Vier gulden en vijfendertig cent - Als armoede en huiselijk geweld het dagelijks leven van een tienermoeder is

Marie-Louise Goossens

Category: Biographies
  • (5)

€ 21,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Huiselijk geweld, tienerzwangerschap en armoede, allen onderwerpen die vaak achter gesloten deur blijven maar die hier aan het daglicht worden blootgesteld.
Gedetailleerd omschrijvingen
zorgen ervoor dat de lezer een realistisch beeld krijgt van hoe armoede in Nederland een rol speelt. Buiten dat men hiervan bewust wordt gemaakt, wordt ook duidelijk wat de impact hiervan is met het rauwe verhaal van Rose. Het gemis van steun brengt Rose in een kwetsbare positie van waaruit zij haar zelfvertrouwen opbouwt. Hierbij grijpt ze iedere kans en verliest het vertrouwen in haar medemens niet. Een inspirerende boodschap, vernuftig door het boek verweven. De lezer wordt meegenomen in een levendig en goed uitgebouwd verhaal dat hopelijk velen inspireert om te vertrouwen op anderen en hen de nodige kansen te bieden.

From the book

Die avond zit ik naast Gerard op de bank. Gerard eet. De eettafel staat vol met badspulletjes en nog een bord van gisteravond. Daar is geen plaats. Hij neemt een hap van zijn boterham met gebakken ei, hij kauwt en hij neemt nog een hap. Gerard laat zijn vork op het bord zakken en hij kauwt verder op het verse brood. Zijn blik is gericht op de steenstrips muur achter de televisie.
Een vonkje knettert in de lucht en op dat moment weet ik het. Het begint weer...
Het voelt niet goed. Ik voel paniek. Ik maak me klein. Ik durf niet weg te gaan, ik durf niet te praten, ik durf niet te bewegen...
In een vertraging zie ik hoe Gerard zijn hand, met daarop het bord, omhoog brengt. Zijn rechterschouder draait hij traag naar achter en zijn gekleide arm neemt hij daarin mee. Wanneer zijn hand hoog achter zijn schouderblad een fractie van een seconde in de lucht hangt, brengt hij die met een onverwacht snelle krachtige beweging naar voren en gooit het bord met brood en ei tegen de muur kapot. De eidooier druipt in een dikke gele massa langzaam naar beneden...
Als ik tien minuten later met betraande ogen rondkijk, zie ik eerst twee glazen. Beide kapot. Het waren de laatste glazen. Ik huil er zachtjes om. De huiskamer is een ravage. Tussen de elastische spanbanden in de bodem van de eiken tweezitsbank zit een gapend gat. Ik zie zo snel slechts één van de ouderwets gebloemde bankkussens, de rits daarvan gaapt open. Een asbak ligt intact, maar op z’n kop naast de bank. As en sigarettenpeuken verspreid ernaast. Iets verder op de grond een grote natte dampende koffievlek. De zware eiken salontafel hangt, rustend op de enkele poot die de grond nog raakt, half tegen de muur.
Gelukkig liggen de jongens al op bed.
Gerard is klaar. Hij is naar de keuken gegaan en doet de afwas van de afgelopen dagen.

About the author

Met ontzettend veel plezier schrijft Marie-Louise met een visie, ontstaan uit de overtuiging en ervaring dat inzetten van eigen kracht dé manier is. Met het verhaal van Rose doorbreekt zij taboes en inspireert ze mensen. Marie-Louise ontdekte tijdens haar werk als welzijnswerker en jeugdhulpverlener dat schrijven niet alleen een uitlaatklep vormt, maar ook een middel om zaken te relativeren en waar nodig tentoon te stellen in haar strijd tegen onrecht.

Reviews

2019-08-21 21:04:28 | By: Henny | Rating:
Viergulden en vijfendertig cent. Je leest wat er altemaal gebeuren kan in een jong mensenleven.
Met hard knokken en hard werken en op latere levertijd studeren een mooie omkeer in je leven.
Ik heb het boek met veel respect gelezen en soms met een traan.
Omdat ik weet wat knokken in je leven is met veel tegenslagen.

2019-07-19 13:48:33 | By: Nikkie J. | Rating:
Erg mooi boek waarin je meegenomen wordt in het heftige leven van Rose waarin je haar struggelingen maar ook haar groeimomenten mee ervaart en voelt. Tijdens het lezen, leef/voel je met haar mee.

Echte aanrader!

2019-06-18 22:17:37 | By: Erna | Rating:
Dit is een heerlijk boek om in weg te duiken en in een keer uit te lezen.
In eerste instantie leeft de jonge Rose het leven zoals haar die overkomt, waarbij ze gaande weg steeds meer de regie neemt ten behoeven van haar gezin, de eigen ambitie, carrière en de liefde. De schrijfster neemt je mee in de aangrijpende gedachten en gevoelens van Rose.

Wat fijn dat dit boek nu eindelijk voor iedereen te lezen is!
Het is een gunst om als 'lezer' een kijkje te nemen achter de schermen van deze aangrijpende maatschappelijke thema's. De bouwstenen van Rose zijn tastbaar en zetten je aan het denken over je eigen gevoelens en gedachten in het dagelijkse leven.

Alle respect voor Rose; de jonge sterke vrouw die gedurende haar rauwe levenservaringen, de moed weet te houden om de kansen des levens te grijpen. Ik leer ervan om niet te oordelen, maar een luisterend oor te bieden en begrip te tonen. Zo creëer ik ruimte om te groeien, zowel voor mezelf als de ander.

2019-06-08 14:39:11 | By: Alma
Woensdag boek ontvangen,
Donderdagochtend stukje gelezen... Moest mezelf losweken want er stond die dag meer in mijn agenda.
Dus laat in de middag verder gegaan met lezen en uitgelezen, kon gewoon niet stoppen met lezen… Ik ging wel een beetje laat slapen.

Ik heb met Rose meegeleefd, gelachen gehuild en beleefde momenten van herkenning en soms kwam het akelig dichtbij.

Ik ben van mening dat het boek ook bouwsteentjes weggeeft.

2019-05-24 11:59:17 | By: Judith Schwarte
Al na het lezen van enkele pagina's krijg je als lezer het idee dat Rose naast je op de bank zit en dat zij in één adem haar levensverhaal aan jou vertelt. Je wordt door de vertellende schrijfstijl met gemak in het leven van Rose gezogen en krijgt dan een kijkje in het leven van een tienermoeder die ook nog eens kampt met financiële problemen en huiselijk geweld. Je moet doorlezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal afloopt!
Een aanrader voor elke professional die werkt met tienermoeders, met mensen die in armoede leven en met mensen die te maken hebben met huiselijk geweld. Maar ook een boek voor iedereen die heeft moeten overleven zoals Rose; zij zullen veel van zichzelf of van hun leven herkennen. Verder raad ik dit boek iedereen aan die zich ervan bewust is dat er veel overlevers om ons heen zijn die erkenning en respect verdienen. Hun overlevingskansen zullen toenemen wanneer wij hen zonder oordeel kunnen zien.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Vier gulden en vijfendertig cent - Als armoede en huiselijk geweld het dagelijks leven van een tienermoeder is

Author:

Marie-Louise Goossens

Category:

Biographies

Number of pages:

208

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

24-05-2019

ISBN:

978-94-638-9341-1 / 9789463893411

Price:

€ 21,50

Language

Dutch

Rating:

  • (5)