Gesigneerde versie! Operatie Geslaagd - Leven met PTSS en moral injury

Erik Krikke

Categorie: Biografieën
  • (1)

€ 22,50
Levertijd twee tot drie werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Een ruime meerderheid van de bevolking krijgt ooit te maken met een of meerdere traumatische ervaringen. Een deel hiervan krijgt posttraumatische klachten. Vaak zijn deze kortdurend, maar voor sommigen geldt echter dat zij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelen. Voor zowel degene die eraan lijdt, als voor zijn of haar omgeving is het gevecht een tegen PTSS een keiharde, maar vaak onzichtbare strijd.

Hartverscheurend en hoopvol tegelijk. ‘Operatie Geslaagd’ vertelt het verhaal van Erik, die tijdens zijn werk als operatieassistent chirurgie in Afghanistan getraumatiseerd raakte. Hij beschrijft de ervaringen die aanleiding gaven tot PTSS en de vernietigende impact die het heeft op een persoon en zijn omgeving. Erik vertelt openhartig hoe hij in een isolement terechtkwam en langzaam afbrak tot het punt kwam waarop zelfmoord de enige uitweg leek te zijn. Als medicus, veteraan, maar bovenal als mens vertelt hij over hoe hij de strijd is aangegaan met zichzelf en zijn herinneringen en hoe hij inmiddels weer middenin het leven staat.

Op meerdere plekken in het boek vindt u een unieke (QR en Spotify) code. Zodra u deze met uw telefoon scant, kunt u een liedje (of een deel ervan) luisteren dat past bij het moment in het verhaal. 

Uit het boek

Het beeld van een Afghaanse militair, die gewond is geraakt bij een aanslag met een bermbom, schiet door mijn hoofd. Zwaargewond aan beide benen werd hij binnengebracht. Ik stel me voor hoe dat moet zijn.

Zodra hij zijn ogen opent en omhoog kijkt, ziet hij allemaal onbekende mensen. Ze hebben operatiemutsen op, dragen mondmaskers en staan over hem heen gebogen. De gezichten zijn daardoor allemaal onherkenbaar. Heldere blauwe ogen kijken op hem neer. Hij ziet hun bezorgde blikken. Iedereen roept naar elkaar in een voor hem onverstaanbare taal. Hij wordt overmand door paniek en hij begint druk te bewegen, maar zijn lichaam wil niet meewerken. Dan kijkt hij naar beneden. Waar tot voor kort twee gezonde benen zaten is alles onder beide knieën veranderd in een bloederige massa weefsel. Wild kijkt hij om zich heen. Niemand lijkt hem te horen. Dan vinden zijn ogen een paar donkere ogen en hij hoort een rustige stem die hij kan verstaan. Wild begint hij te praten.

"Hij vraagt of jullie zijn benen nog kunnen redden", zegt de tolk. Hij vervolgt dat de patiënt zegt, dat hij zonder benen niet voor zijn gezin kan zorgen. Als we zijn benen niet kunnen sparen, dan wil hij liever dood. De chirurg hoort de tolk aan en werpt dan een korte blik op beiden onderbenen van de patiënt.

"We zijn goed, maar zo goed nou ook weer niet."

Over de auteur

Erik Krikke (1976) is echtgenoot, vader van twee zoons en veteraan. Hij heeft zich als missie gesteld om het bewustzijn te vergroten over traumaverwerkingsproblematiek en PTSS. Inmiddels heeft zijn eerste boek ‘Operatie Geslaagd’ vele mensen geraakt en geïnspireerd. Het biedt herkenning, erkenning en hoop voor mensen die lijden aan PTSS, maar zeker ook voor hun omgeving.

"Het realistische boek laat zijn strijd zien en de wijze waarop hij na een diep dal de draad weer heeft kunnen oppakken. Ik ben trots op hem." Generaal T. Middendorp, Commandant der Strijdkrachten (b.d.)

Reviews

2018-06-25 15:09:32 | Door: Hans van Unen | Waardering:
Erik's verhaal hoorde ik hem zelf vertellen op het NVvA-congres op 5 juni 2018. Op de hoofdlijnen die Erik daarin aangaf was het al indrukwekkend, maar het boek gaat echt 5 spaden dieper. Het heeft mij als arbeidsdeskundige veel meer inzicht gegeven hoe de weg naar PTSS toe kan ontstaan, hoe de overlevingsstand ingenomen wordt, waar de directe naasten mee te maken kunnen hebben, hoe praten helpt, hoe luisteren en er alleen maar "zijn" kan helpen, maar ook hoe gerichte therapie effect kan hebben en het verschil kan maken. Dat je van PTSS herstellen kunt, maar dat je er niet van geneest. Maar bovenal hoe belangrijk een open mind, vriendschap warmte en liefde zijn. Groot respect voor dit verhaal van Erik, maar ook voor zijn vrouw en kinderen. En voor al die anderen die hem verder hielpen komen.Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Gesigneerde versie! Operatie Geslaagd - Leven met PTSS en moral injury

Auteur:

Erik Krikke

Categorie:

Biografieën

Aantal pagina's:

280

Geïllustreerd:

Ja

Uitvoering/Formaat:

Paperback A5

Verschijningsdatum:

01-04-2016

ISBN:

978-94-0224-602-5 / 9789402246025

Vaste prijs:

€ 22,50

Waardering:

  • (1)