Kloosterdranken - Een rondreis langs kloosters met een spirituele geschiedenis in Frankrijk, Duitsland en de Lage Landen

Jacques van Toor

Category: (Local) History

€ 22,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Kloosterdranken neemt ons mee naar de wereld van nonnen en monniken die in hun kloosters door de eeuwen heen dranken hebben bereid. Hoewel trappistenbieren en abdijbieren thans sterk in de belangstelling staan, hebben zij ook andere dranken gemaakt als wijnen en likeuren. Sommige likeuren hebben tegenwoordig nog mondiale faam, maar ook minder bekende likeuren komen aan bod. Kloosterwijnen zijn het minst bekend, maar het is zeker dat monniken en nonnen aan de basis hebben gestaan van beroemde wijngaarden. De wereldberoemde wijngaarden van Bourgogne zijn praktisch allemaal in het bezit geweest van verschillende kloosterorden.

From the book

De abdij stond bekend als de Abbaye de Celle Roubaud ter ere van de eerste heremiet Roubaud. Later werd de abdij Abbaye de Ste. Roseline genoemd naar een jong meisje Roseline aan wie verscheidene wonderen werden toegeschreven. Het verhaal gaat als volgt:
Op tien januari 1263 werd er in Les Arcs een meisje geboren die Roseline werd genoemd. De vader van Roseline was Arnaud II, heer van Les Arcs, Trans, Flayosc en La Motte. De legende zegt dat de zwangere vrouw van Arnaud in haar gebed een stem hoorde die zei: "Tu enfanteras une rose sans épine, une rose dont le parfum embaumera toute la contrée". De dag daarop had ze tot de dag van de geboorte van Roseline de zoete geur van rozen om zich heen. De jonge Roseline stond bekend om haar edelmoedigheid en vrijgevigheid en iedere dag daalde ze af in de kelder om brood en wijn te halen voor de armen. Op een dag wachtte haar vader haar op en vroeg wat ze onder haar schort verborg. Roseline tilde haar schort op en rozen vielen op de grond en dat midden in januari. Vanaf die tijd kon ze de armen ongestoord van brood en wijn voorzien. Deze scène van het wonder van de rozen kan bekeken worden in de Parochiekerk van Les Arcs.

About the author

Jacques van Toor (1941) is geboren in Vlaardingen als telg van een familie die dranken maakte en verhandelde. Na een studie scheikunde aan de TU Delft is hij dertig jaar werkzaam geweest als distillateur en wijnkoper. In 2008 verscheen het boek “ Geschiedenis van de Scheikunde”. Sindsdien is na vele reizen in België, Duitsland en Frankrijk inspiratie opgedaan voor een verhaal over nonnen en monniken die zich in de loop der eeuwen hebben beziggehouden met alcoholische dranken.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Kloosterdranken - Een rondreis langs kloosters met een spirituele geschiedenis in Frankrijk, Duitsland en de Lage Landen

Author:

Jacques van Toor

Category:

(Local) History

Number of pages:

192

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A4

Release date:

15-02-2019

ISBN:

978-94-638-9036-6 / 9789463890366

Price:

€ 22,99

Language

Dutch