Jaren Geleden - Autisme leefde mijn leven

Annet Bijsterveld

Category: Health
  • (2)

€ 20,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Leven met autisme in de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw was moeilijk. De schrijfster vertelt hoe haar leven door autisme gekenmerkt werd zonder dit ooit te hebben geweten. Pas op haar 47e werd de diagnose gesteld en is ze op zoek gegaan naar wie ze werkelijk is. Haar schrijven, van onder andere blogs, heeft haar hierbij geholpen. In drie delen neemt ze de lezer mee in haar zoektocht, laat ze mee snoepen van enkele blogs en legt ze op een grappige en duidelijke manier uit hoe specifiek haar autisme eruit ziet.

From the book

Hoe staat het nou met die tiener? De scholier die moeite op school had? Welke rol heeft zij altijd gespeeld en speelt ze die nog steeds?

Eigenlijk is dit persoontje heel blij, speels maar heeft een heel donkere, verdrietige kant. Ze is dus al behoorlijk aangetast door haar omgeving en haar verleden. Gedurende mijn tienerjaren heb ik heel veel negatieve gevoelens en ervaringen gehad, gepaard met ook hele positieve. Een tegenstrijdigheid die mij op bizarre wijze in balans hield om min of meer mijn leven vol te houden c.q. te verdragen.

Als ik terugdenk aan mijn tienertijd, rollen toch ook spontaan de tranen over mijn gezicht. Het was voor mij de moeilijkste periode. Proberen zelfstandig te worden, maar tegelijkertijd onderdrukt en gepest worden is zwaar, heel zwaar. Zeker als je zelf al weinig zelfverzekerd bent is dit een enorme taak. Probeer dan nog maar eens een evenwichtige, trotse volwassene te worden.

Waardoor drukt deze periode zo zwaar op mij. Waarom heeft het ook nu (blijkbaar) nog zo'n effect op me, wat gebeurde er eigenlijk?
Allereerst, thuis werd er amper gepraat. 's avonds aan de eettafel als er al gepraat werd, waren dat eerst mijn vader en moeder die de dag doornamen, vervolgens was mijn zus aan de beurt, en meestal was het eten dan al voorbij dus was er voor mij geen ruimte meer. Hierdoor heb ik geleerd mijn mond dicht te houden. (Pas na mijn 25e heb ik weer het 'praten' met mensen opgepakt en ik ben dit overigens nog steeds aan het inhalen.)

About the author

Annet Bijsterveld (1968) woont met haar drie zoons in Amersfoort en heeft eigenlijk altijd al geschreven. Sinds zij met het vermoeden van autisme rondliep heeft ze hierover een boek willen schrijven. Sinds haar definitieve diagnose is ze hier ook echt mee begonnen. Een bewogen leven met veel verdriet en pijn hebben haar gevormd. Toch heeft dit haar niet klein gekregen. Met een innerlijke kracht heeft ze zich staande weten te houden in de maatschappij die haar nooit begreep. Met dit boek probeert ze een deel van deze onduidelijkheden weg te nemen.

Reviews

2018-12-12 09:32:04 | By: Tan Beny | Rating:
Wat een bijzondere manier om op zo'n duidelijke manier het/haar autisme te verklaren, ik begreep het gelijk! Hoe leuk om juist haar trekjes te lezen! De blogs zijn leuk en goed uitgelegd! Haar levensverhaal is pijnlijk en meeslepend.

2018-10-13 12:59:04 | By: Martine | Rating:
Erg goed geschreven en voor mij veel herkenningWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Jaren Geleden - Autisme leefde mijn leven

Author:

Annet Bijsterveld

Category:

Health

Number of pages:

166

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

28-09-2018

ISBN:

978-94-022-4781-7 / 9789402247817

Price:

€ 20,49

Language

Dutch

Rating:

  • (2)