De slanke dennen van Slapy - Vijf jaar na de Praagse Lente, een persoonlijk relaas

Jan van Vliet

Category: Biographies

€ 20,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Dit boek is een autobiografisch verhaal van een Nederlandse student die vijf jaar na de Praagse Lente wordt toegelaten tot de technische universiteit van Praag voor een stage chemische technologie. Hij komt terecht in een magische en swingende stad die hem meeneemt in een maalstroom van gebeurtenissen en allerlei herinneringen in hem wakker roept. Onderhuids zijn soms spanningen voelbaar als gevolg van het repressieve communistische regime. In de loop van zijn stage begint hij echter steeds meer te begrijpen van de schizofrenie die deze maatschappij gespleten houdt, en de wijze waarop het grootste deel van de bevolking onder de radar tracht te leven. Zijn geliefde resoneert als klankbord voor al zijn indrukken, zij het met enige vertraging: brieven zijn zeven weken lang het enige communicatiemiddel.

From the book

Met z’n vieren slenteren we naar het Staroměstské náměstí, het plein in het centrum van de Oude Stad. Het Oude Raadhuis met de klokkentoren in de zuidwesthoek van het plein blakert in de late middagzon. Het astronomisch uurwerk op de bijna zeventig meter hoge toren uit de veertiende eeuw werkt als een magneet. Ieder uur treden de twaalf apostelen naar buiten door een raampje boven de klok. Wij gaan als vier door Hus bekeerde apostelen naar binnen en beklimmen de wenteltrap. Op de bovenste trans mogen we naar buiten voor een onvergetelijk schouwspel. Vele eeuwenoude torenspitsen gloeien op in de ondergaande zon. Niet voor niets wordt Praag de Gouden Stad genoemd. Beneden op het Oudestadsplein kijkt Johannes Hus gemarmerd op een sokkel tevreden toe. Hij waakt nog steeds over Bohemen als boegbeeld van de natie na zijn herwaardering in de negentiende en twintigste eeuw.

In de kerk van Onze Lieve Vrouw voor Týn tegenover het Oude Raadhuis is een mis aan de gang. We denken wel enige devotie te kunnen gebruiken en glippen naar binnen. Vanaf de toren van het Oude Raadhuis zijn de beide torenspitsen van de Týnkerk beeldbepalend voor de directe omgeving. Týn, of eigenlijk Týnhof, is een pleintje achter de kerk waar vroeger kooplieden handeldreven. De twee tachtig meter hoge torens zijn niet symmetrisch: zij symboliseren de vrouwelijke en de mannelijke kant van de wereld, een kenmerk van de middeleeuwse gotische architectuur. De kerk zit vol. Opvallend veel jonge mensen volgen de mis. Niet alleen in de kerkbanken zitten mensen, maar ook in de gangpaden. Wij zoeken een plekje op de grond in een zijbeuk en luisteren naar de orgelmuziek die de mis begeleidt. De akoestiek is overweldigend in het sprookjesachtige interieur van deze kerk die uit drie schepen en drie priesterkoren bestaat. Ik heb het zicht op het beeld van de heilige Barbara, rechts van het hoofdaltaar. In vervoering gebracht door de orgelmuziek, zie ik langzaam rond haar hoofd lange blonde haren verschijnen. Haar ogen lijken te glinsteren met een quasi onderzoekende blik, terwijl een glimlach om haar lippen speelt. Onweerstaanbaar dwalen mijn gedachten naar mijn geliefde duizend kilometer hiervandaan, als het ware meegezogen door de hoog oprijzende pilaren die elkaar ver weg in een versmald gewelf lijken te raken.

About the author

Op 21 augustus 2018 is het vijftig jaar geleden dat de Russen een einde maakten aan de Praagse Lente. Deze herinnering is voor de auteur (inmiddels 70) de aanleiding een persoonlijk relaas te schrijven over zijn Praagse periode. Zie bijgaand de pasfoto op zijn visum destijds. 

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De slanke dennen van Slapy - Vijf jaar na de Praagse Lente, een persoonlijk relaas

Author:

Jan van Vliet

Category:

Biographies

Number of pages:

190

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

26-04-2019

ISBN:

978-94-638-9233-9 / 9789463892339

Price:

€ 20,99

Language

Dutch