Kroniek van het Hazegras

Geert Ollieuz

Category: (Local) History
  • (1)

€ 21,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Bij een open deur-dag van de kapel op het Hazegras viel het me op dat er nog maar weinig kennis was over de kerk die hier vroeger stond. Daarom ben ik op zoek gegaan naar het verleden van de vroegere parochie Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Tijdens dit proces ontdekte ik de rijke geschiedenis van de wijk het Hazegras. Dit mag niet verloren gaan voor het nageslacht!

From the book

In een lange rechte straat met de vanzelfsprekende naam van "Lijndraaiersstraat" draaide men anno 1860 einden touwen tot koorden en dan verder tot trossen. De behuizing was er alles behalve. Vanuit de diepte keken piepkleine vochtige huisjes uit over zes overdekte lijnbanen aan de overzijde. Andere dagloners woonden in de grootste ellende met heel hun kroost op kleine, donkere kamertjes; onder meer in de Twaalf Apostelensteeg. In 1833 liet Jean-Baptiste Bataille daar zeventien huisjes optrekken, nauwelijks twintig vierkante meter groot! Ze werden in 1856 afgebroken en in 1862 werd de grond verkocht voor de bouw van een kerk. Anderen woonden in één van de vier onooglijke, verdoken "sloppen" tussen de Brigantijnenstraat en de Fregatstraat. Ze werkten onder andere aan de teerkachels die nodig waren om het touw mee in te smeren. Het was een harde en weinig gewaardeerde job. 

About the author

Geert Ollieuz werd geboren te Oostende in 1960. Hij heeft een aangeboren beperking aan beide armen, arthrogryposis genaamd. Na zijn humaniora ging hij aan de slag bij de toenmalige Regie van Telegrafie en Telefonie. Intussen is hij gepensioneerd. Hij volgde de opleiding tot toeristische gids. De geschiedenis van zijn thuisstad Oostende wist hem altijd al te bekoren. Toen hij op het Hazegras ging wonen, ging zijn aandacht uit naar de rijke geschiedenis van deze wat vergeten buurt van Oostende.

Reviews

2018-12-08 08:46:04 | By: Monteyne Johnny | Rating:
Proficiat aan de auteur ! Prachtig boek. Heel verzorgde uitgave. Inhoudelijk ook zeer goed en vlot geschreven.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Kroniek van het Hazegras

Author:

Geert Ollieuz

Category:

(Local) History

Number of pages:

208

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

27-07-2018

ISBN:

978-94-022-4660-5 / 9789402246605

Price:

€ 21,00

Language

Dutch

Rating:

  • (1)