De oorlogsdagboeken van Flight Lieutenant J.J. Jones

Daniel van Kesteren

Category: Novels
  • (1)

€ 18,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Engeland, 1942. Oxfordstudent J.J. Jones breekt zijn studie af omdat hij wil bijdragen aan de nationale oorlogsinspanning en wordt piloot van een Lancaster bommenwerper. Van zijn ervaringen houdt hij een dagboek bij. Al gauw blijkt dat hij er een ongewone, eigenzinnige aanpak op nahoudt. Na de oorlog gaat hij louche vrachtjes vliegen. Hij klimt op en ontwikkelt een zonderling geconstrueerd concern. Dat moet ook wel, want de zaken zijn clandestien en verweven met de black opps van inlichtingendiensten van meerdere landen. Uiteindelijk raakt hij verstrikt in een web van intriges en zijn blijvende loyaliteit aan Hare Majesteits Regering.

From the book

Wat gebeurt er als je erin geslaagd bent de Lancaster na je missie aan de grond te zetten in Good Old England?

Ik heb het niet over de debriefing, of over het afvoeren van gewonden of lijken uit de kist. Maar over daarna. Als je zit te wachten op de volgende missie. Soms heb je er nauwelijks tijd voor, en ga je de volgende dag alweer de lucht in. Maar dat zijn uitzonderingen. Na elke vlucht moet er onderhoud aan de kist worden gepleegd. De kist kan ook schade hebben opgelopen. Kogels en granaatscherven maken gaten, en dat moet worden hersteld.

Hoe je er mee omgaat hangt voor een deel af van je functie. Als commandant heb je een verantwoordelijkheid die niet ophoudt als de missie klaar is. Ik heb collega's meegemaakt die continu rond hun kist bleven hangen, de onderhoudsmensen en hun eigen boordwerktuigkundige lastigvallend. Alsof hun geliefde werd geopereerd.
Ik kon ze wel begrijpen, want de kist is ook je liefje, ze is de mooiste vogel ter wereld. Je houdt van haar, je hebt op haar gescholden, je hebt haar gesmeekt. Om te doen wat je graag wilde, je te redden vanuit die dodelijke duikvlucht waar je haar zelf in had gestort. Om het vol te houden onder vijandelijk vuur op weg naar het bombardement. Ik kon ze ook begrijpen omdat de afwisseling van dodelijke actie en wachten ondraaglijk is.

Maar ik had ook andere collega's. Zuipen was heel populair. Nu spuug ik er ook niet in, maar ik vond het helemaal niets om een zuippartij avond aan avond te herhalen. En seks natuurlijk. Naar de lokale kroeg, meer uniformen dan meisjes. Dat eindigde meestal met vechten. Niets voor een commanding officer. Ik was er ook niet blij mee als ik mijn bemanningsleden mocht opvissen bij de Militaire Politie.

About the author

Daniel van Kesteren (1964) is geïnteresseerd in luchtvaartgeschiedenis en heeft gevlogen in zweefvliegtuigen vanaf vliegbasis Soesterberg. Deze vliegbasis is een deel van zijn inspiratie omdat de starfighters zijn lessen meerdere keren luidruchtig onderbraken terwijl hij in Zeist basisonderwijs volgde. Van Zeist verhuisde Van Kesteren naar Leeuwarden om daar toegezongen te worden door Flying Falcons. Het is dan ook geen toeval dat Van Kesteren ons introduceert in de oorlogsdagboeken van Flight Lieutenant J.J. Jones.

Reviews

2019-07-07 13:24:59 | By: Roel van der Poort | Rating:
Ik heb delen van het boek reeds gelezen en het is zonder meer een FANTASTISCH BOEK. Een aanrader voor iedere literatuur liefhebber. Het boek is ruw als in 'Ik Jan Cremer', het gebruik van de taal is subtiel zoals Gerard Reve in zijn beste dagen, maar bovenal is het echt leuk en intrigerend om te lezen. Ik zou zeggen a MUST READ. De ideale schurkenroman voor aan het strand gedurende de zomer. Hulde Daniel van Kesteren.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De oorlogsdagboeken van Flight Lieutenant J.J. Jones

Author:

Daniel van Kesteren

Category:

Novels

Number of pages:

102

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

05-07-2019

ISBN:

978-94-6389-412-8 / 9789463894128

Price:

€ 18,50

Language

Dutch

Rating:

  • (1)