Een systeemfout - Hoe chronische vermoeidheid een succesvol leven ruïneerde

Ad Blauw

Category: Novels
  • (1)

€ 19,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Ad Blauw ontmoet een straatkrantenverkoper. Het blijkt zijn voormalige vriend Edwin te zijn. Ooit een succesvol manager, maar inmiddels berooid en dakloos. Oorzaak van al dit leed blijkt het onbegrip van medisch specialisten, bedrijfsartsen en werkgevers voor mensen met chronische vermoeidheid te zijn. Hij raakte hierdoor zijn baan, zijn echtgenote en zijn hele verdere hebben en houwen kwijt. Ad en zijn vrouw vangen Edwin op, maar als ze van hun vakantie terugkomen blijkt hij spoorloos. Zou hij zichzelf vanwege zijn uitzichtloze situatie iets hebben aangedaan?

Het boek is ook een aanklacht tegen onze verzorgingsstaat. Die houdt soms geen rekening met mensen die vanwege serieuze klachten ernstige beperkingen hebben. Simpelweg omdat er geen 'medisch objectiveerbare gronden' voor die klachten zijn. Noem het gerust een 'systeemfout'.

From the book

Hij was desondanks op de geplande datum netjes begonnen met één uurtje werken per dag en dat viel hem geenszins tegen. En ook twee uur werken per dag bleek – toen het zover was – nog wel te doen, zij het dat hij zich daarna wel bekaf voelde en dus een uurtje of zo op bed moest gaan liggen. Wel vroeg hij zich toen al af hoe dat over een tijdje zou moeten, als hij geacht werd weer op kantoor te werken. Dus had hij – toen hij bijna halverwege de opbouwperiode zat – die vraag maar eens bij zijn casemanager neergelegd. Van het antwoord dat hij toen kreeg, was hij bijna van zijn stoel gevallen: hij kon toch een bedje in de hoek van zijn kantoor neerzetten, zodat hij op gezette momenten kon rusten? Hij probeerde die man nog het ridicule van diens idee te laten inzien door te zeggen dat hij alleen maar met beademingsapparatuur kon slapen. Hij kon daarmee toch niet voor het oog van alle collega’s in de hoek van zijn kantoor gaan liggen slapen? Echter, zelfs van dat argument was de beste man niet onder de indruk. En dus restte hem na zestien weken geen andere keuze dan een klapbedje te regelen om dat in de hoek van zijn kantoor neer te zetten. Helaas was dat geen succes, want het bedje bezweek in de eerste week al onder zijn gewicht. Iets wat hem niet verbaasde, want dat was iets waar hij zich al veel langer aan stoorde: volgens de statistieken werden we in Nederland niet alleen ouder, maar vooral ook zwaarder en vervolgens hield de samenleving hier op geen enkele wijze rekening mee.

About the author

Ad Blauw (1958) woont met zijn gezin onder de rook van Amsterdam. 'Een systeemfout' is zijn debuutroman en hiervoor vond hij de inspiratie in zijn eigen leven. Vanwege zijn chronische vermoeidheid ontmoette ook hij - net als veel van zijn lotgenoten - veel onbegrip bij allerlei personen en instanties. Hij wilde zijn ervaringen graag met anderen delen. Hij besloot dit in romanvorm te doen en geeft hiervoor als reden: 'Een verhaal biedt de mogelijkheid om een triest relaas een beetje humoristische te brengen, zodat het lezen ervan leuk blijft'. Het lijkt dat hij in die opzet is geslaagd.

Reviews

2019-05-01 22:34:08 | By: Niels | Rating:
Bijzonder boek van Ad Blauw over pittig onderwerp. Geeft stof tot nadenken.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Een systeemfout - Hoe chronische vermoeidheid een succesvol leven ruïneerde

Author:

Ad Blauw

Category:

Novels

Number of pages:

170

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

12-04-2019

ISBN:

978-94-6389-192-9 / 9789463891929

Price:

€ 19,99

Language

Dutch

Rating:

  • (1)