Cover voorkant
Onze Jan in Indië - getekend bovendien
Onze Jan in Indië - getekend bovendien

Onze Jan in Indië - getekend bovendien

Gerard van der Lee

Category: Comic books

€ 18,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

"Onze Jan in Indië - Getekend Bovendien" is een aanvulling op het eerder van dezelfde auteur verschenen "Onze Jan in Indië" maar nu wordt de lezer gevraagd te kijken. Want van der Lee weet uit zijn levenslange ervaring met het tekenen van cartoons, dat een cartoon vaak meer zegt dan pagina’s tekst. In de discussies over het dekolonisatieproces wordt over het handelen van Nederlandse militairen geoordeeld en wordt veroordeeld zonder de omstandigheden, en de achtergrond te benoemen. De auteur probeert uit te beelden wie deze 200.000 jonge mannen waren, die drie jaren en meer van hun jonge leven in vm. Nederlands Oost Indië hun dienstplicht vervulden in opdracht van de herstelde democratische Nederlandse regering na jaren van oorlog, dictatuur bezetting en onvrijheid. Wat was de voorgeschiedenis, hun herkomst, hun
achtergrond en wat waren de omstandigheden? Hoe hebben
zij zelf hun uitzending ervaren?

From the book

About the author

Indiëveteraan Gerard van der Lee (1927) werd, nadat zijn huis in Rotterdam bij een bombardement in 1943 was verwoest, in november 1944 bij een razzia gevangen genomen door de Duits bezetter en voor het verrichten van dwangarbeid naar Duitsland afgevoerd. Eerst achter het Duitse front in de Eifel en daarna in Keulen. Daar wist hij na het laatste grote bombardement op deze stad aan zijn bewakers te ontkomen en werd drie dagen voor de Gestapo verborgen gehouden door burgers in Keulen. Hierna werd hij bevrijd door de Amerikanen en keerde in juni 1945 terug in Rotterdam.
In 1947 werd hij opgeroepen voor militaire dienst bij het Regiment Huzaren van Boreel en vertrok in 1948 met de s.s. Waterman naar Nederlands-Oost-Indië waar hij tot de repatriëring in juli 1950 als militair actief was. Daarna kon hij beginnen aan zijn carrière in de burgermaatschappij en een privé-leven.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Onze Jan in Indië - getekend bovendien

Author:

Gerard van der Lee

Category:

Comic books

Number of pages:

66

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 21 x 21 cm

Release date:

23-05-2018

ISBN:

978-94-022-4548-6 / 9789402245486

Price:

€ 18,50

Language

Dutch