Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De (m)ulo:
Onderwijswereld en jeugdcultuur (1955 - 1970)

Auteur

Renie Hesseling

Uitvoering
Paperback
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Het boek De (m)ulo: onderwijswereld en jeugdcultuur brengt de lezer terug naar het fenomeen van de (m)ulo opleiding in Nederland. De ‘hogeschool’ voor de middenklasse en de gewone man. Het boek beschrijft de laatste vijftien jaren van een unieke schoolsoort. We volgen de laatste (m)ulogeneraties, van de doorverwijzing door hun hoofdmeesters in de zesde klas, tot het examen en hun carrières. We maken kennis met de leefwereld van de leerlingen, met hun denken, uiterlijk en omgang in de turbulente jaren zestig. Het boek vertelt levendig over de organisatie van dit schooltype en de vaak bovengemiddelde succesvolle carrières van hele generaties ónbekende Nederlanders. De auteur, zelf een oud-(m)ulogediende, beschrijft deze wereld van binnenuit. Vijftig jaar geleden, in 1968, werd de (m)ulo opgevolgd door de mavo. Een goed moment om terug te blikken op de betekenis van deze onderwijsvorm.

Over de auteur

Renie Hesseling (1951) studeerde economische-sociale geschiedenis en maatschappijleer aan de Radboud Universiteit werkte hij in het beroepsonderwijs. Hij was medeauteur van lesboeken voor maatschappijleer en aangesloten bij een landelijk schrijverscollectief. Zijn drijfveer is om geschiedenis en erfgoed van nabij en herkenbaar te beschrijven. De publicatie ‘De (m)ulo’ is de laatste in een reeks van historische uitgaven.

Meer informatie over de auteur vindt u op de website: www.reniehesseling.nl 

Productinformatie

ISBN
9789402248562 / 978-94-022-4856-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
09-11-2018
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
178
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

De hoofdmeesters van vroeger, dat was andere koek. Het waren heren van stand en status die woonden in lanen en aan singels. Je ging er niet snel mee in discussie. In de overzichtelijke kleinschalige schooltjes van de jaren vijftig was het de beroepsvaardigheid van de hoofdmeester om de potenties van zijn schoolverlaters in te schatten: leergierigheid, bevattingsvermogen, capaciteiten. Op basis van concrete cijfers en neutrale observaties ontwikkelde hij een objectief beeld om tot een afgewogen doorstroomadvies te komen. Maar op die manier ging dat zeker niet altijd, zo blijkt steeds weer. Begin vijftiger jaren werd het ‘doorleren‘ van schrijver Jan Siebelink bepaald. Met gram en met azijn in zijn mond beschrijft hij dat gebeuren. Op School 1 in Velp werd hem in de vijfde klas al ingepeperd dat hij, zoon van een kweker, niet intelligent was, niet intelligent kón zijn.

Op een dag kwam de hoofdmeester streng en plechtig naast de meester staan. Vaag voelde Siebelink aan dat men nu zijn toekomst ging bepalen. Na het voorlezen van de namen van leerlingen die rechts, in het midden en links in het lokaal een nieuwe plek moesten innemen, vond in volstrekte stilte een kleine volksverhuizing plaats. “We werden ingedeeld naar rang en stand”. In de raamrij zaten de leerlingen, dom of niet, die naar het middelbaar onderwijs gingen. Inclusief de dochters van de plaatselijke huisartsen die, zoals Siebelink opmerkt, “nooit hoger dan een vijf scoorden.” In de middelste rij zaten nu de kinderen van middenstanders, intelligent of niet, die veroordeeld waren tot de lokale mulo. In de kastrij die voor de ambachtsschool of de ‘spinazieacademie’. Zonder dat de ouders geraadpleegd waren. “Klasgenoten aan de raamzijde waren soms zo dom dat ze een jaar extra les uit de Toetsnaald kregen.”

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Babyboomers Hun roomse vorming (1945-1970) - Casestudy Velp

Renie Hesseling

Babyboomers verhaalt over een verloren landschap. Het boek reconstrueert met fraaie anekdotes de geloofsopvoeding tussen 1945 – 1970 binnen de Roomse Familie. Het blijft niet steken bij nostalgische herinneringen over de katholieke (huishoud)school, Okki en Taptoe of de schoolmis. Dit boek legt een leerplan bloot van de gouden driehoek: kerk, gezin en onderwijs. De uitgekiende socialisatietechnieken leerden deze roomse cultuur aan en slepen de kennis in. Toch verdampte het geloof. De beatmis werd het sluitstuk en het symbool van de opvoeding van de babyboomers. Met de vele unieke foto’s uit de Velpse parochie is de publicatie een feest voor het oog.
22,50
Voorkant cover

De Wereld van Jantje van Velp Dorpsicoon 1916-2001

Renie Hesseling

Jan Lamberts (1916 - 2001) groeit na de Tweede Wereldoorlog uit tot Jantje van Velp, een dorpsicoon. De kindervriend is populair onder de Velpenaren: voor de kinderen bouwt hij een zwembad, organiseert Oranjefeesten en is letterlijk en figuurlijk een Sinterklaas. De oud papier- en voddenhandelaar verwerft met stunts en optredens landelijke bekendheid. Een tijdlang is hij een nagel aan de doodskist van burgemeester Drost. Wordt hij verguisd of beroemd? Dit boek is meer dan een biografie. Het laat, vanaf het begin van de twintigste eeuw, zien hoe de mensen aan de ‘verkeerde kant’ van de spoorlijn, woonden, leefden, hun Vellups spraken en arbeidden. Een levendig beeld van de werkende mens uit Velp-Zuid.
22,50