Van tijd tot tijd - Een familiegeschiedenis

Riet Tigchelaar

Category: Biographies

€ 20,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In de levendige stijl die we van haar kennen uit eerdere boeken, geeft Riet Tigchelaar de lezers een inkijkje in haar levensgeschiedenis. Belevenissen uit haar vroege jeugd in de kosterij van de Oude Kerk in Scheveningen. Aangrijpende herinneringen aan de oorlogsjaren van het meisje Riet, dat te vroeg volwassen moet worden. Emancipatie in Veenendaal: openhartige verhalen van een werkende moeder op de mavo. Een verhaal van Nederland in verandering.

Dit boek is verschenen onder het samenwerkingsimprint bc∙bs 
van Boekencentrum Uitgevers en uitgeverij Boekscout.From the book

Deuren werden opengegooid, uit open ramen klonk: “VREDE”. Er werd gejuicht en er werd gehuild. Beide van vreugde. Maar er waren ook tranen van verdriet, omdat zoveel mensen dit niet meer konden beleven.

En toen gebeurde er iets, wat ik nog nooit had meegemaakt. Uit alle huizen stroomden mensen naar buiten. Ze holden de straat op. Ze wisten eigenlijk niet goed wat ze moesten doen van blijdschap. Ze klapten in hun handen, vielen elkaar -bekend of onbekend- om de hals... en dan was er plotseling een kring. Hand in hand dansten ze in de rondte, zomaar zingend. Wie aan kwam lopen voegde zich in de kring en danste mee. Ik ook. Hand in hand zongen we vaderlandse liederen. We zongen, we lachten en we huilden. Plotseling kwam er iemand aanlopen, die riep: “In Amsterdam schieten de moffen op feestende mensen. Pas hier ook maar op. ‘t Is na achten. We mogen niet buiten zijn.”
De feestelijke kring brak. De vreugde maakte weer plaats voor angst. Dan thuis maar verder feesten. Feesten? Ach we wisten eigenlijk niet meer hoe dat moest, waar dat van binnen zit. Er was eigenlijk geen plek meer voor, er was immers zoveel verdriet.

Uit open ramen klonk vrede

De volgende dag ging ik voor tante Zus naar de groenteboer. Er stond zoals gewoonlijk een rij voor de deur, want het was de dag van verse groente op de bon. Op je beurt dus wachten.
Het was stralend weer, een strakblauwe lucht.
En dan, in die rij, drong het echt tot me door: niet meer bang hoeven zijn voor vliegtuigen in de lucht, nooit meer zo’n donderende V2 die verderf gaat zaaien.
Vrij zijn van angst, hoe is dat ook alweer?
Vrij om te zeggen wat je mening is.
Vrij om te leven. gewoon te leven!
In de blauwe lucht zag ik een toekomst, die nooit meer zo erg zou zijn als de tijd die achter me lag.


About the author

Riet Tigchelaar (1929) is schrijfster en oud-docente Nederlands.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Van tijd tot tijd - Een familiegeschiedenis

Author:

Riet Tigchelaar

Category:

Biographies

Number of pages:

182

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

05-12-2018

ISBN:

978-94-022-4872-2 / 9789402248722

Price:

€ 20,99

Language

Dutch