Verliefd op Frankrijk - Verhalen, wetenswaardigheden en culinaire tips over Frankrijk

Paul Welling

Category: Travel
  • (1)

€ 19,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Paul en Paula, twee Nederlandse levensgenieters, zijn ‘Verliefd op Frankrijk’ en brengen een groot deel van het jaar door in hun Franse vakantiehuis. Wat ze meemaakten wordt beschreven in korte verhalen die gelardeerd zijn met wetenswaardigheden en doorspekt met culinaire tips en recepten.

From the book

La fête des Cagouilles

In het westen van de Périgord, tussen Ribérac en Verteillac ligt, boven op een heuvel het dorpje Bertric-Burée met een prachtig uitzicht over de landerijen. Dit dorpje is ontstaan in 1824 door het samenvoegen van de twee gehuchten Bertric en Burée. Hier in de Périgord heeft ieder dorp zijn eigen jaarlijks terugkerend feest. Maar dit dorp heeft, op iedere eerste maandag van mei, wel een héél bijzonder feest namelijk: la fête des Cagouilles (het slakken-feest). In het Frans betekent escargots: ‘slakken’, in Bertric-Burée is de streekbenaming voor slakken: ‘cagouilles’. La fête des Cagouilles bestaat al ruim vijftig jaar en is uitgegroeid tot een beroemde, culinaire gebeurtenis, waar vanuit de wijde omgeving zo’n tweeduizend liefhebbers op afkomen.
De organisatie ligt bij ruim honderd vrijwilligers van het ‘comité des fêtes’ van Bertric-Burée, die de organisatie, het plaatsen van de tenten, de inkoop, de mise en place, bereiding en het serveren voor hun rekening nemen. Er worden op die dag circa twaalfhonderd kilo slakken bereid. De slakken hebben eerst een paar dagen op meel gestaan en zich hieraan tegoed gedaan. Daarna worden ze verschillende keren met zeer zout water gespoeld. In Bertric-Burée worden ze dan ’s morgensvroeg eerst voorgekookt in een ‘court-bouillon’, daarna staan er continu zes koks klaar, om achtereenvolgens de porties slakken met de verschillende ingrediënten te bereiden. Iedere kok heeft een grote koekenpan van circa zestig centimeter doorsnede en bakt, in wat eendenvet, eerst zo’n tweehonderd gram varkens-worstdeeg mooi rul, dan gaan er de slakken bij, twee handen broodkruim van het plaatselijke ‘gros-tourte’ brood en verder nog gehakte peterselie, bieslook en natuurlijk behoorlijk wat knoflook. Daarna wordt het geheel met witte wijn afgeblust. Tot slot wordt er nog een geheim ingredient toegevoegd. Dit alles laten de koks al omscheppend even smoren, waarna de slakken klaar zijn voor consumptie. De cagouilles worden tijdens het middag- en avondmaal uitgeserveerd aan de gasten die in de tenten aan de lange tafels aanschuiven. Bovendien worden er ook honderden porties cagouilles uitgeschept in meegebrachte bakjes en pannen van de bezoekers, die de warme cagouilles dan meenemen naar huis om daar van deze Bertric-Burée specialiteit te kunnen genieten.

About the author

Reviews

2019-06-07 13:25:20 | By: Dave Welling | Rating:
Super leuk boek over frankrijkWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Verliefd op Frankrijk - Verhalen, wetenswaardigheden en culinaire tips over Frankrijk

Author:

Paul Welling

Category:

Travel

Number of pages:

172

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

12-04-2019

ISBN:

978-94-638-9185-1 / 9789463891851

Price:

€ 19,99

Language

Dutch

Rating:

  • (1)