Leven voor Assen-Oost - De familiegeschiedenis van Truus Dijkema

Truus Dijkema

Category: (Local) History

€ 18,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Haar levensverhaal begint in de Weth. Buningstraat en eindigt aan de Speenkruidstraat in Vredeveld. Via haar vrijwilligerswerk bouwde Truus een groot netwerk op en leerde ze veel mensen kennen.

Naast haar eigen herinneringen komen o.a. kleuterjuf Martina Ferrari, wijkagent Berend van Vemde en Mary Veldkamp aan het woord.

In dit boek gaat het niet alleen over de tijd dat Assen-Oost nog bestond uit het
Rode-, Witte- en Blauwe Dorp en een paar ‘buurtjes’. Ook de jongste geschiedenis is meegenomen. En de rode draad is het verhaal over de familie Dijkema.

‘Leven voor Assen Oost’ is een verzameling herinneringen, anekdotes en verhalen die dit stukje Assen opnieuw tot leven brengen. Interessant én boeiend, ook als je er niet bent opgegroeid.

From the book

In mijn familie werd niet veel over onze voorouders gepraat. Via een vriend, die in 2000 was begonnen met stamboomonderzoek, leerde ik hoe je op de computer familiegegevens kon zoeken. Op dat moment leefde mijn moeder Griet Dijkema-Koers nog. Zij heeft veel verteld over de familie toen ze merkte dat ik er in geïnteresseerd raakte.

Mijn moeder had het trouwboekje van mijn opa en oma van vaders kant (Reinder
Dijkema en Geertruida Streuper) bewaard. Met de gegevens uit dat boekje kon ik verder zoeken naar de families Dijkema en Streuper. Via internet vond mijn zoon het mailadres van een afstammeling van een verre voorouder, een mevrouw die in Emmen woont. Het bleek dat zij de stamboom van de familie Dijkema al tot het jaar 1600 had gemaakt. De stamboom Dijkema kreeg ik dus als het ware in de schoot geworpen. Het onderzoek naar de familie Dijkema stopt bij voorouder Cornelis Drieuwes. Hij pachtte in 1630 grond in Westernieland, in de buurt van Warffum.

De stamboom van de familie Streuper geeft wat meer problemen, omdat die familie van oorsprong uit Duitsland komt. Timmerman Derk Streuper overleed in 1858 in Slochteren. Hij kwam uit Leer. Om verder te komen met de stamboom van mijn familie Streuper moet ik dus Duitse archieven raadplegen. Daar wil ik in de toekomst nog tijd in steken.

Opa Reinder Dijkema is op 21 oktober 1885 in Warffum geboren, hij werd politieagent. In december 1912 trouwde hij op 27-jarige leeftijd met de 26-jarige Geertruida Petronella Streuper uit Slochteren. Kort na hun huwelijk werd Reinder rijwielhersteller. De oorzaak van deze verandering van werk is waarschijnlijk dat hij veel last had van astma. Op 29 mei 1913 vestigde het jonge stel zich aan de Stegeweg 61b (nu Sluisstraat) in Assen.

About the author

Truus Dijkema (Assen, 1945) is geboren in Assen-Oost en is daar bijna haar hele leven blijven wonen. En dat ook nog eens op verschillende adressen. Ze begon met het verzamelen van haar herinneringen in een enkel plakboek, maar er kwam een tweede en al snel groeide dit uit tot een enorme verzameling mappen en foto’s.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Leven voor Assen-Oost - De familiegeschiedenis van Truus Dijkema

Author:

Truus Dijkema

Category:

(Local) History

Number of pages:

82

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A4

Release date:

30-11-2018

ISBN:

978-94-0224-771-8 / 9789402247718

Price:

€ 18,00

Language

Dutch