Tijd - Over epilepsie en hoe het over ging

Hans Peter van Rietschoten

Categorie: Biografieën
  • (9)

€ 16,99
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Hans Peter beschrijft wederom met enige humor zijn leven met en zonder epilepsie. Zijn operatie heeft hem veel gebracht en het is de tijd die het heeft gekost zonder meer waard geweest. In 'Op weg naar het onbekende' het boek dat Hans Peter eerder schreef, kwam al uitgebreid aan de orde hoe het is om te leven met epilepsie. Zijn besluit tot zelfdoding op vaderdag was een schok voor iedereen.

Uit het boek

Zeepaardje

Voor de neuroloog het destijds had over een operatie had ik me nooit gerealiseerd hoeveel er mijn brein zou worden uit geopereerd. Of ‘ge-opa-reerd’ zoals onze kleinzoon het placht te noemen. De slaapkwab zou het in de toekomst moeten doen met een flinke hap van de punt af en de onderliggende Hippocampus, dat werkelijk op een zeepaardje lijkt, zou in zijn geheel er aan moeten geloven als er gedurende de operatie epileptische activiteit op zou worden gemeten. En die meting is een operatie op zich.
Wanneer de Hippocampus is blootgelegd wordt er een matje overheen gelegd. Een ‘grid’. Dit technisch hoogstandje is uitgerust met een flink aantal elektroden dat afwijkingen kan meten die gerelateerd zouden kunnen worden aan epilepsie. Mochten de metingen met behulp van de grid een verontrustend beeld weergeven dan moet ook daar het mes in. In het operatieverslag valt te lezen dat daartoe de hersenen moeten worden opgelicht en met klemmen vastgehaakt zullen worden om te beletten dat ze de Hippocampus zullen afdekken zodat het de neurochirurg onmogelijk gemaakt wordt hem los te maken en hem de buitenwereld te tonen. Of haar? Is Hippocampus vrouwelijk of mannelijk in onze taal? Van mij mag ze vrouwelijk zijn, al is dat een gevoelsmatige kwestie. De neuroloog waar ik al jaren onder behandeling ben zal klaar staan om het orgaan in ontvangst te nemen en te beoordelen. Bij een controle bezoek aan hem na de operatie liet hij ons weten dat het ‘zeepaardje’ zeker mede boosdoener is geweest van de mij teisterende aanvallen. “De Hippocampus voelde zoveel anders als de andere Hippocampi die ik in handen heb gehad. Ik hoefde niet lang te twijfelen: die moest er zeker uit! De operateur heeft direct gehandeld na enig overleg. Het was zeker de juiste beslissing!”

Over de auteur

Dat hij zijn werk in de horeca op moest geven, doet hem dagelijks nog veel verdriet. Hans Peter, geboren in Utrecht in 1967, vindt inmiddels veel voldoening in het vrijwilligerswerk dat hij doet en geniet met volle teugen van zijn kleinkinderen. Zijn epilepsie-operatie in 2017 heeft hem veel gebracht, maar een oplossing voor ieder probleem bleek het niet te zijn. Hans Peter wil niets liever dan 'er weer toe doen' en is het gevecht met voornamelijk zichzelf aangegaan. Dat hij de lat soms erg hoog legt voor zichzelf is meer een valkuil dan garantie voor succes gebleken.

Reviews

2019-02-17 15:50:36 | Door: Harold Ekris | Waardering:
Wat heeft de omgeving veel te verduren gehad. "Epilepsie heb je niet alleen." Hele ware woorden vind ik. Fijn dat er verbetering is.

2019-02-14 13:48:54 | Door: Seppe van Bruxelles (B) | Waardering:
Ik ben gene bleiter maar heb toch met de vrouw even tegeneên gedaan. Knap staal schrijfwerk en doe zo voort! Zorgt goed voor uweigen. Groet van Vlaanderen.

2019-02-12 14:13:49 | Door: Karst | Waardering:
Zelf NAH en nog niet geaccepteerd. M'n leven lijkt kapot net als de spiegel met barsten. Misschien moet ik het de TIJD geven

2019-02-11 18:41:10 | Door: Paterswolde | Waardering:
Veel gelezen met epilepsie als onderwerp maar zo'n indringend verhaal nog niet.

2019-02-11 18:55:55 | Door: Tineke Haspers | Waardering:
Hans Peter geeft ons in zijn boek Tijd een heel indrukwekkende kijk in zijn leven met epilepsie en de tijd daarna. Het was ontroerend, mooi, soms grappig en vooral heel bijzonder om te lezen.

2019-02-09 21:48:27 | Door: Afke | Waardering:
Natuurlijk was ik al van 1 en ander op de hoogte, maar wat aangrijpend om te lezen. Een ingreep in je hersenen en een aanslag op je leven. Mooi verbeeld in woorden.

2019-02-08 12:23:54 | Door: Gini | Waardering:
Met weer zo'n (h)eerlijk geschreven boek kan deze man veel mensen helpen. Als hij praat zoals hij schrijft kan hij dagelijks ergens voordragen uit eigen werk. Zijn opa zijn helpt hem goed geloof ik. Fijn dat ook te lezen.

2019-02-07 07:37:00 | Door: Sandra
Prachtig mooi maar ook een moeilijk verhaal van een slopende ziekte en de lange weg naar de operatie, de liefde van twee mensen... Wat een topboek

2019-02-07 17:19:09 | Door: Jason | Waardering:
Wow, wat een aangrijpende story! Hoe daar nog humor in te steken, meesterlijk! Vijf sterren en verdiend. Ook het vorige boek heb ik verslonden en inmiddels pronkt in mijn kast.Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Tijd - Over epilepsie en hoe het over ging

Auteur:

Hans Peter van Rietschoten

Categorie:

Biografieën

Aantal pagina's:

86

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback A5

Verschijningsdatum:

25-01-2019

ISBN:

978-94-0225-079-4 / 9789402250794

Vaste prijs:

€ 16,99

Waardering:

  • (9)