Borstkanker: Een lijdensweg door de eeuwen heen

Auteur

Addie Wisse

Uitvoering
Paperback
Prijs
15 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Borstkanker is niet alleen één van de dodelijkste ziektes onder vrouwen, het is ook de ziekte met de grootste psychologische impact. De vrouwelijke borst staat symbool voor het vrouw-zijn en is voor velen ook verbonden met het moederschap. De psychische lijdensweg voor vrouwen met borstkanker is daarom bijzonder groot. Dit boek brengt deze lijdensweg in kaart. Van de gruwelijke operaties in het verleden tot het even gruwelijke lijden van Sylvia Millecam in 2001. En van de stille lijdensweg van Katharine Coman tot het besluit van Christina Applegate, draagster van het gemuteerde BRCA1 gen, om haar beide borsten preventief te laten amputeren.

Over de auteur

"Na vijf jaar werkzaam te zijn geweest als röntgenlaborant in een ziekenhuis, wilde ik mijn interesse in de historie een plaats geven in mijn leven en ben ik geschiedenis gaan studeren. Na mijn afstuderen aan de UvA keerde ik terug naar de gezondheidszorg, nu in de functie van redacteur. Tegenwoordig schrijf ik het liefst over actuele zaken en leg dan de link met het verleden. Medische onderwerpen, zoals in dit geval borstkanker, hebben mijn voorkeur."

Productinformatie

ISBN
9789460890697 / 978-94-608-9069-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
28-08-2009
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
66
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Het verhaal van Abigail ‘Nabby’ Adams, dochter van John Adams, ex-president van de Verenigde Staten, illustreert de verschrikkingen van een borstamputatie begin 1800. Toen ze in 1809 de knobbel in haar linkerborst ontdekte reageerde Nabby zoals zoveel vrouwen toen en ook nu nog, door het te negeren. Echter intelligent als ze was, moet tegelijk de angst haar om het hart geslagen zijn. In 1811 onderkende ze haar ziekte en richtte ze zich tot diverse artsen in Boston, die haar in eerste instantie geruststelden en haar verzekerden dat ze in een uitstekende lichamelijke conditie verkeerde. Haar moeder vond echter dat de misvormde borst er alarmerend uitzag. Nabby schreef een brief aan dr. Benjamin Rush waarin ze aangaf dat de knobbel groeide, maar wel los zat en beweegbaar was. Dit was voor Rush de aanleiding om amputatie te adviseren en de familie hierop voor te bereiden. De dag voor de operatie kwam de chirurg John Warren langs om de procedure uit te leggen. Zijn omschrijving was zo afschrikwekkend dat zowel Nabby als haar familie de hele operatie heroverwogen. Niets doen was echter minstens even erg, opereren leek de enige juiste keuze. De operatie vond plaats in de slaapkamer van haar huis op 8 oktober 1811. Zowel Nabby als de dokters waren formeel gekleed en Nabby moest plaatsnemen op een stoel en ontblootte alleen haar ene borst. De instrumenten van de chirurg, een puntige vork, een scherp mes en een doos doeken en kompressen, lagen op een tafel onder handbereik. Nabby werd vastgebonden met een riem om haar middel, haar benen en enkels.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek