Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Jij en je paard
Veilig omgaan met je paard

Auteur

Mariëlle Renckens

Uitvoering
Paperback
Genre
Dieren
Prijs
20 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Wij hebben als begeleider en eigenaar de verantwoordelijkheid over het paard. Daar is oefening in nodig, het zorgt ervoor dat je mag leren over het gedrag en de behoeften van het paard. De taal van de kudde is hoe een paard zich uit. Wanneer je het paard begrijpt en het paard jou snapt dan volgt de samenwerking. Bij een paard is gehoorzaamheid, contact en wederzijds respect het aller eerste proces. Nog voor het paard van zijn begeleider en/of eigenaar een verzorging op maat kan ontvangen is er basis kennis nodig. Op een open en heldere manier komt dit aanbod in dit boek Jij & je paard.

Over de auteur

Mariëlle Renckens (1971) geboren in Grootebroek woont nu met haar gezin in een kleine boerderij te Wijdenes met haar vier paarden. De schrijver heeft de stichting in 2011 opgericht met doel om de 68.000 ongelukken met paarden in Nederland te reduceren. Haar passie voor het paard en de liefde voor kinderen maakt dat dit boek een element is die past in deze tijd. Dit boek staat in het teken van de verbinding met de natuur middels paarden.

Productinformatie

ISBN
9789463894579 / 978-94-638-9457-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
12-07-2019
Taal
Nederlands

Genre
Dieren

Uitvoering
Paperback
Pagina's
124
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

In het trainen van het paard leren we dat het paard beter op jou kan letten dan op de omgeving. Kennis in training voor het paard is zeer belangrijk. Wanneer kinderen meer kennis zouden hebben over het materiaal, de trainingsopbouw, het verzorgen, het lichaam, de leefomgeving en de sociale contacten die het paard nodig heeft, kunnen de paarden in Nederland makkelijker gezond oud worden.

Minder stress bij het paard geeft minder ongemakken en zorgt voor meer plezier voor de paarden en voor ons als mensen. Het loswerken is een prachtige oefening in het goed worden van paarden trainen. Je kunt jezelf goed op de grond trainen zonder het paard lastig te vallen in je houding. Je mag dus eerst leren van het paard en vanuit die oefening kun je het paard beter leren kennen en zijn trainer gaan worden.

2.2 Lichaamstaal

In de communicatie wordt het lichaam gebruikt als taal. Het paard praat met soortgenoten in lichaamstaal. Dit is eerder ook al gemeld. Als wij het paard willen aanspreken, is het dus nodig om te weten hoe je jouw lichaam gaat gebruiken zodat het begrijpelijk wordt voor het paard. Dit klinkt eenvoudig, maar is in de praktijk toch even een uitdaging. We zullen het paard eerst met onze lichaamstaal moeten benaderen en laten zien wat we willen. Voordat we onze lichaamstaal kunnen inzetten hebben we enige kennis nodig over de gevoelige delen van het paard. Wij gaan leren praten met ons lichaam en zo zelf leren wat we zeggen met onze houding en lichaamstaal.
De rem en het gaspedaal gaan we benoemen in dit boekje. Juist om meer begrip bij onszelf te krijgen in hoe het paard reageert. De rem en het gaspedaal heb ik even benoemd om vorm te geven aan een beeld. Het voorgebied van het paard zijn: het hoofd, de hals en schouderpartij; dit wordt in het Freestyle-systeem van Emiel Voest het leidende gedeelte genoemd. Dit leidende gebied zorgt dat het paard stopt of de andere kant op gaat; daar maken wij de rem van.
Het achtergebied van het paard is: staart, billen en rug en wordt in het Freestyle-systeem een drijvend gebied genoemd; wij maken er een gaspedaal van. Dit drijvende gebied zorgt ervoor dat het paard meer snelheid maakt. Later in de training zal er meer beweging omhoog komen in dit stadium, wat de rijtypische houding van het paard genoemd wordt. De training zal meer kracht geven aan het paardenlichaam en met souplesse van het paard omgezet worden in draagkracht. Wanneer het paard voldoende krachtig, soepel en gehoorzaam volgt, kunnen we samenwerken. Deze basis is het uitgangspunt voor een gezond, blij en vrij paard, dat het heerlijk vindt om samen te werken. Om te weten hoe het paard leert, gaan wij het paard vertellen met ons lichaam wat we van hem verwachten. Het is tijdens deze oefeningen nodig dat wij in alle fases blijven kijken, luisteren en observeren. Het paard gaat terugpraten in gebaren door vier aandachtspunten (deze zijn beschreven in oefening 10).

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek