De Lancaster Hollander

Pieter Keiman

Category: Novels
  • (1)

€ 21,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Piet Rienkema is een jonge Nederlander die vlak voor de Tweede Wereldoorlog bij de Koninklijke Marine dient als telegrafist. De Duitsers maken een abrupt einde aan de organisatie die hem zo lief is en hij moet uitwijken naar Engeland, waar hij besluit de strijd tegen Hitler verder voort te zetten bij de Royal Air Force. Aan zijn strijd komt een einde als hij in het wilde en koude noorden van Scandinavië crasht en moet zien te overleven in de subarctische omgeving. Zal zijn noodlot hem eindelijk de nodige rust brengen? Intussen zoekt een dochter in het vredige, maar roerige Zweden van de jaren `60 naar haar vader die ze nooit gekend heeft. Zal haar zoektocht ook doodlopen in de ijzige, noordse wildernis of zal haar weg die van Piet Rienkema kruisen?

From the book

‘Nu weet ik wat het is!’, riep Piet tegen zijn Poolse metgezel. ‘Het is barstend ijs! Captain Forbes, Sergeant Johnson, Sergeant Howard!’, riep hij zo hard als hij kon in de richting van de lichtgevende tent van parachute.
Nog voordat één van de Engelse bemanningsleden van PA755 antwoord kon geven, hoorden Piet en Lucasz drie, vier, vijf maal achterelkaar het onheilspellende geluid en de Poolse boordschutter beaamde dat het barstend ijs moest zijn.
‘Captain, kom zo snel mogelijk hier naar toe!’, riep Piet beseffend dat de aangeschoten Lancaster op een bevroren meer was geland en het ijs door de crash en het vuur verzwakt moest zijn. Beide mannen tussen de bomen zagen nu de anderen opspringen en naar hun rugzakken grijpen. Nog voordat zij verder enige actie konden ondernemen, klonk het geluid luider dan voorheen door de ijzige nacht en Piet en Lucasz zagen vlak voor hen dat de sneeuw in beweging kwam. Vervolgens hoorden ze het gekraak van barstend ijs, het geplons van water en het wringen van metaal. In een paar tellen voltrok zich een drama dat Piet niet voor mogelijk had gehouden. Het wrak van de Lancaster zakte door het ijs en de vijf mannen, die zich eronder bevonden, verdwenen met de restanten van het toestel in het ijzige water. Het licht van het vuur verdween met een vreemd sissend geluid dat enkele fracties van een seconde later werd overstemd door brokken ijs die langs elkaar schuurden, tegen elkaar opbotsten, afbraken, onderwater verdwenen en weer naar de oppervlakte kwamen. De Nederlandse telegrafist en de Poolse boordschutter lieten zich verslagen op hun knieën in de sneeuw vallen. Luc wilde opspringen en zich naar de plek des onheils begeven, maar Piet hield hem tegen.
‘Als je nu het ijs opgaat, zal het je leven kosten’, zei hij. ‘Het ijs is nog in beweging en heel instabiel. We kunnen niets voor onze arme kameraden doen.’

About the author

Pieter Keiman (1964) woont met zijn vrouw en twee zoons in Dongen, Noord Brabant. Hij diende van 1982 tot 1987 bij de Koninklijke Marine en reisde daarna met zijn vrouw de gehele wereld over. Uit die periode stamt zijn interesse voor militaire scheepvaart en avontuur. Later ontwikkelde Pieter tevens een grote belangstelling voor geschiedenis, vooral het tijdvak rond de Tweede Wereldoorlog. Al deze aspecten heeft hij gebruikt bij het schrijven van de historische avonturenroman De Lancaster Hollander.

Reviews

2019-01-17 11:43:27 | By: Kevin_P | Rating:
Een avontuurlijke oorlogsroman, zo laat dit boek zich het beste omschrijven. Het gaat over een Nederlandse marineman die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog als vrijwilliger aansluit bij RAF, waar hij wordt opgeleid tot boordtelegrafist. Als zijn Lancaster tijdens een missie in Noorwegen neerstort moet hij in de noordelijke woestenij onder ijskoude omstandigheden zien te ontsnappen aan de Duitsers, terwijl de ruige natuur van een vijand verandert in een bondgenoot. De schrijver toont niet alleen een kenner te zijn van de Tweede Wereldoorlog, maar laat ook zien veel te weten van survivaltechnieken. Hoewel het verhaal erg op de praktijk is gericht en niet op de innerlijke belevingswereld van de hoofdpersoon, is het meeslepend geschreven. De bijna filmische beschrijving van het overleven in de natuur is even fascinerend als beklijvend. Een aanrader voor de liefhebber van overlevingsverhalen en door de directe manier van schrijven ook goed te lezen door jongeren (vanaf +/- 12 jaar).Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De Lancaster Hollander

Author:

Pieter Keiman

Category:

Novels

Number of pages:

222

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

21-09-2018

ISBN:

978-94-0224-775-6 / 9789402247756

Price:

€ 21,49

Language

Dutch

Rating:

  • (1)