Navelstaren en weer opkrabbelen - Een ode aan de burn-out

Tanja de Graaf

Category: Health

€ 17,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

“Mijn overdenkingen in dit boek zijn meer een ode aan de burn-out dan een afrekening”, aldus Tanja de Graaf.

De onderwerpen die zij aanhaalt zijn eigentijds en down to earth. Omdat zij de focus legt op recente gebeurtenissen zijn haar opmerkingen ook zeer relevant. Haar verhalen zijn scherp realistisch, met humor en een knipoog geschreven en met hier en daar een rauw, cynisch kantje. Dit alles schrijft zij in een makkelijk te lezen stijl. De positieve boodschap waarmee zij afsluit, blijft je bij.
Dit boek is geen afrekening met de burn-out, zoals zij zelf al zegt, maar meer een ode, want als je daar oog voor hebt en ervoor openstaat, kan een burn-out ook een nieuwe start zijn van een ander leven.

From the book

Het ziet er prachtig uit. De metamorfose van ons kantoor zou het goed doen in een klusprogramma. De kleine kamertjes zijn vervangen door een zee van ruimte. Maar dat is vriendelijk uitgedrukt. Het is gewoon een kantoorhal, een mierennest. Het is een kippenhok, geen vrije uitloop, maar een legbatterij, want er is niet genoeg ruimte voor iedereen. Kom je niet voor 8.00 uur, dan moet je geduldig wachten tot iemand van zijn plek gaat om vervolgens een spurtje te doen, zodat je - als je geluk hebt - als eerste de vrije plek bemachtigt. Je haalt er zo de collega’s uit die de kantoortuin haten: zij doen aan handdoekjesgedrag op een zomerdag op een overvol strand.
Als het even kan, vermijd ik deze hel. Ik wil een kleine ruimte met een eigen werkplek waar ik mij niet hoef af te vragen of die collega wel zijn handen heeft gewassen en welke onzichtbare sporen hij heeft achtergelaten op het toetsenbord. Ik wil geen collega’s om mij heen die alleen kunnen presteren als ze hardop denken of geen onderscheid maken tussen werk en privé en het nodig vinden om ons op de hoogte te houden van hun echtscheidingsperikelen, nachtelijk kinderleed of pompoenrecepten. De tv-programma’s Wie is de mol? en Boer zoekt vrouw zie ik nooit, maar ik weet alles!
Veel collega’s doen geen moeite meer, maar werken thuis en komen alleen nog naar kantoor voor de gezelligheid, om bij te kletsen en te horen wat anderen bezighoudt. Hoewel je voor dat laatste dus geen enkele moeite hoeft te doen. Het thuiswerken heb ik al jaren terug afgeschaft, want er is door die digitale middelen en de druk om daar vooral gebruik van te maken, geen onderscheid meer tussen inspanning en ontspanning, geen goede balans tussen werk en privé.
En wie heeft dat woord verzonnen: “kantoortuin”? Ik zie het zo voor mij: een communicatieadviseur die, toen het woord framing nog niet was uitgevonden, wanhopig uitriep naar de managers: ‘Maar dat kun je toch niet verkopen! Noem het dan een “kantoortuin”!’ Maar het is en blijft een kantoorhal. We zijn niet gek!
Ik wil een echte kantoortuin. Een met veel groen en kleur, met bankjes in de zon, gazonnetjes waar we onze yoga-oefeningen kunnen doen, paadjes om de benen te strekken en per ongeluk die zelfvoldane manager een pootje te haken. En vooruit, een hoekje waar de diehards zich gezellig kunnen hullen in rookwolken. Ik wil een echte tuin met echte bloemen. Om op gezonde adem te komen, af te koelen, gezellig bij te kletsen over je kleinkinderen of te schelden op die waardeloze echtgenoot

About the author

Met korte en krachtige teksten geeft Tanja de Graaf een kijkje in haar opgebrande leven. Het is meteen duidelijk waarom lezers haar verhalen zo waarderen. Zij weet de zaken raak te benoemen. Zonder er omheen te praten, zegt zij wat ze heeft beleefd en ervaren. Daarom zal dit boek een feest van herkenning zijn voor mensen mét, maar ook zónder ervaring met een burn-out.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Navelstaren en weer opkrabbelen - Een ode aan de burn-out

Author:

Tanja de Graaf

Category:

Health

Number of pages:

76

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

31-05-2019

ISBN:

978-94-6389-325-1 / 9789463893251

Price:

€ 17,50

Language

Dutch