienstplicht. Dat is in Nederland nog nooit vertoond. Voortaan worden ook meisjes ingeschreven voor de dienstplicht als ze 17 zijn. Maar hoe werkt dat in de praktijk? In dit boek, vol anekdotes, een kijkje achter de schermen bij Dienstplichtzaken, de afdeling binnen het ministerie van Defensie waar alles geregeld werd. Tevens wordt gesproken over een vrijwillige maatschappelijke diensttijd. Dat was in het Regeerakkoord vastgelegd, maar of het uit de verf komt is de vraag. De jongelui staan (nog) niet in de rij.

From the book

Voor veel jongens was die inschrijvingsbrief, getekend door de burgemeester, een schok. Men wilde bijvoorbeeld eerst een studie afmaken en dat mocht, als je je maar aan de maximale studieduur hield. Eeuwige studenten hadden pech, ze moesten de studie afbreken en in dienst, daarna bleek studeren vaak niet zo leuk meer en kwam het er niet meer van. Er waren er ook die net een goede baan hadden bemachtigd na hun schoolopleiding; toch zat er niets anders op dan ontslag te nemen als het zo ver was. In theorie was een werkgever verplicht om een jongen die uit dienst kwam weer aan te nemen, maar in de praktijk werkte dat niet, want intussen had die werkgever al lang een ander aangenomen. 

Sommige jongens hoorden al op de keuring dat uitstel voor studie er niet in zat omdat ze al tijdens de vooropleiding een paar keer waren blijven zitten. Die mededeling viel blijkbaar niet altijd in goede aarde getuige dit briefje:
 
Aan de dienstplichtzakenambtenaar,
Nou dat heb je weer mooi voor me geregeld, m´n hele carrière verdomme naar de bliksem, m´n kandidaatsexamen naar de kloten helpen. Van mij mag op dat kantoor van jullie stamptepede de tyfus uitbreken en nu dus echt. Aju.


About the author

Hans Oudendorp (1947) is geboren in Den Haag, ging naar de HBS, vervulde 18 maanden militaire dienstplicht, trouwde en kreeg twee kinderen. Hij werd bij het ministerie van Defensie aangenomen als stagiair bij comptabiliteit. Maar getallen bleken niet zijn ding, hij stapte over naar de afdeling Dienstplichtzaken, daar ging het over mensen. Schrijven bleek een leuke hobby, 25 jaar was hij redactievoorzitter van De Scheepsbel, personeelsorgaan van de Koninklijke Marine Den Haag. Na 15 jaar bij de directie Communicatie, nam hij ontslag en vertrok naar Spanje, waar hij als freelance journalist aan het werk ging bij een Nederlandstalig weekblad.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Dienstplicht zo gek nog niet - Brieven en berichten van opgeroepen dienstplichtigen

Author:

Hans Oudendorp

Category:

(Local) History

Number of pages:

100

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

27-07-2018

ISBN:

978-94-0224-651-3 / 9789402246513

Price:

€ 18,00

Language

Dutch