Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Anak Beruntung
(Gelukskind)

Auteur

Noor de Ruyter de Wildt

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
22 ,40
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Noor heeft een indrukwekkend leven achter de rug. In het begin van WOII geboren, een buitenkamp op Java, geëvacueerd door de Britten, vader gesneuveld, moeder heeft niet voor haar kunnen zorgen. Ze kreeg weinig informatie over haar vader, zag nooit een foto.

Op haar vierde jaar bij pleegouders gekomen, wier achternaam ze droeg. Een roerige jeugd in twee landen. Op de middelbare school achter haar ware naam gekomen. Haar geschiedenisleraar vertelde dat zij en haar vader nazaten van Michiel de Ruyter waren. Startpunt van bewustwording en een zoektocht.

In 2001 lag er bij boekhandel Van Stockum een boek, waarin een foto van haar vader stond, geïdentificeerd door haar oude moeder. Pas in 2018 is ze achter zijn hele levensverhaal gekomen, geholpen door… hemzelf.


Over de auteur

Noor de Ruyter de Wildt (Soerabaja 1942), echtgenote, moeder en oma, heeft op haar 75ste verjaardag besloten een boek te schrijven over haar turbulente leven.  Grootgebracht met de bekende ‘Indische zwijgzaamheid’, vertelde ze zelf ook niet veel aan haar kinderen en kleinkinderen. Met haar besluit om te schrijven blijft haar verhaal, als Indische oma, bewaard voor het nageslacht.

Ze schrijft zoals ze is: vlot en met humor. Dit boeiende levensverhaal is niet alleen een genot om te lezen, maar is tevens een uniek historisch document!

Productinformatie

ISBN
9789402249460 / 978-94-022-4946-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
30-11-2018
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
244
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Op een dag wist ik ongezien de deur uit te komen, de vrijheid tegemoet. Het was doodstil op het dek, de boot schommelde behoorlijk, prachtige schuimkoppen op zee, af en toe voelde ik druppeltjes op mijn lijf, wonderlijk mooi waren de kleuren, lichtblauw, donkerblauw en groen, met witte randen, ik zat starend tegen de reling geplakt, en genoot. Ineens was daar een hand op mijn schouder, de hofmeester, zoals Moesje hem noemde. “Ben je hier alleen?”, vroeg hij vriendelijk, waar is je moeder?” Ik was geschrokken en bang, zomaar weggelopen uit de speelruimte waar Moesje mij die morgen naartoe had gebracht. Wanneer Moesje vroeger niet thuis was en ik aan mijn oma vroeg waar ze was, zei ze: “Ze is even wandelen”. En dan wist ik dat ze er zo weer zou zijn. Dus ik zei tegen de hofmeester: “Ze is even gaan wandelen”. “Waar dan?”, vroeg hij. Tja, waar wandel je? Op straat natuurlijk, maar die was hier niet. “Op zee”…, zei ik.
Direct grote paniek, ik werd door hem opgetild en meegenomen, ineens allemaal mensen om ons heen, ik wist niet wat er gebeurde, er werd geschreeuwd, de motoren van het schip gingen langzamer draaien, rumoer om ons heen… Later, na de fikse uitbrander die ik van vooral mijn pleegvader kreeg, kreeg ik te horen dat er ‘man overboord’ werd geroepen. Wat een consequenties voor zo’n kleinigheid. Ik begreep natuurlijk niet dat de hofmeester zoveel meegemaakt had met al die getraumatiseerde mensen die na de oorlog naar Nederland gerepatrieerd werden. En dan zo’n kleuter aan de reling, starend naar het water.
Moesje vertelde dit verhaal aan vele mensen toen we in Nederland waren. “…Dat zo’n kleine printil (dreumes) zo’n groot schip midden op zee bijna heeft weten te stoppen”. De straf van mijn pleegvader, die op zijn minst niet zachtzinnig was, heeft mij behoedzaam gemaakt in mijn verdere leven. Je moest die man niet écht boos maken.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door FerdinandG op 09-12-2018
Anak Beruntung, Gelukskind, blijkt een meeslepende autobiografie én liefdesverhaal, bruisend van levenslust en optimisme. Het is toegankelijk geschreven, serieus met zelfreflectie en met humor. Een "pageturner" die je toch af en toe terzijde wilt leggen zodat je de volgende dag weer kunt verder genieten.

Het verhaal.
Een meisje wordt door haar moeder afgestaan en door haar tante liefdevol opgevoed. Ze kent haar echte vader niet, maakt als kleuter de na-oorlogse revolutie in Nederlands-Indië mee, komt met haar pleegouders naar Nederland en bouwt haar leven op. Vreemde wendingen in familie, liefde, kinderopvang, scholing en beroep lijken gedirigeerd door onbekende hand.
In de loop van decennia ontmoet zij toevallig mensen die elk over een puzzelstukje blijken te beschikken van een groot raadsel in haar leven.
Vol verbazing, levenslust, initiatief, lef en flexibiliteit maar ook situaties accepterend, buitelt het meisje door het leven.
Het verhaal geeft ook een beeld van de geschiedenis van het na-oorlogse Nederlands-Indië. Hoe mensen beschadigd werden door het tijdsgewricht van oorlog, revolutie en repatriëring met intense gevolgen voor hun omgeving.

De schrijfster.
Schrijfster blijkt over een scherp waarnemingsvermogen en sterk geheugen te beschikken. Ze schroomt niet haar eigen tekortkomingen te noemen. Personen die haar tekort deden of zelfs vernederden beschrijft ze vergevingsvol. Ze maakt duidelijk dat ze veel te danken heeft aan familieleden, vrienden en collega's en bovenal haar pleegmoeder.

Het wachten is nu op een filmmaker die dit boek naar het witte doek overbrengt.
door Ceciel Maas-Storkhorst op 28-01-2019
Toen ik dit boek uit had gelezen, had ik even geen zin om te beginnen in een nieuw boek; zo vol was ik van hetgeen ik gelezen had.
Deze autobiografie is zeer gedetailleerd en de schrijfster zorgt ervoor dat je diep in het verhaal duikt. Ze pakt je hand en neemt je mee naar Nederlands Indië, naar haar reis op zee, vertelt over haar jeugd in Den Haag en over haar (soms moeilijke) keuzes en 'seintjes' in haar leven. Ongelooflijk wat zij allemaal heeft meegemaakt en wat een sterke vrouw!
Het boek is een echte 'page-turner' en een aanrader voor iedere boekenkast!