Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Tao Nu
Oude Chinese wijsheden in een nieuwe jas

Auteur

Dirk Cornelis Seip

Uitvoering
Paperback
Prijs
20 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De complexiteit of eenvoud van de Tao benaderen is geen makkelijke opgave. Met sterke anekdotes uit het dagelijkse leven is dat echter in Tao Nu, Oude Chinese wijsheden in een nieuwe jas wonderwel goed gelukt. De wijsheden van de Chinese wijsgeer Lao Zi worden gevolgd door de anekdotes, waardoor een zeer leesbaar geheel is ontstaan. Voor de westerse mens zijn de wijsheden van de Tao vooral van betekenis om te herkennen wat er om hem heen gebeurt en dit als uitgangspunt te nemen voor zijn keuze van handelen. Het lezen van dit boek maakt bewuster. De bijna serene wijze van kijken en verwoorden geeft rust en inzicht voor vergelijkbare situaties die verbazen, verwonderen, overspoelen en overdacht worden. Tao Nu nodigt uit om steeds opnieuw ter hand te nemen.

Over de auteur

Dirk Cornelis Seip (Rotterdam, 1935 - Leiden, 2018) was journalist, studeerde  Nederlands recht, filosofie en bedrijfseconomie. Hij werkte in de dagbladjournalistiek, het universitair onderwijs en in het landsbestuur. Hij maakte in vroegere jaren programma’s voor radio en televisie en hij heeft verschillende recente publicaties op zijn naam staan, zoals Filosofie voor de 21ste eeuw (2015) en Mensen in beweging (2016).

Productinformatie

ISBN
9789402249774 / 978-94-022-4977-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
14-12-2018
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
144
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

Taalkundig tegenstellingen verduisteren

Mensen houden van taalkundige tegenstellingen.
Arm en rijk. Warm en koud. Wit en zwart. Zwaar en licht.
Enzovoort.
Zo lijkt voor de mensen de wereld om hen heen eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen.
En voor politici, religieuze leiders en regelaars lijkt de wereld eenvoudig en gemakkelijk te beheersen.
Maar de wereld is in werkelijkheid complexer dan een reeks tweedelingen.
Arm en rijk zijn uitersten van een lange lijn van gradaties in welzijn.
En hoeveel standen zijn er niet van een mengkraan warm en koud water?
Een schrijver heeft vijftig tinten grijs tussen wit en zwart onderscheiden; dat ging niet eens over kleuren, maar over seksuele geneugten.
De meeste mensen beseffen bovendien niet dat in hun tegenstellingen het ene uiterste volgt uit de ervaring van het andere uiterste.
Zij kennen vooral gezinnen rondom hen heen die elke dag moeite moeten doen om genoeg te eten te hebben. En als er een heer langskomt die met geld strooit, dan noemen ze hem rijk en voelen zij zichzelf arm. Het begrip armoede volgt dus uit het begrip rijkdom en andere vormen van bezit dan geld worden veronachtzaamd. Het duurt lang eer een rijke schurk wordt ontmaskerd en een arme mensenredder wordt geëerd.
Zo ontstaat in een warm land het begrip koud na de ervaring van warm en in een koud land het begrip warm na de ervaring van kou. Het begrip licht, in gewicht, ontstaat als iets veel minder zwaar is dan de meeste dingen wegen.
Het denken in taalkundige tegenstellingen verduistert de complexiteit van de wereld. Een volger van de Tao vermijdt zulk denken dan ook. Hij voegt zich naar wat concreet op hem afkomt van de mensen, de natuur en hun samenspel.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek