Cover voorkant
Twindrukken
Twindrukken

Twindrukken

Jan Wiggers


€ 17,95

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Twindrukken beschrijft de manier waarop wij kennis opdoen, verwerken en gebruiken om te handelen. Ons waarnemingsvermogen neemt de dingen niet rechtstreeks waar, maar onderscheidt slechts verschillen. Elk opgemerkte verschil wordt in het geheugen vastgelegd in twee logisch verbonden indrukken. De kennisstructuur die dit oplevert, vormt een model van de werking van ons bewustzijn. Het verstand zoekt voortdurend naar overeenkomsten tussen opgedane combinatie-indrukken. Dit lijkt eveneens de weg te zijn om verschillen in denken tussen de mensen onderling te overbruggen. Niet het twisten over verschillen, maar het speuren naar onderlinge overeenkomsten vormt de route naar een betere toekomst in een leefbaarder wereld.

From the book

Wie ben ik? Deze vraag is, in al haar consequenties, de meest verstrekkende die een mens kan stellen. Wie zal deze vraag afdoende kunnen beantwoorden? Toch zullen de meesten van ons zichzelf ooit deze vraag hebben gesteld. Vaak in combinatie met vragen als: waar kom ik vandaan, wat is er na de dood, hoe is de wereld ontstaan en wat is de zin van het bestaan? Uiteraard kunnen antwoorden luiden dat we een mens zijn als ieder ander, dat we als mensen bij elkaar horen, dat we voor elkaar moeten zorgen en dat we nou eenmaal niet alles kunnen weten. Dat soort algemeenheden, die ooit misschien hebben voldaan, willen we niet meer horen, omdat ze in onze steeds gecompliceerder wordende wereld niet meer bevredigend zijn. In onze tijd van individualisme en zelfbewustzijn voelt iedereen zich daarvoor te veel verschillen van anderen. Toch gaat het om vragen van menselijk en levensbeschouwelijke aard en betreffen ze kennis die betrekking heeft op het diepste wezen van ons bestaan. Veel mensen zullen aanvoelen dat het verkrijgen van eenduidige antwoorden op die vragen niet mogelijk is. De vele beschikbare antwoorden vanuit wetenschappen en religies zijn verschillend en geven geen samenhangend beeld. De vragen blijven daarmee openstaan. Dat heeft mij er toe gebracht op zoek te gaan naar verklaringen voor het uitblijven van eenduidige antwoorden. Het verloop en de onverwachte resultaten van deze zoektocht zijn beschreven in dit boek.

About the author

"Ik ben geboren in 1940 te Winterswijk. Het slagen voor het staatsexamen HBS-B, vormde de loopplank naar een baan in de automatisering. Naast muzikale interesse hield ik me bezig met mijn grootste hobby: het bestuderen van literatuur over wetenschap, techniek, filosofie en maatschappelijke ontwikkelingen. Dit boek is het resultaat van mijn persoonlijke zoektocht naar oorzaken van de diversiteit in de wereldbeeldvorming. Ik onderken een logisch ‘denkraam’ dat wijst op overeenkomsten als basis voor menselijk handelen."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Twindrukken

Author:

Jan Wiggers

Category:

Psychology and personal development

Number of pages:

242

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

31-07-2009

ISBN:

978-90-883-4980-5 / 9789088349805

Price:

€ 17,95

Language

Dutch