Alleen maar liefde - Wanneer kanker je overneemt, leef je door op liefde

A.E. van der Leer

Category: Health
  • (6)

€ 21,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Wanneer mijn moeder op twintigjarige leeftijd terugkijkt op haar leven, weet ze zeker dat de eerste acht jaren ervan, de gelukkigste jaren van haar leven waren. Ze bracht deze door binnen een pleeggezin waarin iedereen altijd voor haar klaar stond. Het leven was fijn, lief en simpel. Tot op de dag dat haar pleegmoeder haar vertelde dat ze ziek was en alleen maar zieker zou gaan worden. Ze heeft haar pleegmoeder een lange en keiharde lijdensweg zien gaan, die uiteindelijk uitmondde in de dood.
Welke keuzes mijn moeder zal maken binnen haar eigen ziektebeeld, tientallen jaren later, wordt verteld door mij, haar dochter.

From the book

“Eens zal jij de mooiste boeken schrijven”, zei ze tegen mij.
Ik geloofde daar heilig in. Wat zij zei, was waar. Ik beschouwde haar als mijn engel. Mijn kindertijd heb ik bij haar doorgebracht. Ik geloof tot nu toe nog steeds dat dat de gelukkigste tijd uit mijn leven is geweest. Door kinderogen lijkt alles zo mooi. Van de gevaren van het leven wist je nog niets af. Het enige waar je aan dacht was spelen met de kinderen uit de straat, rolschaatsen en een heleboel pret maken.
Ik heb mijn pleegmoeder altijd als mijn echte moeder beschouwd. Geloof me dat de shock vreselijk groot was, toen ze mij vertelde dat die mevrouw die altijd het huis schoon maakte en eten kookte mijn echte mama was. Ik zal op dat moment zo’n drie jaar zijn geweest. Gegild heb ik, toen ik het eerste weekend met haar mee moest. Ik beleef die eerste keer steeds weer opnieuw als ik er aan denk. Beelden flitsen voorbij. Vooral de oranje leunstoel waarin mijn pleegmoeder zat en mijn echte moeder die in de deuropening stond. Ze stak haar hand naar me uit en zei: “Ga je mee? Dan zal ik je leuke verhaaltjes voorlezen. Of zullen we televisie gaan kijken?”
Er verscheen een vragende, bange blik in haar ogen toen ik naar de oranje stoel holde en mijn gezicht huilend in mijn pleegmoeder haar schoot wierp. Mezelf stevig vasthoudend aan de leuningen.
“Maham, toe nou, wil bij jou blijven! Durf niet mee met vreemde mevrouw!”
Hysterisch was ik, toen ik werd opgetild en meegenomen werd. Waarom haalde ze me bij mijn mama weg? Ik snapte er niets van. Ik kon toch geen twee mama’s hebben?! Verraden voelde ik me. En nog steeds nasnikkend, vertrokken we op de fiets.

About the author

A.E. Van der Leer (1992) is het oudste kind uit een gezin van drie en woont al haar hele leven in ‘t Gooi. Ze is zo gehecht aan haar woonplaats, dat ze als kind haar moeder verbood om buiten Bussum naar een huis te zoeken. Logisch is het dus ook, dat nu ze zelf een gezin met twee kinderen heeft, ze nog steeds in Bussum woont. In dit boek beschrijft ze het pad dat zij en haar familie hebben bewandeld nadat ze erachter kwamen dat haar moeder vreselijk ziek was.

Reviews

2019-07-15 10:56:44 | By: Veronique's Boekenhoekje | Rating:
Ik was direct verliefd op de mooie cover! Hij trekt direct je aandacht in een boekenwinkel of online. Hij valt lekker op. Daarnaast is de cover een subtiele verwijzing naar een gebeurtenis in het verhaal. Dat vind ik heel mooi en bezorgt me achteraf kippenvel. De ondertitel raakt je en geeft je een voorproefje van het verhaal. Het geeft je direct een gevoel van pijn en verdriet. In het begin moet ik even wennen aan de opbouw: hoe zit verhaal in elkaar? Het begint heftig en zet je direct op scherp. Toch voel ik nog niet direct de emoties van de pagina’s afspatten. Na de inleiding/begin krijgt het verhaal vaart. Je voelt de verslagenheid en het verdriet van de schrijfster. De pijn komt keihard binnen. Geregeld had ik een brok in mijn keel en liep er een traan over mijn wang. De eerlijkheid van A.E. van der Leer over haar gevoelens is zo oprecht. Je voelt met haar mee. Ze is ontzettend open en eerlijk over het proces van haar moeder. Hier is zoveel lef voor nodig. Ik heb respect voor de schrijfster.

2019-04-21 22:32:19 | By: Emma Anna | Rating:
Iedereen die mij kent weet dat ik niet van boeken met 'verdrietige eindes' houd. Ik kan er dagenlang emotioneel van zijn en voel me dan ook echt depri. Bij dit boek had ik dit niet, ook al wist ik wat ik kon verwachten. Ik heb veel gehuild tijdens het lezen, maar wat een eyeopener! Loes heeft een mooie en vlotte schrijfstijl en het verhaal komt daardoor echt en lief over. Er waren veel momenten waarop ik precies voelde wat zij beschreef. Toch heb ik er geen rotgevoel aan overgehouden. Het heeft me een andere kijk gegeven op de dood. De dood hoort bij het leven. We komen en we gaan en dat is voor de achterblijvers altijd afschuwelijk. Maar ook menselijk. Dit heeft ze zo ontzettend goed neergezet! Een aanrader voor iedereen, ongeacht van welk genre je houdt. Dit zijn verhalen die we zoveel mogelijk in leven moeten houden.

2019-03-14 21:32:49 | By: Lisette | Rating:
Prachtig geschreven. No nonsens en eerlijk. Herkenbaar voor een ieder, die leeft of heeft geleefd naast iemand die kanker heeft/had, of één van de andere ziekten, waarvan je hoopt ze nooit te krijgen. In één keer uitgelezen. Boeiend tot de laatste letter. Een aanrader dus.

2019-03-06 11:02:26 | By: Inge Doppert | Rating:
Wat een prachtig geschreven boek! Het rauwe verdriet, de verschrikkelijke onmacht van die rotziekte en het lijden, maar vooral de liefde worden beschreven. Op een zeer eerlijke manier. De stijl waarin het geschreven is laat zo mooi zien hoe de dingen van alle dag verweven zijn met zo iets dat zo intens verdrietig en ongrijpbaar is als de dood. Het is ook een mooi eerbetoon en getuigt van veel respect en kracht om je eigen beslissingen te nemen! Het boek raakt je!

2019-03-06 13:04:47 | By: Cindy | Rating:
In 1 keer uitgelezen! Tot tranen geroerd.

2019-02-22 17:00:09 | By: Kaylee Molsberger | Rating:
Een prachtig geschreven non-fictie verhaal dat je binnen enkele minuten helemaal opslokt; het voelt alsof je er zelf bij bent en het is dan ook moeilijk om te stoppen met lezen. Soms heel herkenbare situaties, maar vooral ook een aantal die je hoopt nooit te hoeven meemaken. Dit boek is zeker een aanrader en zal je van begin tot eind blijven boeien!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Alleen maar liefde - Wanneer kanker je overneemt, leef je door op liefde

Author:

A.E. van der Leer

Category:

Health

Number of pages:

204

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

22-02-2019

ISBN:

978-94-6389-038-0 / 9789463890380

Price:

€ 21,00

Language

Dutch

Rating:

  • (6)