Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Prutsenderwijs duurzaam presteren
Over het wat, waarom & hoe van duurzame ontwikkeling en circulaire economie

Auteur

Egbert Dommerholt

Uitvoering
Paperback
Prijs
25 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

‘Prutsenderwijs’. Waarschijnlijk roept deze term allerlei associaties op. Je hebt een doel voor ogen, maar weet niet precies hoe daar te komen. Het is een proces van vallen, opstaan en keuzes maken. Vaak de verkeerde, maar soms ook keuzes die geweldig uitpakken. Prutsen heeft ook iets spannends, het geeft energie. Zo gaat het ook met de circulaire economie en duurzame ontwikkeling. Misschien weet je waar je met je organisatie ongeveer naar toe wilt, maar heb je geen idee hoe aan dit proces vorm te geven. Daarvoor reikt dit boek handvatten aan. Maar voor je daarmee aan het werk kunt, moet je eerst weten waar het precies over gaat en waarom je met duurzame ontwikkeling en de circulaire economie aan de slag zou moeten.

Vakjurywinnaar
non-fictie
boek●goud 2019

Over de auteur

Dr. Egbert Dommerholt (1957) is als deskundige op het gebied van duurzame ontwikkeling, de circulaire economie en nieuwe businessmodellen verbonden aan de International Business School van de Hanzehogeschool Groningen. Hier doet hij onderzoek en doceert hij in meerdere bachelor- en masterprogramma’s. Tevens is hij als partner verbonden aan Bonthond Healthcare, een consultancy op het gebied mediation, onderhandelen, finance en duurzaamheid. Egbert is in 2009 gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het onderwerp Corporate Sustainability Performance: Constructs, Measures and Investors’ Responses.

Productinformatie

ISBN
9789463890311 / 978-94-638-9031-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
15-02-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
276
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

In dit hoofdstuk staat de ‘waaromvraag’ centraal: waarom is duurzame ontwikkeling - en in het kielzog daarvan de circulaire economie - noodzakelijk? Kort door de bocht geformuleerd is het antwoord: als we niets doen kunnen toekomstige generaties niet in hun behoeften voorzien, vanwege de negatieve impact op de planeet aarde van huidige generaties. De grote boosdoener is de enorme verwachte productiestijging, die niet gecompenseerd wordt door minstens even grote daling van het grondstoffengebruik, CO2-uitstoot, watergebruik en hoeveelheid afval per eenheid product. De productiestijging wordt gevoed door twee relatief autonome processen: de stijging van de wereldbevolking en de wereldwijde toename van de individuele welvaart.
Het bestaande lineair economische regime -met zijn regels, gewoontes, afspraken, instituties en wat dies meer zij- heeft ons gebracht in de situatie waarin we ons nu bevinden. Dat bestaande regime kan ons dus ook niet helpen om de problemen waar we met ons allen voor staan op te lossen. Daarvoor is een nieuw paradigma nodig, een nieuwe economische realiteit, in de vorm van een duurzame en circulaire economie. Die komt er niet vanzelf. Daarvoor hebben we niches nodig: nieuwe denkers en doeners, die out-of-the-box kunnen en durven denken en nieuwe oplossingen aandragen. Niches, die de ruimte nemen en krijgen om te experimenteren om nieuwe concepten, (economische) theorieën, processen, materialen en producten te ontwikkelen. De problemen en uitdagingen waarvoor we ons gesteld zien zijn te groot om alleen over te laten aan visionairs en dwarsdenkers. Er moet een beweging op gang komen, waarbij iedereen die dat kan en wil een bijdrage levert. In die beweging moet het onderwijs, met name het MBO, HBO en het wetenschappelijk onderwijs een prominente rol spelen, omdat de studenten van vandaag de werknemers en managers van morgen zijn. Dat vereist wel dat in het onderwijs binnen of buiten bestaande curricula voldoende experimenteerruimte gaat ontstaan. Het onderwijs moet meer dan nu het geval is een broedplaats voor nieuwe ideeën worden, waarbij maatschappelijke problemen de input vormen voor nieuwe business opportunities.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek