Weg van Muziek - Een manifest in noten

Veerle Knopskaya Deknopper

Category: Art, culture & music

€ 16,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Alles begon begin de jaren tachtig met de aanschaf van een oude buffetpiano. Wat volgde was een evolutie van muzikale bewustwording, waarbij zich een innerlijk geweten manifesteerde. Drie decennia later kijkt de auteur niet terug op feiten, maar op het ontwaken van een muzikaal zelfbewustzijn. Het was de lange reis van een klein meisje dat als autodidacte uiteindelijk recensente werd. Hierbij ontwaakte de gedachte dat ieder mens recht heeft op pretentieloze interpretatie van muziek en kunst in het algemeen. Dit boek wijst de prille liefhebber en de doorwinterde melomaan samen op weg naar hun muzikale identiteit.

From the book

Langzaamaan ontwaakte ik en kwam ik tot de vaststelling dat ik al die negatieve ervaringen best wel eens zou kunnen omschakelen in een positieve erecode. Het was Goethe die ze mij gaf, dus ik vertrouwde de man en vond een aantal vuistregels die ik inmiddels als mijn erecode aanwend.

1. De ziel die schoonheid ervaart mag alleen het pad verkennen: Denk zelf en voor jezelf.
2. Gedrag is de spiegel waarin iedereen zijn waar gezicht laat zien: Wees sterk bij jaloerse reacties, erger je welgeteld vijf minuten thuis en maak je eigen logische optelsom. Maak je nooit publiek kwaad, het is de spiegel waartoe je wordt uitgedaagd door zij die zelf niet in de spiegel durven kijken.
3. Weten is niet genoeg; we moeten toepassen. Willen is niet genoeg; we moeten doen: Pas zelf toe waar je achter staat.
4. Verbeteren is goed, aanmoedigen beter: Ook een muzikant is een mens, dat maakt hem of haar mooi en breekbaar. Valt een concert niet mee, ga niet onmiddellijk in de aanval maar vraag je af wat er mis kan gegaan zijn en probeer het te snappen. Muziek is eveneens een communicatiemiddel wanneer het niet goed gaat. Het maakt ons tot gemeenschap.
5. De manier waarop je mensen ervaart, is dezelfde manier waarop je ze behandelt. Hoe je deze mensen behandelt zullen ze ook worden: Toen ik doorbrak als recensent en voor duidingsbladen begon te schrijven, probeerde men mij in mijn toenmalige functie terug te beperken en mij erop te wijzen dat ik van alles aan anderen te danken had en onderdanig moest zijn en met andere woorden had moeten blijven. Wie je je evolutie niet gunt, heeft meer problemen met zichzelf dan dat hij of zij bezorgd is om jou. Ga je weg, wie je daarbij steunt en graag ziet staat blij aan de zijlijn naar je te kijken, trots dat je ooit bij hem of haar bent begonnen.

About the author

Veerle Knopskaya Deknopper is levenskunstenares. Als autodidacte ontpopte ze zich tot muziekrecensente, schrijfster, essayist, dichteres en presentatrice. Daarnaast verdiepte ze zich in de naïeve schilderkunst. U kunt haar artikels onder meer lezen op de cultuurwebsite Cultuurpakt.be en het in het duidingsmagazine Tertio. Haar stijl wordt ervaren als lyrisch en doorleefd, aangevuld met een gezonde portie relativering en sarcasme.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Weg van Muziek - Een manifest in noten

Author:

Veerle Knopskaya Deknopper

Category:

Art, culture & music

Number of pages:

62

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

05-04-2019

ISBN:

978-94-638-9188-2 / 9789463891882

Price:

€ 16,50

Language

Dutch