Alleen maar liefde - Wanneer kanker je overneemt, leef je door op liefde

A.E. van der Leer

Categorie: Biografieën
  • (4)

€ 21,00
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Wanneer mijn moeder op twintigjarige leeftijd terugkijkt op haar leven, weet ze zeker dat de eerste acht jaren ervan, de gelukkigste jaren van haar leven waren. Ze bracht deze door binnen een pleeggezin waarin iedereen altijd voor haar klaar stond. Het leven was fijn, lief en simpel. Tot op de dag dat haar pleegmoeder haar vertelde dat ze ziek was en alleen maar zieker zou gaan worden. Ze heeft haar pleegmoeder een lange en keiharde lijdensweg zien gaan, die uiteindelijk uitmondde in de dood.
Welke keuzes mijn moeder zal maken binnen haar eigen ziektebeeld, tientallen jaren later, wordt verteld door mij, haar dochter.

Uit het boek

“Eens zal jij de mooiste boeken schrijven”, zei ze tegen mij.
Ik geloofde daar heilig in. Wat zij zei, was waar. Ik beschouwde haar als mijn engel. Mijn kindertijd heb ik bij haar doorgebracht. Ik geloof tot nu toe nog steeds dat dat de gelukkigste tijd uit mijn leven is geweest. Door kinderogen lijkt alles zo mooi. Van de gevaren van het leven wist je nog niets af. Het enige waar je aan dacht was spelen met de kinderen uit de straat, rolschaatsen en een heleboel pret maken.
Ik heb mijn pleegmoeder altijd als mijn echte moeder beschouwd. Geloof me dat de shock vreselijk groot was, toen ze mij vertelde dat die mevrouw die altijd het huis schoon maakte en eten kookte mijn echte mama was. Ik zal op dat moment zo’n drie jaar zijn geweest. Gegild heb ik, toen ik het eerste weekend met haar mee moest. Ik beleef die eerste keer steeds weer opnieuw als ik er aan denk. Beelden flitsen voorbij. Vooral de oranje leunstoel waarin mijn pleegmoeder zat en mijn echte moeder die in de deuropening stond. Ze stak haar hand naar me uit en zei: “Ga je mee? Dan zal ik je leuke verhaaltjes voorlezen. Of zullen we televisie gaan kijken?”
Er verscheen een vragende, bange blik in haar ogen toen ik naar de oranje stoel holde en mijn gezicht huilend in mijn pleegmoeder haar schoot wierp. Mezelf stevig vasthoudend aan de leuningen.
“Maham, toe nou, wil bij jou blijven! Durf niet mee met vreemde mevrouw!”
Hysterisch was ik, toen ik werd opgetild en meegenomen werd. Waarom haalde ze me bij mijn mama weg? Ik snapte er niets van. Ik kon toch geen twee mama’s hebben?! Verraden voelde ik me. En nog steeds nasnikkend, vertrokken we op de fiets.

Over de auteur

A.E. Van der Leer (1992) is het oudste kind uit een gezin van drie en woont al haar hele leven in ‘t Gooi. Ze is zo gehecht aan haar woonplaats, dat ze als kind haar moeder verbood om buiten Bussum naar een huis te zoeken. Logisch is het dus ook, dat nu ze zelf een gezin met twee kinderen heeft, ze nog steeds in Bussum woont. In dit boek beschrijft ze het pad dat zij en haar familie hebben bewandeld nadat ze erachter kwamen dat haar moeder vreselijk ziek was.

Reviews

2019-03-14 21:32:49 | Door: Lisette | Waardering:
Prachtig geschreven. No nonsens en eerlijk. Herkenbaar voor een ieder, die leeft of heeft geleefd naast iemand die kanker heeft/had, of één van de andere ziekten, waarvan je hoopt ze nooit te krijgen. In één keer uitgelezen. Boeiend tot de laatste letter. Een aanrader dus.

2019-03-06 11:02:26 | Door: Inge Doppert | Waardering:
Wat een prachtig geschreven boek! Het rauwe verdriet, de verschrikkelijke onmacht van die rotziekte en het lijden, maar vooral de liefde worden beschreven. Op een zeer eerlijke manier. De stijl waarin het geschreven is laat zo mooi zien hoe de dingen van alle dag verweven zijn met zo iets dat zo intens verdrietig en ongrijpbaar is als de dood. Het is ook een mooi eerbetoon en getuigt van veel respect en kracht om je eigen beslissingen te nemen! Het boek raakt je!

2019-03-06 13:04:47 | Door: Cindy | Waardering:
In 1 keer uitgelezen! Tot tranen geroerd.

2019-02-22 17:00:09 | Door: Kaylee Molsberger | Waardering:
Een prachtig geschreven non-fictie verhaal dat je binnen enkele minuten helemaal opslokt; het voelt alsof je er zelf bij bent en het is dan ook moeilijk om te stoppen met lezen. Soms heel herkenbare situaties, maar vooral ook een aantal die je hoopt nooit te hoeven meemaken. Dit boek is zeker een aanrader en zal je van begin tot eind blijven boeien!Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Alleen maar liefde - Wanneer kanker je overneemt, leef je door op liefde

Auteur:

A.E. van der Leer

Categorie:

Biografieën

Aantal pagina's:

204

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

22-02-2019

ISBN:

978-94-6389-038-0 / 9789463890380

Vaste prijs:

€ 21,00

Taal

Nederlands

Waardering:

  • (4)